Συνέντευξη με την ποιήτρια κυρία Νίκη Ταγκάλου



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

    Έχω την χαρά να φιλοξενώ στην στήλη των συνεντεύξεων μία σπουδαία καί πολυβραβευμένη ποιήτρια,την κυρία Νίκη Ταγκάλου,την οποία ευχαριστώ ολόψυχα για την τιμή που μου έκανε να μου παραχωρήσει αυτή την συνέντευξη για το blog μου.
    Η νέα της ποιητική συλλογή με τίτλο ''Η Γυναίκα του Κόσμου'' κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Grotesque καί μπορείτε να την προμηθευτείτε είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο είτε από το επίσημο site των εκδόσεων Ελκυστής.
    Μέρος των εσόδων του βιβλίου, διατίθενται για  τον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών του δήμου Πειραιά.

                                            Πάμε να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Ποια ανάγκη σας γέννησε τη συγγραφή αυτής της ποιητικής συλλογής;

Ν.Τ. Αυτό το βιβλίο γεννήθηκε μέσα μου πρώτα σαν φιλανθρωπικός σκοπός και μετά σαν βιβλίο. Ήθελα να δημιουργήσω κάτι που να προσφέρει όχι μόνο πνευματική τροφή αλλά πολλά περισσότερα.

EΡΩΤΗΣΗ 2: Η ποίηση μπορεί να βοηθήσει ώστε ο κόσμος να αλλάξει και οι γυναίκες πλέον να έχουν την θέση που τους αξίζει;

Ν.Τ. Σαφώς μπορεί να βοηθήσει αλλά για να το καταφέρει αυτό πρέπει ο αποδέκτης να είναι έτοιμος και πρόθυμος να δεχτεί και να κατανοήσει πράγματα, να μπει σε σκέψεις πέραν των συνηθισμένων και καθημερινών, να αναρωτηθεί αλλά και να προβληματιστεί.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Πιστεύετε ότι οι άνδρες αναγνώστες, μετά την ανάγνωση των ποιημάτων, θα δουν τις γυναίκες με άλλη οπτική γωνία; Θα τις κατανοήσουν περισσότερο;

Ν.Τ. Καταρχάς δεν είναι όλοι οι  άνθρωποι ίδιοι οπότε και εν συνεχεία δεν είναι όλοι οι άνδρες  ίδιοι. Για την ειδική κατηγορία λοιπόν των ανδρών που βλέπουν τη γυναίκα σαν υποδεέστερο ον δεν νομίζω πως φτάνει μόνο η ανάγνωση ενός βιβλίου και ίσως οι συγκεκριμένοι αυτοί άνθρωποι να μη διαβάζουν καν.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Γιατί, ενώ διανύουμε την πρώτη εικοσαετία του 21ου αιώνα, πρέπει οι γυναίκες ακόμη να διεκδικούμε τα αυτονόητα; Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;

Ν.Τ. Δυστυχώς η σοβαρότερη, για μένα, αιτία είναι η έλλειψη παιδείας. Το ότι ο άνδρας ήταν και συνεχίζει να πιστεύει ότι είναι το ισχυρό φύλο είναι κάτι που διαιωνίζεται από τα παλαιά χρόνια από τις οικογένειες μας. Όταν τα παιδιά-αρσενικά γαλουχίζονται κατ’αυτόν τον τρόπο, όταν μεγαλώσουν και γίνουν άνδρες θα συνεχίσουν να βλέπουν τα πράγματα ακριβώς έτσι.  Ο σεβασμός που καλούνται να δείχνουν προς τη γυναίκα και προς τη ζωή γενικά  είναι πολλές φορές ανύπαρκτος και αυτή είναι η αρχή όλων των άσχημων γεγονότων που ακολουθούν μετά. 

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Ποια συμβουλή θα δίνατε στις γυναίκες του κόσμου;

Ν.Τ. Αυτή ακριβώς που γράφω και στον πρόλογο.
“Να πολεμάτε πάντα για τα πιστεύω σας
 να πολεμάτε για τη ζωή σας
 να πολεμάτε για την αξιοπρέπειά σας
να πολεμάτε γιατί είστε πολύτιμες “.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Οι γυναίκες θεωρείτε ότι αποδέχονται ''αβίαστα'' την μοίρα τους ή απλά το κάνουν από φόβο και προκατάληψη;

Ν.Τ. Aυτό είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση αλλά θα σας πω ένα πράγμα που εντοπίζω πολύ συχνά. Υπάρχουν πολλές γυναίκες που δέχονται τα όποια άσχημα γεγονότα της ζωής τους λόγω οικονομικής αβεβαιότητος. Όταν μια γυναίκα είναι μάνα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα και φυσικά όλοι το καταλαβαίνουμε αυτό. Για μένα η καλύτερη λύση έρχεται πάντα μέσα από την ψυχραιμία και τη ψυχική δύναμη.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Πώς προέκυψε η ιδέα να κοσμείται η ποιητική σας συλλογή από ασπρόμαυρες φωτογραφίες; Υπάρχει κάποιος συμβολισμός πίσω από αυτό;

Ν.Τ. Έχω ασχοληθεί και η ίδια με τη φωτογραφία και θεωρώ ότι η ασπρόμαυρη φωτογραφία γεννάει το απόλυτο συναίσθημα. Δεν έχεις χρώματα μπροστά σου να σου αποσπούν την προσοχή και επικεντρώνεσαι σε πιο ουσιώδη ερεθίσματα όπως είναι ένα βλέμμα. Η λογοτεχνία κατ’εμέ παντρεύεται απόλυτα με την ασπρόμαυρη φωτογραφία.



ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Πώς ήρθε η συγγραφή και εντέλει η ποίηση στη ζωή σας;

N.T. Σε μια δύσκολη –και για μένα- εποχή.  Ήταν το καταφύγιο μου και η διαφυγή  μου.

ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Έχετε κάποιο μότο ζωής που θα μπορούσατε να μοιραστείτε μαζί μας;

N.T. Κάτι που πιστεύω ακράδαντα μέσα από τη δική μου ζωή και το φωνάζω πάντα.“ Όλα περνάνε ”.

ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Τί εύχεστε σε όλες τις γυναίκες του κόσμου μέσα από την ψυχή σας;

N.T. Nα φωνάζουν μέχρι να ακουστούν.

                                             Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.

                      Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη  από το blog Dominica Amat

                               Διαβάστε εδώ την κριτική μου για την ποιητική συλλογή:

                            https://dominicamat.blogspot.com/2019/10/blog-post_0.html

    
Συνέντευξη με την ποιήτρια κυρία Νίκη Ταγκάλου  Συνέντευξη με την ποιήτρια κυρία Νίκη Ταγκάλου Reviewed by Dominica on Οκτωβρίου 25, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.