Το βλέμμα

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ


   "Το βλέμμα. Το πρώτο αλλά και το τελευταίο. Ενδιάμεσα,χιλιάδες βλέμματα,εκατομμύρια καθρέφτες,να πιστοποιούν ότι υπάρχεις ή και όχι. Τα βλέμματα. Της Παρουσίας. Της Απουσίας. Μαζί με το Ανύστακτον Όμμα των τηλεοράσεων και των υπολογιστών,όπου γης." (Περίληψη οπισθοφύλλου)

    Τον τελευταίο καιρό θεωρώ πολύ τυχερό τον εαυτό μου,ως αναγνώστρια,γιατί μου έχει δοθεί απλόχερα η δυνατότητα να γνωρίζω καί να μένω γοητευμένη από έργα καί πένες δημιουργών που ξεχωρίζουν μέσα στο πλήθος,προσφέροντας στο αναγνωστικό κοινό βιβλία που οδηγούν την λογοτεχνία στην χώρα μας σε υψηλότερα επίπεδα. Εκεί,άλλωστε,που πρέπει να βρίσκεται γιατί το αξίζει. Διάβασα καί σας προτείνω το νέο βιβλίο του ποιητή/συγγραφέα Ιωάννη Ψάρρα,με τίτλο ''Το βλέμμα'' που κυκλοφορεί απ΄τις εκδόσεις Σύνθεσις. Πρόκειται για μία συλλογή αυτοτελών διηγημάτων που χάρη στην μοναδική γραφή του δημιουργού διεισδύουν βαθειά στην ψυχή των αναγνωστών/στριων φανερώνοντας όσα είναι καλά κρυμμένα,ή,δεν έχουν ειπωθεί ποτέ έως τώρα.

   ''Το βλέμμα'' ο τίτλος που επιλέχθηκε για την συλλογή καί το μοτίβο πάνω στο οποίο στηρίζονται όλα τα κείμενα καί που τα συνδέει σαν ένας άλλος κρίκος μίας αλυσίδας. ''Το βλέμμα'' μία λέξη λιτή καί στακάτη που αποκαλύπει περισσότερα από όσα φαινομενικά αντικρίζουμε. Ναι,καλά ακούσατε. Άν κι έχουμε προικιστεί με την αίσθηση της όρασης,ενώ κοιτάζουμε,δεν βλέπουμε στην πραγματικότητα. Επιλέγουμε,ηθελημένα,να εθελοτυφλούμε,να κλείνουμε τα μάτια σε ό,τι δεν μας ικανοποιεί,ή,μας τρομάζει,να αποστρέφουμε το βλέμμα από την αλήθεια καί το όποιο συναίσθημα γιατί ενδεχομένως να μας πληγώνει,να αποφεύγουμε αυτήν την εσωτερική μάχη με τον ίδιο μας τον εαυτό καί εντέλει να ζούμε μέσα σε μία ψευδαίσθηση που εμείς οι ίδιοι/ες έχουμε δημιουργήσει. Τί θα γίνει,όμως,αν διαλυθεί όλο αυτό γύρω μας; Θα αντέξουμε,ή,θα λυγίσουμε μπροστά στο βάρος της συνειδητοποίησης του τι τελικά ισχύει; 

  Όταν έπιασα στα χέρια μου για πρώτη φορά το βιβλίο,ένιωσα να με διαπερνά ένα ηλεκτρικό ρεύμα σε όλο μου το κορμί εξαιτίας της εικόνας του εξωφύλλου. Καθηλωτικό καί επιβλητικό,σχεδόν ζωντανό,είχα την αίσθηση πως εκείνο εστίαζε πάνω μου κι όχι εγώ σε εκείνο. Σαν να έπαιρνε εκείνο τον έλεγχο καί εγώ παραδινόμουν άνευ όρων σε αυτό,χωρίς να προβάλλω την παραμικρή αντίσταση. Λανθασμένα νόμιζα πως αυτή του η επίδραση θα εξαλειφόταν με το που θα ξεκινούσα την ανάγνωση. Μάταια! Η πένα του δημιουργού σαρωτική με μία αφοδρότητα,που λίγες φορές έχω συναντήσει,με συνεπήρε καί με γέμισε από εικόνες καί συναισθήματα. 

   Η επίδραση της ποίησης καί των κανόνων αυτής είναι εμφανής τόσο στην γραφή του συγγραφέα,όσο καί στον τρόπο που αποτυπώνονται τα διηγήματα πάνω στο χαρτί. Πότε με την μορφή πεζογραφημάτων καί πότε με την μορφή σύγχρονων ποιημάτων,διαβάζονται απνευστί. Αριστοτεχνική πένα,δεινή χρήση της γλώσσας καί του λεξιλογίου,λόγος λυρικός καί πεζός εναλλασσόμενος από ιστορία σε ιστορία δεν αφήνουν κανέναν καί καμία ασυγκίνητο/η. 

   Πόσα βλέμματα,άραγε,δεν έχουν σημαδέψει με τον έναν,ή,τον άλλον τρόπο την ζωή μας; Από το πρώτο βλέμμα την στιγμή της γέννησής μας έως καί το τελευταίο που σημάνει την λήξη του βίου μας,υπάρχουν ενδιάμεσα πολλά ακόμη που μας έφεραν αντιμέτωπους/ες με την χαρά,τον έρωτα,την φιλία,την απογοήτευση,την αδικία,τον πόνο,την απώλεια. Κι όσο κι αν θέλουμε να κρυφτούμε,τα βλέμματα θα επιμένουν να λένε πάντα την αλήθεια. Όσο σκληρή,ή,όμορφη μπορεί να είναι αυτή. Γιατί κακά τα ψέματα,το βλέμμα μας παραμένει αναλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου. Καί το βλέμμα του κάθε ανθρώπου είναι μοναδικό κι αναντικατάστατο.

   Θα μπορούσα να σας μιλάω με τις ώρες για την παρούσα συλλογή,αλλά θεωρώ πως κάπου εδώ οφείλω να ολοκληρώσω την αναφορά μου σε αυτήν. Άλλωστε,όταν έρθει η στιγμή να διαβάσετε το βιβλίο,θα αντιληφθείτε το πόσο εξαιρετικό είναι. Εγώ το συγκαταλέγω στη λίστα με τα καλύτερα που διάβασα την φετινή χρονιά.

                                                                     Καλή ανάγνωση!


Υ.Γ. Εικόνα εξωφύλλου: ψηφιδωτό της Ελληνιστικής περιόδου,που ανακαλύφθηκε στην πόλη Ζεύγμα της Μικράς Ασίας καί έχει την επωνυμία ''η Γυφτοπούλα''


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΙΩΑΝΝΗΣ ΨΑΡΡΑΣ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΣΥΝΘΕΣΙΣ


ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ: ΓΗΓΕΝΕΣ ΠΥΡ

Το βλέμμα Το βλέμμα Reviewed by Dominica on Νοεμβρίου 16, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.