Συνέντευξη με τον συγγραφέα κύριο Νίκο Μηλιώρη


                       Η φωτογραφία είναι από το επίσημο site του εκδοτικού οίκου Ανάτυπο

                                          Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

    Στην στήλη των συνεντεύξεων σήμερα έχω την χαρά να φιλοξενώ το συγγραφέα του μυθιστορήματος ''ΓΙΑ ΤΗ ΧΙΟΝΑΤΗ MOTHERSTAR'' καθώς καί πολλών ακόμα κόμικς κύριο Νίκο Μηλιώρη τον οποίο ευχαριστώ πολύ για την αποδοχή της πρόσκλησής μου. Πρίν όμως να προχωρήσουμε στην συνέντευξη καί στο τι μου είπε,θα σας μεταφέρω λίγα πράγματα για το βιογραφικό του όπως αναφέρονται καί στο επίσημο site του εκδοτικού.

                                                  ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ο Νίκος Μηλιώρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Σπούδασε γραφιστικές τέχνες στις σχολή ΠΕΤΡΑ και ασχολείται φτιάχνοντας κόμικς τόσο στο σενάριο τους, όσο και στο σχέδιο. Έχει συνεργαστεί με αυτά στο περιοδικό ΠΟΠ&ΡΟΚ, το ένθετο «9» της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ, στο περιοδικό FUTURA, τις εκδόσεις ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, κ.α. τα κόμικ άλμπουμ που έχει εκδώσει είναι τα εξής: “τέντυμπερ” (Futura 1999), “Όταν Φάνηκαν τα Φτερά της” (Futura 2002), “τα Χρονικά του Πυρετού” (Ένατη Διάσταση 2012), “(Sub) Garden Party” (αυτοέκδοση 2014), “DJSMO’48” (αυτοέκδοση 2016), “Τέντυμπερ: Συλλεκτική έκδοση” (αυτοέκδοση 2017), το “Για τη Χιονάτη Μάδερσταρ” είναι το πρώτο του μυθιστόρημα (εκδόσεις
ΑΝΑΤΥΠΟ)

                       Ας περάσουμε στις ερωτήσεις μου καί στις απαντήσεις του συγγραφέα

   ΕΡΩΤΗΣΗ 1:  Διαβάζοντας το βιογραφικό σας μαθαίνουμε ότι έχετε σπουδάσει γραφιστική. Πώς προέκυψε το μικρόβιο της συγγραφής;

Ν.Μ. Η γραφιστική προέκυψε λόγω της αρχικής μου αγάπης μου για τα κόμικς. Βοήθησε  σε τεχνικά  θέματα όπως το πως χρειάζεται να “στηθεί” μια σελίδα ή ένα εξώφυλλο. Η αγάπη μου για τα κόμικς ήταν αυτή που συνοδευόταν πάντα από την διάθεση να φτιάχνω μόνος μου σενάρια  και ιστορίες.

   ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Πιστεύετε ότι με την συγγραφή των κόμικς καθώς καί με την εικονογράφησή τους υλοποιείται το όνειρό σας στο μέγιστο βαθμό;

Ν.Μ. Σίγουρα στο πιο άμεσο για αυτά που φαντάζομαι ή που θέλω να μιλήσω. Η δε εικόνα τους παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο για την εξιστόρηση τους μαζί με το σενάριο και τους διαλόγους. Αν σκεφτώ τον ρόλο κάποιου χαρακτήρα αυτός θα πρέπει να σχεδιαστεί ακριβώς όπως τον φαντάστηκα και με όσο περισσότερη λεπτομέρεια γίνεται.

   ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Γιατί ασχοληθήκατε με την επιστημονική φαντασία;Θα μπορούσατε να καταπιαστείτε με άλλο είδος;

Ν.Μ. Εκτός απ’ την επιστημονική φαντασία έχω καταπιαστεί στα κόμικς και με άλλα είδη, όπως μια αστυνομική ιστορία με νεράιδες ή μια ιστορία φαντασμάτων. Παράλληλα είμαι“παιδί” των Star Wars, του Εξωγήινου και της Ομάδας G.  Και το πρώτο μυθιστόρημα που θυμάμαι να διαβάζω με ευχαρίστηση ήταν το “Έτος 2500μ.χ.”από τις εκδόσεις BELL. Όλα  αυτά με έκαναν να εξοικειωθώ με το συγκεκριμένο είδος και να θέλω να εκφραστώ μέσα από αυτό.  

  ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Πόσο εύκολη ήταν η μετάβαση από συγγραφή κόμικ σε συγγραφή μυθιστορήματος;

Ν.Μ. Ύστερα από πολλά, διηγήματα και σενάρια γραμμένα στο Word  η συγγραφή ενός ολόκληρου μυθιστορήματος μου ήρθε φυσικά. Όχι όμως και πολύ εύκολα. Η εικόνα έπρεπε να εξηγηθεί με λέξεις και οι εκφράσεις ή οι σκέψεις  να μεταφραστούν σε συναισθήματα. Βοήθησε πάντως στο ότι ήδη γνώριζα απ’ το κόμικ όλους τους βασικούς μου χαρακτήρες και ήξερα πως θα κινηθούν ή  θα αντιδράσουν. 

    ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Η ιστορία του βιβλίου σας ''ΓΙΑ ΤΗ ΧΙΟΝΑΤΗ MOTHERSTAR'' συνδέεται με το κόμικ σας ''DJSMO'48''.Γιατί αποφασίσατε να του δώσετε την μορφή μυθιστορήματος κι όχι κόμικ;

Ν.Μ. Στο μυθιστόρημα μπορούσα να πω πολλά περισσότερα πράγματα απ’ όσα θα μπορούσαν να χωρέσουν στις σελίδες ενός νέου κόμικ με πρωταγωνιστή τον Τζις και τον κόσμο του. Εκεί δεν θα μπορούσε να γίνει σε βάθος η ανάπτυξη όλων των χαρακτήρων, να μάθουμε από που προέρχονται ή γιατί είναι αυτό που είναι. Εκτός από ένα ρομπότ που συνεχίζει να νιώθει μόνο του 20 χρόνια μετά την απώλεια της γυναίκας του, υπάρχει ένας πόλεμος, ένα νέο είδος “πλασμάτων” και η απειλή για τον αφανισμό όλης της ανθρωπότητας.

   ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Είναι απαραίτητο κάποιος/α να έχει διαβάσει πρώτα το κόμικ για να συνεχίσει με την ανάγνωση αυτού του βιβλίου ή όχι;

Ν.Μ. Στο βιβλίο εξηγούνται όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζει κάποιος που δεν έχει διαβάσει το κόμικ αλλά θεματικά διαπραγματεύονται διαφορετικά πράγματα: Ενώ το κόμικ μιλάει για έναν ανορθόδοξο έρωτα, το βιβλίο μιλάει για μια εκδίκηση. Αν και καλό είναι για αυτόν που έχει και τα δύο να αρχίσει πρώτα από το κόμικ. 

   ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Θα συνεχίζατε να γράφετε αν το αναγνωστικό κοινό δεν σας αποδεχόταν;

Ν.Μ. Η δημιουργία ενός κόμικ  για μένα είναι ανεξάρτητη της αποδοχής του. Θα σταματούσα μόνο αν δεν υπήρχε έμπνευση ή  κάτι δεν μου βγαίνει όπως θα το ήθελα. Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα όμως ξεκίνησε από την διάθεση μου να καταπιαστώ με κάτι διαφορετικό απ’ αυτό που γνωρίζω.

  ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Θα θέλατε να δείτε το βιβλίο σας να παίρνει ζωή μέσα από την μεγάλη οθόνη;

Ν.Μ. Από τις πιο φιλόδοξες φαντασιώσεις μου! Πολλές φορές “γύριζα” ο ίδιος την ιστορία  μες το κεφάλι μου ή σκεφτόμουν κάποιους συγκεκριμένους σκηνοθέτες προσπαθώντας να την φανταστώ με ηθοποιούς κι έχοντας στο μυαλό μου ένα τελείως τρελό μπάτζετ. Αν γινόταν πάντως  θα ήθελα να την δω ανεξαρτήτως με το πως την έχω σχηματισμένη ο ίδιος. 

    ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Τον εαυτό σας πρωταγωνιστή σε κάποιο σας βιβλίο θα μπορούσατε να τον τοποθετήσετε ή όχι;

Ν.Μ. Αυτό σχεδόν έχει γίνει στα “Χρονικά Του Πυρετού” το οποίο είναι όμως κόμικς (όπου ο σχεδιαστής κόμικς Νικήτας Καλιώρης απομονώνεται σε ένα χωριό της Β. Ελλάδας και βρίσκεται αντιμέτωπος με τα φαντάσματα που θα βρει εκεί). Παρόλα αυτά στο“Χιονάτη Motherstar” κάποιοι από τους χαρακτήρες έχουνε στοιχεία της προσωπικότητας μου. Δεν γίνεται να μην βάλεις κάπου τον εαυτό σου.   

    ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Πόσο δεκτικό θεωρείτε πως είναι το αναγνωστικό κοινό στην Ελλάδα απέναντι στα βιβλία επιστημονικής φαντασίας;

Ν.Μ. Δυστυχώς, πολύ περιορισμένο. Οι περισσότεροι που ακούνε τον όρο  φαντάζονται ότι αναφέρεται αποκλειστικά στο μέλλον, την τεχνολογία, τα ρομπότ και τα διαστημόπλοια, τα οποία βλέπουν πως δεν τους αφορούν. Μπορεί να είναι όλα τα παραπάνω, αλλά καμιά φορά αυτά είναι απλά το μέσο σου για να μιλήσεις για πράγματα που είναι παγκόσμια,  διαχρονικά και που μας προβληματίζουν. Ενδεικτικό, η τηλεοπτική σειρά Black Mirror που μιλάει για ένα μέλλον το οποίο έρχεται χωρίς να δείχνει ούτε μια εικόνα  μελλοντολογικής φύσεως.

     ΕΡΩΤΗΣΗ 11: Έχετε ξεκινήσει την συγγραφή κάποιου νέου βιβλίου ή όχι ακόμα;

Ν.Μ. Για την ώρα ασχολούμαι με την δημιουργία ενός καινούριου κόμικς, που υπολογίζω να τελειώσει σε περίπου ένα χρόνο, αφήνοντας για λίγο την συγγραφική στην άκρη. Υπάρχουν κάποιες προσπάθειες ή ιδέες για συνέχεια του συγκεκριμένου μυθιστορήματος, αλλά ακόμα είναι πολύ νωρίς ώστε να πω κάτι. Θα δείξει.  

     ΕΡΩΤΗΣΗ 12: Όσον αφορά το βιβλίο σας ''ΓΙΑ ΤΗ ΧΙΟΝΑΤΗ MOTHERSTAR'' η Χιονάτη είναι η πηγή δύναμης του Τζίς.Λειτουργεί όμως καί πιο συμβολικά.Συμφωνείτε;

Ν.Μ. Η Χιονάτη (της οποίας το όνομα επέλεξα σαν κάτι που έρχεται περισσότερο απ’ τα διαδικτυακά  nicknames απ’ ότι εκείνης του παραμυθιού)  παίζει αρκετούς ρόλους. Και μόνο φροϋδικά, από την στιγμή που επανεκκίνησε το ανδροειδές Τζις λειτουργεί στον ίδιο και ως  η μάνα του και ως η αιώνια ερωμένη του. Χωρίς αυτήν δεν θα υπήρχε ο ίδιος. Από κει και πέρα είναι έτοιμος να κάνει τα πάντα προκειμένου να την ξαναβρεί.  

     ΕΡΩΤΗΣΗ 13: Αγαπημένο βιβλίο καί συγγραφέας;

Ν.Μ. Θα κρατηθώ για να πω μόνο τέσσερα: Fahrenheit 451 του Ρέι Μπρανμπερι, Σφαγείο Νο5 του Κουρτ Βόννεγκατ, Γυρίστε  Το Γαλαξία Με Οτοστόπ του Ντάγκλας Άνταμς, Η Λάμψη του Στίβεν Κινκ.

    ΕΡΩΤΗΣΗ 14: Κλείνοντας θα ήθελα να σας ρωτήσω αν έχετε κάποιο μότο ζωής.Άν ναί,θα θέλατε να το μοιραστείτε με το αναγνωστικό κοινό;

Ν.Μ. Υπάρχει αυτή η ιδιαίτερη ευχή στο DJSMO’ 48 που συνηθίζει να λέει ο γκουρού ρομποτιστής Άουτωφ Όρντερ: “Καλώς Ορίσατε και Καλή μας Εξέλιξη!” 

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat.

Ν.Μ. Εγώ σας ευχαριστώ για την συνέντευξη. Να είστε καλά! 

   Διαβάστε εδώ την κριτική μου για το βιβλίο του συγγραφέα με τίτλο ''ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΙΟΝΑΤΗ MOTHERSTAR'' :

                       https://dominicamat.blogspot.com/2019/06/blog-post_54.html
Συνέντευξη με τον συγγραφέα κύριο Νίκο Μηλιώρη Συνέντευξη με τον συγγραφέα κύριο Νίκο Μηλιώρη Reviewed by Dominica on Ιουνίου 24, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.