Στην κουζίνα ενός συγγραφέα, Ένα ποίημα μαγειρικής και αγάπης

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ


   Ο έρωτας είναι ένα πολύ όμορφο συναίσθημα καί έχει πολλές μορφές. Μία εξ αυτών είναι ο έρωτας που νιώθουν πολλοί/ες επαγγελματίες σεφ,καί μη,για την μαγειρική. Λένε πως ο έρωτας περνάει από το στομάχι καί θα συμφωνήσω εν μέρει με αυτήν την άποψη,καθώς η ανάγκη για να ευχαριστήσουμε καί να φροντίσουμε κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο συχνά συνοδεύεται με την δημιουργία ενός φαγητού μαγειρεμένο με πολλή αγάπη καί μεράκι. Είναι σαν ένας τρόπος για να δείξουμε το τι αισθανόμαστε,χωρίς λόγια,αλλά με πράξεις. Άλλωστε,ο έρωτας καί η μαγειρική έχουν περισσότερα που τις ενώνουν,πάρα τις χωρίζουν. Με το κυριότερο όλων ξέρετε ποιο είναι; Ότι καί τα δύο σχετίζονται καί με τις πέντε αισθήσεις μας. Όλες συμμετέχουν ανεξαιρέτως καί οδηγούν στην απόλυτη ηδονή κι ευτυχία.

   Ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Γυπαράκης στο νέο του μυθιστόρημα με τίτλο '' Στην κουζίνα ενός συγγραφέα, Ένα ποίημα μαγειρικής και αγάπης" που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές μιλάει για την αγάπη που τρέφει για την μαγειρική μέσα απο ένα αλλιώτικο βιβλίο που σχετίζεται με εκείνη. Πώς,άραγε,αντιμετωπίζει την μαγειρική ένας λάτρης αυτής,χωρίς να είναι ο ίδιος επαγγελματίας; Ας δούμε τι αναφέρει ο ίδιος στην περίληψη του οπισθοφύλλου: ''Έγραψα αυτό το βιβλίο από αγάπη για τη μαγειρική,τη λογοτεχνία και τη μουσική. Δεν είμαι μάγειρας,είμαι απλώς ένας άνθρωπος που λατρεύει τη μαγειρική,όταν αυτή συνοδεύεται από μουσική αλλά κι από τη φυσική παρουσία της συντρόφου μου. Αποπειράθηκα να μελοποιήσω τα υλικά μαγειρικής δίχως να υποτιμήσω την αξία που έχουν από μόνα τους. Αυτό το βιβλίο αφορά εραστές της ζωής οι οποίοι αναγνωρίζουν στις γεύσεις ηχοχρώματα,τα οποία καθιστούν ένα γεύμα κωμικοτραγική ταινία,και δέχονται να γίνουν σκηνοθέτες."

  Το ερώτημα που τίθεται είναι το αν πέτυχε,εντέλει,τον σκοπό του. Η απάντηση,τουλάχιστον κατ'εμέ,είναι ένα ''Ναι''! Οι συνταγές μαγειρικής ''παντρεύονται'' με μουσική καί στιγμιότυπα από την ζωή ερωτευμένων ζευγαριών. Το κάθε κεφάλαιο είναι αφιερωμένο ξεχωριστά σε κάθε συνταγή με αρχή,μέση καί τέλος,απαλλαγμένο από κλισέ καί μονότονες επαναλήψεις. Ντυμένες οι περιγραφές των συνταγών καί των λοιπών γεγονότων του βιβλίου με τρυφερότητα,χιούμορ καί άφθονες εικόνες έχουν ως αποτέλεσμα ένα ευχάριστο καί άκοπο διάβασμα. Εμένα μου χάρισε ανάλαφρες στιγμές καί σας προτείνω να το αναζητήσετε είτε αγαπάτε την μαγειρική,είτε όχι. 

                                                             Καλά σας αναγνώσματα!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΥΠΑΡΑΚΗΣ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ


ΣΕΙΡΑ: ΣΟΝΑΤΑ



















   

Στην κουζίνα ενός συγγραφέα, Ένα ποίημα μαγειρικής και αγάπης  Στην κουζίνα ενός συγγραφέα, Ένα ποίημα μαγειρικής και αγάπης Reviewed by Dominica on Σεπτεμβρίου 13, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.