Η Γυναίκα του Κόσμου



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

    Η γυναίκα καί ο ρόλος της μέσα στην κοινωνία ήταν ανέκαθεν υποτιτημένος. Άν καί διανύουμε την πρώτη εικοσαετία του 21ου αιώνα κι όλα δείχνουν να λειτουργούν υπέρ των γυναικών,δυστυχώς ακόμη μιλάμε για πράγματα,που ενώ είναι αυτονόητα,παλεύουμε να τα ''κατακτήσουμε'' καί να αποτινάξουμε από πάνω μας παλαιωμένες κι αναγχρονιστικές πεποιθήσεις.
    Η ποιήτρια κυρία Νίκη Ταγκάλου μέσα από την νέα της ποιητική συλλογή ''Η Γυναίκα του Κόσμου'' υμνεί την γυναίκα καί την φύση της καί προσπαθεί να περάσει αυτό το μήνυμα σε όλους εκεί έξω.
    Τα ποιήματα είναι γραμμένα σε ελεύθερο στίχο με απλή γλώσσα αλλά τόσο αιχμηρά κι έντονα συναισθηματικά,που δεν υπάρχει περίπτωση να μην βάλουν σε σκέψεις τον αναγνώστη. Καί δεν λέω αναγνώστριες αλλά αναγνώστη,γιατί όσες γυναίκες τα διαβάσουν,θα δούν τον εαυτό τους μέσα σε αυτά,ενώ οι άνδρες θα δούν με άλλο μάτι την γυναικεία φύση καί θα κατανοήσουν πολλά για εκείνη.
    Ύμνος στην γυναίκα είπα ότι είναι αυτό το βιβλίο. Όχι,απλά σε μία γυναίκα αλλά σε όλες τις γυναίκες του κόσμου. Από τα μωρά κοριτσάκια καί τις έφηβες,έως τις ενήλικες καί τις ηλικιωμένες,στις ''διαφορετικές'',σε αυτές που ζούν τον πόνο είτε στο σώμα είτε στην ψυχή,στις κακοποιημένες,στις μετανάστριες,στις....στις...στις... Ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό αφού η γυναίκα, από την φύση της αλλά καί από την κοινωνία,είναι προορισμένη να επιτελέσει πολλούς καί διαφορετικούς ρόλους.
    Η Γυναίκα του Κόσμου'',ο τίτλος της ποιητικής συλλογής καί δεν θεωρώ καθόλου τυχαία την χρήση του κεφαλαίου Γ καί Κ στις λέξεις Γυναίκα καί Κόσμος. Η γυναίκα είναι άνθρωπος καί ίση με όλους τους ανθρώπους. Ο Κόσμος είναι όλα όσα είναι εναντίον της γυναίκας κι όλα όσα γεννιούνται κι οφείλονται σε εκείνη. Η Γυναίκα σε όλον τον κόσμο έχει δικαιώματα καί πρέπει να κατέχει την θέση που της αναλογεί καί της αξίζει είτε μιλάμε για την δύση είτε για την ανατολή.
    Κάθε ποίημα λοιπόν είναι αφιερωμένο σε κάθε γυναίκα. Παράλληλα τα ποιήματα συνοδεύονται από εξαιρετικές φωτογραφίες που αποδίδουν στον απόλυτο βαθμό το νόημα κι όσα αποτυπώνονται στο χαρτί. Οι εικόνες διαφόρων γυναικών σε καίριες,χαρακτηριστικές στιγμές της ζωής τους,θα ενισχύσουν τα λόγια των ποιημάτων. Τις λάτρεψα που είναι ασπρόμαυρες κι όχι έγχρωμες. Θα έχαναν αλλιώς όλη την ουσία. Απαλλαγμένες από χρώματα,γίνονται ακόμη πιο έντονες.
     Θα κλείσω την κριτική μου αναφέροντας αυτό που γράφει η ποιήτρια στο οπισθόφυλλο του βιβλίου:''Γυναίκα είπα και ήμουν ήδη νικήτρια.''
                                                      Καλές σας αναγνώσεις!

Υ.Γ. Μέρος των εσόδων του βιβλίου, διατίθενται για  τον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών του δήμου Πειραιά.

Θερμά συγχαρητήρια στον φωτογράφο κύριο Νίκο Νικόπουλο για τις εξαιρετικές φωτογραφίες που κοσμούν το βιβλίο εσωτερικά όπως καί στο εξώφυλλο καί στο οπισθόφυλλο.

                         Διαβάστε εδώ την συνέντευξη που μου παραχώρησε η συγγραφέας:

                               https://dominicamat.blogspot.com/2019/10/blog-post_36.html

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: NIKH TΑΓΚΑΛΟΥ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: NIKOΣ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: GROTESQUE

www.elkistis.gr


Η Γυναίκα του Κόσμου Η Γυναίκα του Κόσμου Reviewed by Dominica on Οκτωβρίου 22, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.