Μια βόλτα στον παράδεισο

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


   "...Άραγε πόσες βόλτες δικαιούται ο καθένας μας για να μπορέσουν να εξιλεωθούν οι αμαρτίες μας; Μία είναι αρκετή ή ίσως χρειάζεται και μία ακόμη βόλτα στον Παράδεισο;..." είναι τα δύο κεντρικά ερωτήματα που τίθενται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου της ανερχόμενης συγγραφέως Μαρίας Μιχαλοπούλου,με τίτλο ''Μια βόλτα στον παράδεισο'' που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Υδροπλάνο καί μας καλούν να διερωτηθούμε καί να τα απαντήσουμε με ειλικρίνεια καί ύστερα από αρκετή ώριμη σκέψη. Να μην κρυφτούμε πίσω από το δάκτυλό μας,ή,μέσω άλλων υπεκφυγών. Μα εγώ έρχομαι να σας θέσω ένα επιπλέον ερώτημα. Η αναζήτηση καί ''κατάκτηση'' του παραδείσου είναι η κύρια αφορμή για να αντιμετωπίσουμε κατάματα το αντίκτυπο των όποιων αμαρτιών μας,ή,είναι ο τρόπος για να βρούμε την λύτρωση καί γαλήνη που επιθυμούμε;

  ''Μια βόλτα στον παράδεισο'' ο τίτλος του βιβλίου κι αρχικά επιλέγω να σταθώ στην λέξη ''παράδεισος''. Παράδεισος μία λέξη που μπορεί να λάβει πολλές μορφές κι έννοιες,τόσες όσοι είναι καί οι άνθρωποι που καθ'όλη σχεδόν τη διάρκεια του βίου τους τον αναζητούν. Παράδεισος,το αντίθετο της κόλασης... Ο παράδεισος επί της γης,ή,πάνω στον ουρανό,ή,σε ένα παράλληλο σύμπαν από το δικό μας έχει γίνει ''δώρο'' της πίστης καί αντικείμενο της επιστήμης που αναζητά λογικές απαντήσεις μέσα στον δικό μας παράλογο κόσμο. Πώς μπορεί μία βόλτα να μας οδηγήσει σε αυτόν; Είναι εφικτό να επισκεφτούμε τον παράδεισο,όντας ακόμη εν ζωή; Κι αν ναι,τί είναι αυτό που περιμένουμε να συναντήσουμε εκεί; Απαντήσεις καί καθοδήγηση για τα όποια προβλήματα που μπορεί να μας ταλανίζουν,ή,κάτι άλλο; 

   "Η Αλίκη είχε μάθει πια να ζει με την απώλεια. Και η κάθε μέρα θα της μάθαινε πως η προηγούμενη ίσως να ήταν και καλύτερη από αυτή που μόλις είχε έρθει. Το ταξίδι από την Αθήνα στη μαγευτική Σαντορίνη έμελλε να είναι καθοριστικό για την ίδια. Οι διακοπές της στα νησιά του Ιονίου, και συγκεκριμένα στην Κέρκυρα, θα ήταν η ευκαιρία να κατασταλάξουν οι σκέψεις της. Η βόλτα στον Παράδεισο ερχόταν την κατάλληλη στιγμή και την έσωζε από την καταστροφή." διαβάζουμε στην περίληψη καί αντιλαμβανόμαστε πως η κύρια πρωταγωνίστρια δεν θα ζήσει αυτό που αποκαλούμε παραμυθένια ζωή. Ας μου επιτραπεί η έκφραση πως η συγγραφέας επιλέγει να την περάσει δια πυρός καί σιδήρου ώστε να λάβουμε μαζί με εκείνη σημαντικά μαθήματα για τη ζωή μας.

   Άν καί μιλάμε για πρωτόλειο δείγμα γραφής,η συγγραφέας δείχνει πως δεν φοβάται να εκτεθεί απέναντι στο αναγνωστικό κοινό. Όχι,δεν μας προσφέρει ένα χαριτωμένο,ανάλαφρο παραμύθι για ενήλικες,μα ένα μυθιστόρημα με την πρέπουσα σοβαρότητα καί τα όποια μηνύματα. Βρήκα σωστή την κίνησή της να γράψει μία πολυπρόσωπη ιστορία όπου κάθε πρόσωπο -στον βαθμό πάντα που αναλογεί στον καθένα καί στην καθεμία- θα επιτελέσει τον δικό του κομβικό ρόλο για να εξελιχθεί ομαλά η ιστορία. Η πολυπλοκότητα των μεταξύ τους σχέσεων οφείλεται κυρίως στον διαφορετικό τους ψυχισμό καί τρόπο σκέψης. Άνθρωποι ίδιοι καί αντίθετοι με εμάς θα μας γεννήσουν πληθώρα συναισθημάτων. Θα τους αγαπήσουμε,κατανοήσουμε,δικαιολογήσουμε καί θα τους μισήσουμε. Όλα είναι μέσα στη ζωή μας. Κατά τ'άλλα,το βιβλίο είναι αρκετά καλογραμμένο καί διαβάζεται άκοπα από την αρχή έως καί το φινάλε. Ένα τέλος που με ικανοποίησε καί δεν θα επιθυμούσα κάτι άλλο από αυτό που επέλεξε η συγγραφέας,ή,να πω πιο σωστά η κεντρική ηρωϊδα.

    Αδικία,πόνος,φιλία,έρωτας,οικογενειακές σχέσεις,εμμονές καί έντονα πάθη -πολλές φορές με καταστροφικές συνέπειες-,δεύτερες ευκαιρίες,αυτοτιμωρία,λύτρωση καί ταξίδια σε προορισμούς της Ελλάδος με σκοπό την προσωπική αναζήτηση καί ό,τι μας γεμίζει είναι οι βασικοί άξονες γύρω από τους οποίους θα αναπτυχθεί όλη η πλοκή του βιβλίου. Ένα βιβλίο που με ικανοποίησε η ανάγνωσή του καί με έπεισε για ακόμη μία φορά πως στη χώρα μας υπάρχουν νέοι/ες δημιουργοί που αγαπούν την λογοτεχνία καί με δουλειά μπορούν να εξελιχθούν καί να μας προσφέρουν ωραία έργα. Από την μεριά μου,μπορώ να συνεχίζω να τους/τις στηρίζω καί προτρέπω να κάνετε το ίδιο κι εσείς.

                                                              Καλά σας αναγνώσματα!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ





   

    

Μια βόλτα στον παράδεισο Μια βόλτα στον παράδεισο Reviewed by Dominica on Οκτωβρίου 25, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.