Πληρωμένοι δεσμοί

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


   Καθημερινά δεχόμαστε έναν καταιγισμό από εκδόσεις νέων βιβλίων. Για μένα που αγαπώ τα βιβλία είναι κάτι πολύ θετικό,όμως,θεωρώ πως υπάρχει ένα μικρό αγκάθι πίσω απ'όλο αυτό. Για να μην παρεξηγηθώ,θα σας εξηγήσω,αμέσως,τι εννοώ. Μέσα στην τόση ποικιλία υπάρχουν καλά καί λιγότερο καλά βιβλία. Όπως υπάρχουν συγγραφείς με ταλέντο,όρεξη κι αγάπη για την λογοτεχνία καί κάποιοι/ες που γράφουν μηχανικά,απλά καί μόνο για να εκδόσουν κάτι. Το ζήτημα που τίθεται είναι πως μέσα σε αυτό το μεγάλο εύρος κυκλοφοριών ''χάνονται'' βιβλία καί συγγραφείς -κυρίως νεότεροι- που πραγματικά αξίζουν της προσοχής του αναγνωστικού κοινού. Χαίρομαι,ιδιαίτερα,όταν μου δίνεται η δυνατότητα ως αναγνώστρια να διαβάζω βιβλία που έχουν να πουν πολλά καί με καθιστούν πιο ''απαιτητική''. Για ένα ανάλογο βιβλίο έχω σκοπό να σας μιλήσω σήμερα. Η συγγραφέας Μαρία Κούλα κάνει το παρθενικό της ντεμπούτο στην λογοτεχνία στην χώρα μας με το αστυνομικό της μυθιστόρημα με τίτλο ''Πληρωμένοι δεσμοί'' που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Λυκόφως. 

    Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που είχα εκφράσει,πάλι,την άποψή μου πως τα αστυνομικά μυθιστορήματα είναι άμεσα συνδεδεμένα με την κοινωνία. Να,που καί σε αυτό το βιβλίο μπορούμε να το διαπιστώσουμε. Τα περισσότερα εγκλήματα που γίνονται καί απασχολούν την αστυνομία σχετίζονται με τους πολίτες των κοινωνιών. Μέσα από αυτά μπορούμε να δούμε,από μία άλλη οπτική,μία πλευρά των ανθρώπινων σχέσεων καί τον αντίκτυπό τους στην καθημερινότητά μας. Ναι,η κατάληξη κάποιων σχέσεων οδηγούν σε ειδεχθή εγκλήματα που απασχολούν για καιρό όλους κι όλες μας καί γίνονται ( ; ) παραδείγματα προς αποφυγή καί γερά μαθήματα για την μετέπειτα πορεία μας. 

   Η συγγραφέας έχει ταιριάξει με φροντίδα καί προσοχή το αστυνομικό με το κοινωνικό καί αισθηματικό κομμάτι,χωρίς υπερβολές,ούτε να υπερβαίνει το ένα το άλλο καί να μην υπάρχει η επιθυμητή ισορροπία. Τουναντίον,μιλάμε για μία φέρελπι συγγραφέα με πολλές δυνατότητες εξέλιξης στην γραφή της,κάτι που γίνεται αντιληπτό από το πρώτο,κιόλας,βιβλίο της. Ο λόγος της είναι στρωτός καί σωστά δομημένος. Χρησιμοποιεί οικείο λεξιλόγιο,άφθονες περιγραφές των εικόνων καί γρήγορους,ρεαλιστικούς διαλόγους ανάμεσα στα πρόσωπα του κειμένου καί δεν παρεμβάλλονται περιττές ''κοιλιές'' κι μονότονες επαναλήψεις. Η δράση είναι συνεχόμενη καί η ένταση των συναισθημάτων έχει αυξητική πορεία,καθώς κυλούν οι σελίδες καί οι ανατροπές κάνουν την εμφάνισή τους καί εμβαθύνουμε περισσότερο μέσα στην υπόθεση. 

   ''Παρά τις αντιρρήσεις της οικογένειάς της, η Μελίνα γίνεται αστυνομικός και σύντομα έρχεται η ώρα της πρώτης μεγάλης υπόθεσης: Ο δύστροπος αστυνόμος Γρέβιας την καλεί να συνδράμει στην έρευνα για την εξιχνίαση της δολοφονίας μίας Δανής αρχαιολόγου στη Σκιάθο, με βασικό ύποπτο τον γιο του διοικητή του τοπικού αστυνομικού τμήματος Τιμόθεου Πάζη και της πλούσιας Ασπασίας Κατσάμπελα-Πάζη. Στο νησί, θα γοητεύσει τη Μελίνα ο συνάδελφός της Άγγελος, ένας αστυνομικός πληγωμένος από το οικογενειακό και το ερωτικό του παρελθόν. Όμως, τόσο η σχέση της με τον Άγγελο όσο και η δολοφονία αποδεικνύονται δυσεπίλυτοι γρίφοι που θα δοκιμάσουν τις αντοχές της. Κατά τη διάρκεια των ερευνών, αποκαλύπτονται μυστικά και ψέματα που έμεναν κρυμμένα για δεκαετίες. Τώρα, τα προσωπεία πέφτουν, οι αποκαλύψεις γίνονται χιονοστιβάδα και καθένας βρίσκεται ενώπιον των ευθυνών του. Γιατί τα λάθη και τα ψέματα πληρώνονται." (Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Όπως ανέφερα πρωτύτερα,η συγγραφέας μέσα από την υπόθεση του βιβλίου δεν πραγματεύεται μόνο το αστυνομικό κομμάτι,αλλά κάνει αναφορά σε κοινωνικά καί αισθηματικά ζητήματα που μας απασχολούν όλους κι όλες κατά καιρούς. Από τις οικογενειακές καί κοινωνικές σχέσεις,το θέμα της φιλίας καί του έρωτα έως καί τις πεποιθήσεις των κλειστών κοινωνιών καί τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται οι χαρακτήρες των ανθρώπων καί ο τρόπος δράσης καί σκέψης τους. Όλα μαζί θα μπουν στο μικροσκόπιο καί θα εξεταστούν. Όχι,δεν έχουμε ένα αυστηρό,μονότονο βιβλίο,αλλά ένα βιβλίο όπου υπάρχει η πρέπουσα δόση ευφυούς χιούμορ που ελαφρύνει την περιρρέουσα βαριά ατμόσφαιρα χωρίς,βέβαια,να γίνεται σαχλό,ή,γραφικό. Δεν προσπαθεί με πλάγιους τρόπους να κάνει επίκληση στο συναίσθημα καί να το εκβιάσει,αλλά γεννιέται φυσικά μέσα στις ψυχές των αναγνωστών καί των αναγνωστριών.

   Για το τέλος,άφησα,εσκεμμένα,τον σχολιασμό του τίτλου καί της εικόνας του εξωφύλλου του βιβλίου. ''Πληρωμένοι δεσμοί'' ο τίτλος που επέλεξε η συγγραφέας κι όχι άδικα -κατ΄εμέ- αφού όπως έχει αποδειχθεί -καλώς,ή,κακώς- πως οι ανθρώπινοι δεσμοί είναι ένα ιδιότυπο αλισβερίσι. Άλλοι/ες λαμβάνουν αγάπη,στοργή καί φροντίδα καί άλλοι/ες λαμβάνουν χρήματα με σκοπό την ψεύτικη ''ανταπόδοση'' αυτών που επιθυμούν τα άλλα μέλη που απαρτίζουν αυτήν τη σχέση. Όχι,μην το αρνηθείτε. Λίγο πολύ όλοι/ες έχουμε γνώση αυτού,ακόμη κι αν δεν αφορά άμεσα εμάς. Έπειτα,αυτή η εικόνα που κοσμεί το εξώφυλλο,τί μπορεί να συμβολίζει; Μήπως μας προσφέρει ένα σημαντικό στοιχείο για την υπόθεση; Ή υπάρχει μία αλληγορία πίσω από αυτήν; Φυσικά καί δεν θα σας αποκαλύψω τίποτα,μα θα σας προτρέψω να το αναζητήσετε καί να το διαβάσετε με τη σειρά σας. Εγώ ανυπομονώ για το επόμενο της συγγραφέως,καθώς έμεινα αρκετά ικανοποιημένη από αυτήν την πρώτη της προσπάθεια.

                                                            Καλά σας αναγνώσματα!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΛΑ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΛΥΚΟΦΩΣ





    


Πληρωμένοι δεσμοί Πληρωμένοι δεσμοί Reviewed by Dominica on Ιουνίου 30, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.