Παράθυρο Ανοιχτό

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


   Διαβάζω εντατικά λογοτεχνικά βιβλία τα τελευταία χρόνια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα,σχεδόν διαρκώς,να ανακαλύπτω την πένα όλο καί περισσότερων εγχώριων καί ξένων συγγραφέων καί να γεμίζω τον ελεύθερο χρόνο μου κάνοντας νοερά ταξίδια με την ψυχή μου. Άλλωστε,πολύ εύστοχα έχει πεί ο συγγραφέας George R.R. Martin στο βιβλίο του ''Ο χορός των δράκων'' πως ''Ένας αναγνώστης ζει χίλιες ζωές πριν πεθάνει... Ο άνθρωπος που δεν διαβάζει ποτέ ζει μόνο μια". Για κάποιους/ες,ίσως,να φαντάζει υπερβολή,μα είναι αλήθεια. Για καλοσκεφτείτε το! Πόσα ζούμε καί με πόσες εμπειρίες καί συναισθήματα γεμίζουμε,διαβάζοντας ένα βιβλίο καί ακολουθώντας τα πρόσωπά του σε ένα ονειρικό σκηνικό; Άρα,μπορείτε να αντιληφθείτε το πόση μαγεία εκπέμπουν τα βιβλία καί το πως μπορούν να μεταμορφωθούν σε ένα ακαταμάχητο ''εθισμό'' με καμία αρνητική επίπτωση για τον οργανισμό μας.

   Πρόσφατη ''ανακάλυψή'' μου η πένα της συγγραφέως Μαρίνας Πετροπούλου. Άν καί περνάνε πολλά βιβλία από τα χέρια μου σε καθημερινή βάση,δεν είχε τύχει μέχρι σήμερα να διαβάσω κάποιο βιβλίο από το πλούσιο λογοτεχνικό της έργο. Εγώ,όσον αφορά την ανάγνωση βιβλίων,υποστηρίζω την άποψη που λέει κάλλιο αργά,παρά ποτέ! Να που σήμερα,λοιπόν,μου δόθηκε η δυνατότητα να διαβάσω το νέο της αισθηματικό μυθιστόρημα με τίτλο ''Παράθυρο ανοιχτό'' που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα. 

   ''Παράθυρο Ανοιχτό'' ο τίτλος του βιβλίου κι αμέσως πέρασαν από το νού μου αρκετές σκέψεις. Ένα παράθυρο ανοιχτό πέρα από το προφανές,τί άλλο θα μπορούσε να συμβολίζει; Σίγουρα όχι τα λεγόμενα ''παραθυράκια'' του νόμου! Μήπως είναι το παράθυρο που οφείλουμε να αφήνουμε ανοιχτό για την ευτυχία; Τον έρωτα; Ή καί τις δεύτερες ευκαιρίες που δύναται να μας προσφέρει η ζωή,όταν δεν το περιμένουμε κι έχουμε,πια,απελπιστεί; Σίγουρα για την κύρια πρωταγωνίστρια του βιβλίου έπαιξε σημαντικό ρόλο για την μετέπειτα πορεία της η όποια επιλογή της. Το άφησε,τελικά,ανοιχτό,ή,το έκλεισε οριστικά καί αμετάκλητα; 

   ''Η Όλγα συνάντησε την Κάτια μετά από χρόνια. Εκείνη τη μέρα δε φαντάστηκε πως η παλιά φιλία θα έφερνε στον δρόμο της λάθη, ενοχές, απώλειες,προδοσίες αλλά και έναν φίλο που θα σημάδευε τη ζωή της για πάντα. Το παρελθόν όμως, που δεν ξεχνάει ποτέ, την κυνήγησε, τη μάτωσε και την έριξε ξανά στο υπαρξιακό της τέλμα. Ο έρωτας άραγε θα καταφέρει να την οδηγήσει στην ελευθερία και στο δικαίωμα να δει μια μέρα τον κόσμο από παράθυρο ανοιχτό;" (Περίληψη οπισθοφύλλου). Δύο γυναίκες εκ διαμέτρου αντίθετες με διαφορετικά ''θέλω'' καί στάση ζωής. Δύο κόσμοι σε αντιπαράθεση. Πώς καί ενώθηκαν κάτω από ένα φιλικό δεσμό; Ήταν τόσο δυνατή καί άρρηκτη η φιλία τους,ή,θα πέσει με το πρώτο κλυδωνισμό σαν άλλος πύργος από τραπουλόχαρτα; Θεωρώ πως η συγγραφέας προβαίνει σε μία αρκετά καλή σκιαγράφηση των χαρακτήρων τόσο των δύο αυτών γυναικών,όσο καί των λοιπών προσώπων. 

    Η συγγραφέας ξεκινά να μας προσελκύει στον κόσμο των ηρώων καί των ηρωϊδων της με τρόπο ομαλό καί σχετικά ήπιο μπορώ να πώ. Η υποβοηθούμενη από την μοίρα συνάντηση δύο παλιών φιλενάδων,θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη των ζωών καί των επιλογών τους. Η συγγραφέας μέσα από την υπόθεση του βιβλίου της θα θίξει το ζήτημα της πραγματικής,ή μη φιλίας,τα κίνητρα που μπορεί να έχουν κάποιοι άνθρωποι καί με το πρόσχημα της φιλίας,ή,της αγάπης διεκδικούν από τους άλλους ό,τι είναι προς ίδιον συμφέρον,της προδοσίας,της εκδίκησης,του πραγματικού έρωτα που αντέχει κι ευδοκιμεί ακόμη καί σε αντίξοες συνθήκες καί της πολυπόθητης ελπίδας για το μέλλον. Για να μας τα μεταδώσει όλα τα παραπάνω,προσαρμόζει έντεχνα τις ζωές,τις επιθυμίες,τα λάθη,τα πάθη,τις σκέψεις καί όλες,σχεδόν,τις πράξεις των ηρώων καί των ηρωϊδων της. Είναι από εκείνες τις φορές που μία δημιουργός κρατάει -όσο είναι αυτό δυνατό- αντικειμενική στάση απέναντι τους. Ναι,τους συμπονά καί θέλει το κάλλιστο για εκείνους/ες,αλλά πάντα με βάση τη λογική. Το ίδιο επιθυμεί κι από το αναγνωστικό κοινό. Δεν ωραιοποιεί καταστάσεις,ούτε λειαίνει τις όποιες ''γωνίες''. Για μένα αυτό ήταν ένα από τα πιο αρεστά σημεία του βιβλίου.

   Μην έχοντας διαβάσει κάποιο προηγούμενο έργο της συγγραφέως,θα μου επιτρέψετε να μην δύναμαι να κάνω μία άτυπη σύγκριση,ούτε όσον αφορά την πλοκή καί τα μηνύματα αυτής,ούτε όσον αφορά την γραφή της. Έχει ένα αντικειμενικά άρτιο λόγο που διανθίζεται από σωστή χρήση της γλώσσας,του λεξιλογίου καί των εκφραστικών μέσων. Η ροή της πλοκής είναι γρήγορη καί συνεχόμενη. Καί τα κεφάλαια μικρά καί περιεκτικά βοηθούν στο να οδηγηθούμε στο φινάλε. Ένα φινάλε που πιστεύω ότι θα ικανοποιήσει το αναγνωστικό κοινό. Εμένα,πάντως,με κάλυψε σε σχέση με όσα διαδραματίζονται μέσα στην υπόθεση. Άν καί δεν διαβάζω τόσα αισθηματικά μυθιστορήματα,το συγκεκριμένο μου άφησε αρκετά καλές εντυπώσεις καί έμεινα ευχαριστημένη από την γραφή της συγγραφέως. Άν,λοιπόν,επιθυμείτε να δείτε το αν επέτρεψαν οι ηρωϊδες να ''οδηγηθούν'' από το ανοιχτό παράθυρο,δεν έχετε παρά να διαβάσετε το βιβλίο.

                                                                Καλές σας αναγνώσεις!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΜΑΡΙΝΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ









                                                                  

    

   

   


Παράθυρο Ανοιχτό Παράθυρο Ανοιχτό Reviewed by Dominica on Μαΐου 07, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.