Ο ΚΥΡΙΟΣ ΧΙ

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Το αναγνωστικό κοινό στη χώρα μας στρέφεται όλο καί παραπάνω προς τα αστυνομικά μυθιστορήματα. Άν καί οι ξένοι συγγραφείς είναι αρκετά δημοφιλείς στην χώρα μας καί οι αναγνώστες/στριες επιλέγουν έργα τους,με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός πως όλο καί περισσότεροι/ες εγχώριοι/ες συγγραφείς καταπιάνονται με την αστυνομική λογοτεχνία προσφέροντάς μας ικανοποιητικά δείγματα γραφής ισάξια -κάποιες φορές καλύτερα- με αυτά του εξωτερικού. Δεν το έχω κρύψει,άλλωστε,πως πάντα στηρίζω τους ντόπιους συγγραφείς καί τα έργα τους. Πόσο μάλλον,όταν εκείνα ανήκουν σε μία από τις πιο αγαπημένες μου κατηγορίες βιβλίων,τα αστυνομικά. Δεν οφείλεται,μόνο,στο γεγονός πως ''ξυπνούν'' το αστυνομικό μου δαιμόνιο,αλλά με κρατούν σε εγρήγορση παίζοντας με ευφυή τρόπο με την σκέψη καί την ψυχολογία μου.

   Έχω διαβάσει μόνο ένα έργο του συγγραφέα Άγγελου Χαριάτη,κατά το παρελθόν,μα ακόμη καί σήμερα θυμάμαι πως μου είχε αφήσει πολύ καλές εντυπώσεις τόσο από την ιδιαίτερη υπόθεσή του έως καί το ύφος γραφής του. Να που σήμερα μου δόθηκε η ευκαιρία να διαβάσω το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα,με τίτλο ''Ο ΚΥΡΙΟΣ ΧΙ'' που κυκλοφόρησε πολύ πρόσφατα από το νέο του εκδοτικό σπίτι,τις εκδόσεις 24γράμματα. Ένα βιβλίο που ο τίτλος του ήταν αρκετός να με ιντριγκάρει καί συνδυάζοντάς τον με την εικόνα του εξωφύλλου του,αρκετές σκέψεις ξεπήδησαν μέσα στο νού μου με κυριότερη το ποιος κρυβόταν πίσω από το αινιγματικό όνομα ''Χι''.

   Ας τα πιάσω,λοιπόν,από την αρχή. Θυμάμαι στο σχολείο στο μάθημα των μαθηματικών να μαθαίνουμε για τον άγνωστο ''χ'' καί την χρήση του σε διάφορες πράξεις. Όχι,δεν μου ταίριαζε με τα υπόλοιπα στοιχεία που έβλεπα στην εικόνα. Ήταν βλέπετε αυτή η μπάλα ποδοσφαίρου που δεν μου ταίριαζε με την επιστήμη των μαθηματικών. Δεν την απέρριψα τελείως ως ιδέα,αλλά θέλησα να περάσω στην αμέσως επόμενη σκέψη. Στο ποδόσφαιρο τα αποτελέσματα ενός αγώνα,ανάλογα με το ποια εκ των δύο ομάδων κερδίζει,ή,έρθει ισοπαλία αναφέρονται ως ''1(άσος)'' οταν κερδίζει η πρώτη ομάδα,''Χ'' για το ισόπαλο αποτέλεσμα καί ''2(διπλό)'' όταν κερδίζει η δεύτερη ομάδα. Καί πάλι απόλυτα σίγουρη δεν ήμουν. Μήπως έπρεπε να πάω ένα βήμα παραπέρα; Μήπως κατά κάποιον τρόπο υπήρχε μία σύνδεση μεταξύ όλων αυτών; Για να μου λυθούν οι όποιες απορίες,ή,τουλάχιστον κάποιες εξ αυτών,προχώρησα στην ανάγνωση πρώτα της περίληψης καί στην συνέχεια του βιβλίου.

   ''Όλα μοιάζουν να βαίνουν καλώς στην ομάδα ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού. Σχεδόν βέβαια πρωταθλήτρια και έτοιμη να σηκώσει το κύπελλο Ελλάδος προς τον Αττικό ουρανό. Στο ποδόσφαιρο, όμως, όπως άλλωστε και στη ζωή, η βεβαιότητα είναι μια αυταπάτη. Τα -ανεξήγητα, βάσει της δυναμικής της ομάδας- αρνητικά αποτελέσματα ακολουθούν το ένα μετά το άλλο. Ο Άλκης Μπαμπαλής -ιδιωτικός ερευνητής, πρώην αστυνομικός, αλκοολικός- μοιάζει να είναι ο ιδανικός για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Για τη λύση του γόρδιου δεσμού. Μέσα από τολύπες καπνού και σκληρό άρωμα αλκοόλ ο ιδιωτικός ερευνητής προσπαθεί να ξετυλίξει το κουβάρι του μυστηρίου, να ενώσει τους κρίκους της αλυσίδας. Κοινωνοί στην προσπάθειά του ο παντοτινός φίλος από την υπηρεσία Τέλης κι ο "Ψείρας". Ο Βλαδίμηρος -ιδιοκτήτης γραφείου παράνομου στοιχηματισμού- αντιμετωπίζει με ουδετερότητα την κατάσταση, προσπαθώντας να μαντέψει τον τελικό νικητή. Ο δημοσιογράφος Σωτήρης Παπατριανταφύλλου λειτουργεί υπό την πίεση των γεγονότων, αντιδρώντας σπασμωδικά. Την ίδια στιγμή αναλώσιμοι βοηθοί του κύριου Χι υπό την καθοδήγησή του εφαρμόζουν το μεγαλόπνοο σατανικό σχέδιό του. Ο Άλκης Μπαμπαλής χωρίς την Παόλα που τα κάνει όλα ανακρίνει παίκτες, προπονητές, βάζοντας ψηφίδες στο μωσαϊκό του τρόμου. Έτοιμος να εμπλακεί στο σχέδιο του κύριου Χι, έτοιμος να ρισκάρει τα πάντα, ώστε να επέλθει η λύση κι η προσωπική του κάθαρση." (Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Η περίληψη ήταν άκρως κατατοπιστική καί με βοήθησε,κατά πολύ,για να μπώ με ομαλό τρόπο μέσα στην υπόθεση του βιβλίου καί στον κόσμο του ποδοσφαίρου. Όχι,δεν είναι αποκαλυπτική. Κι αν σας φαντάζει πως φανερώνει αρκετά για την πλοκή,έχω να σας πώ πως θα βρείτε περισσότερα μέσα στις σελίδες του βιβλίου. Ο συγγραφέας στήνει ένα σκηνικό που το καλύπτει ένα πέπλο μυστηρίου,διαφθοράς καί έντονης δράσης που καταφέρνει καί μας παρασύρει σε έναν κόσμο παράλληλο με τον δικό μας,αλλά τόσο ρεαλιστικό όπου οι ισορροπίες ανάμεσα στην αληθινή ζωή καί την μυθοπλασία μοιάζουν σχεδόν αόρατες. Τα κεφάλαια είναι περιεκτικά καί υπάρχουν χρήσιμες πληροφορίες,σχεδόν,σε κάθε σελίδα. Το λεξιλόγιο οικείο καί κατανοητό καί οι σκηνές γλαφυρές από άποψη περιγραφής καί ζωντάνιας.

   Τρία στοιχεία του βιβλίου που αξίζει να σταθούμε καί για να είμαι ειλικρινής,έπαιξαν μεγάλο ρόλο για να μου είναι εντέλει αρεστό το βιβλίο,ήταν η σκιαγράφηση των χαρακτήρων των προσώπων του κειμένου,η ιδιαιτερότητα της πλοκής,καθώς καί τα ονόματα που επιλέγει να βαπτίσει ο συγγραφέας τα πρόσωπα του κειμένου. Αρχικά,κάνει χρήση ονομάτων που μόνο αναμενόμενα δεν θα μπορούσε να τα πεί κάποιος/α. Άν καί για αρκετούς/ες ίσως να φάνταζαν σαν καρικατούρες,εγώ θεωρώ πως ήταν απολύτως ταιριαστά. Ίσως,μπορεί,με αυτήν του την επιλογή ο συγγραφέας να καυτηριάζει με κάποια ωμότητα τα κακώς κείμενα της εποχής μας. Ίσως,πάλι,καί όχι. Παράλληλα,η ψυχογράφησή τους ταιριάζει γάντι με την προσωπικότητα,τις εμπειρίες,τα θέλω καί την θέση τους μέσα στην ιστορία. Δείτε το σαν τα δύο κομμάτια ενός παζλ που κουμπώνει άψογα το ένα δίπλα στο άλλο. Είναι αυτό που αναζητώ πολλές φορές μέσα στα βιβλία που διαβάζω. Ήρωες καί ηρωϊδες ενάντια στα χιλιοειπωμένα και την γραφική φιγούρα του ιππότη καί της πριγκίπισσας. Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που λειτουργούν ως πρότυπα. Το αντίθετο μάλιστα καί αυτό είναι που τους καθιστά τόσο ενδιαφέροντες. Τώρα,όσο για την υπόθεση θα σας παραπέμψω να την διαβάσετε παραπάνω,προς αποφυγή τυχόν spoilers.

   Εν κατακλείδι,το αστυνομικό μυθιστόρημα του κυρίου Άγγελου Χαριάτη με τίτλο ''Ο ΚΥΡΙΟΣ ΧΙ'' είναι μία εναλλακτική κι ενδιαφέρουσα πρόταση για τους λάτρεις τόσο του ποδοσφαίρου,όσο καί της αστυνομικής λογοτεχνίας. Εμένα κατάφερε να με κερδίσει. Ειδικά,ο επίλογός του είναι από τα πιο αγαπημένα μου σημεία της αφήγησης. Όχι γιατί ολοκληρώθηκε η υπόθεση,αλλά γιατί μου επέτρεψε να σκέφτομαι διάφορα καί το μυστήριο να εξακολουθεί να πλανάται στον αέρα. Εάν σας κίνησε το ενδιαφέρον,γιατί να μην το διαβάσετε κι εσείς;

                                                               Καλές σας αναγνώσεις!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΓΓΕΛΟΣ ΧΑΡΙΑΤΗΣ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: 24γράμματα





Ο ΚΥΡΙΟΣ ΧΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΧΙ Reviewed by Dominica on Μαΐου 04, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.