ΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


   Οι λάτρεις της τριλογίας της λευκής πόλης ανυπομονούσαμε να εκδοθεί στην χώρα μας το τρίτο καί τελευταίο βιβλίο με τίτλο ''Οι άρχοντες του χρόνου''. Βλέπετε,η συγγραφέας Εύα Γκαρθία Σάενθ ντε Ορτούρι (δεν νομίζω να καταφέρω να το πω ποτέ όλο το όνομά της,αν δεν το βλέπω κάπου γραμμένο) είχε καταφέρει καί σαγηνέψει το αναγνωστικό κοινό σε παγκόσμιο επίπεδο με τα βιβλία της που έχουν χαρακτηριστεί ως εκδοτικό φαινόμενο καί δύσκολα κάποιος/α μπορεί να τους αντισταθεί. Έχοντας επιλέξει να κλείνει την ιστορία του κάθε βιβλίου σε καίριο σημείο,ή,με ερωτήματα που ταλάνιζαν τόσο τους ήρωες καί τις ηρωϊδες όσο καί το αναγνωστικό κοινό,κρατούσε αμείωτο το ενδιαφέρον καί την αγωνία. Σκεφτείτε το σαν ένα τέχνασμα που ''έπαιζε'' εντέχνως με την ψυχολογία μας. Εγώ,όταν ξεκινώ μία τριλογία,ή,μία σειρά βιβλίων επιθυμώ να τα έχω όλα μαζί,ή,να μην αργεί η έκδοση του επόμενου. Ευτυχώς,στη συγκεκριμένη περίπτωση οι εκδόσεις Ψυχογιός δεν άφησαν πολύ διάστημα να περάσει,οπότε μου ήταν πιο εύκολο να μυηθώ για τρίτη καί τελευταία φορά στον κόσμο των ηρώων. Ανατροπές,μυστήριο,συνεχόμενη δράση,δυνατά συναισθήματα καί συγκινήσεις μας υπόσχεται η υπόθεση του βιβλίου. 

   Η συγγραφέας βιβλίο με το βιβλίο ξεδιπλώνει κι από ένα νέο κομμάτι της πένας της. Όχι μόνο εξελίσσεται ως προς τον τρόπο γραφής της αλλά προσφέρει το κάτι διαφορετικό. Άν καί μιλάμε για μία τριλογία με ίδια τα βασικά πρόσωπα της ιστορίας,ενισχύεται το κάθε βιβλίο καί με ένα επιπλέον στοιχείο που δεν είχαμε συναντήσει στο προηγούμενο. Από το πρώτο βιβλίο που είναι άκρως αστυνομικό/ψυχολογικό θρίλερ,οδηγηθήκαμε στο δεύτερο που ναι μεν διατηρούσε αυτά τα χαρακτηριστικά αλλά έγινε πιο εσωστρεφές καί το ερωτικό στοιχείο έκανε εντονότερη την παρουσία του,με αποκορύφωμα στο τρίτο καί τελευταίο βιβλίο να έχουμε όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με το ιστορικό κομμάτι της περιοχής που αναφέρεται στην εποχή του Μεσαίωνα. Εδώ,να πώ πως η συγγραφέας έχει κάνει ενδελεχή έρευνα για να είναι ιστορικά ακριβή τα όσα αναφέρει για εκείνη την περίοδο. 

   ''Βιτόρια, 2019. Οι άρχοντες του χρόνου, ένα επικό ιστορικό μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται στον Μεσαίωνα, σημειώνει μεγάλη επιτυχία. Η ταυτότητα όμως του συγγραφέα του παραμένει μυστική, καθώς υπογράφει το βιβλίο με το μυστηριώδες ψευδώνυμο Ντιέγο Βεϊλάθ. Βικτόρια, 1192. Ο θρυλικός κόμης δον Ντιάγο Βέλα επιστρέφει στον τόπο του ύστερα από δύο χρόνια, καθώς έλειπε σε μια επικίνδυνη αποστολή που του είχε αναθέσει ο βασιλιάς της Ναβάρας Σάντσο ΣΤ΄, γνωστός και ως Σάντσο ο Σοφός. Με έκπληξη όμως θα διαπιστώσει ότι ο αδελφός του, Ναγκόρνο, έχει παντρευτεί τη γυναίκα που προοριζόταν για τον ίδιο, τη γοητευτική Ονέκα ντε Μαεστού. Ο Ουνάι Λόπεθ ντε Αγιάλα, αλλιώς γνωστός και ως Κράκεν, έρχεται αντιμέτωπος με μια σειρά από παράξενους θανάτους που όλοι τους ακολουθούν ένα διαφορετικό μεσαιωνικό τελετουργικό –ισπανική μύγα, όρκος του σκότους, εγκιβωτισμός– και είναι πανομοιότυποι με τους θανάτους που περιγράφονται στους Άρχοντες του χρόνου. Αναζητώντας τον δολοφόνο, ο Ουνάι Λόπεθ ντε Αγιάλα θα ανακαλύψει πως πολλά στοιχεία του παρελθόντος του τον συνδέουν με τους Άρχοντες του χρόνου και αυτή η ανακάλυψη θα αλλάξει για πάντα τη ζωή του και τη ζωή της οικογένειάς του…" (Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Με παράλληλη δράση σε παρελθόν καί παρόν,η ιστορία του βιβλίου έρχεται να μας προσφέρει τα τελευταία κομμάτια του παζλ ώστε να έχουμε ολοκληρωμένη την εικόνα μπροστά στα μάτια μας. Άν καί αρχικά,τολμώ να πώ,πως δεν μπορούσα να δώ τον τρόπο καί το γιατί ενώνονται το παρελθόν με το παρόν,περνώντας οι σελίδες καί εμβαθύνοντας περισσότερο στην πλοκή η συγγραφέας δίνει οριστικές απαντήσεις σε όλα. Δεν αφήνει τίποτα στον αέρα. Όλα θα κλείσουν με τον έναν,ή,τον άλλο τρόπο. Δεν ξέρω αν θα επιθυμούσα να επέμβω καί να αλλάξω κάτι. Άλλωστε,η ζωή μας είναι απρόβλεπτη καί δεν γίνονται πάντα όλα με τον τρόπο που θέλουμε. Γιατί,λοιπόν,να διαφέρει η υπόθεση ενός βιβλίου; 

   Η συγγραφέας για ακόμη μία φορά θέλει να δώσει μία άλλη πτυχή στο βιβλίο της αλλά καί στην σκιαγράφηση των χαρακτήρων των ηρώων της. Τους ''παιδεύει'' καί τους φτάνει πάλι στα άκρα καί ρισκάρει να δεί τις αντοχές τους. Θεωρώ πως βρίσκονται σε ένα οριακό σημείο. Τί θα γίνει όταν ξαφνικά όλα παίρνουν άλλη τροπή; Όταν αυτό που φοβούνται είναι πιο κοντά τους από ποτέ καί απειλεί να ταράξει την γαλήνη τους; Θα αντέξουν,ή,θα ''σπάσουν''; Λένε πως πρέπει να φοβόμαστε την παρατεταμένη περίοδο ηρεμίας γιατί αυτό συνεπάγεται μία ενδεχόμενη καταιγίδα πιο σύντομα απ'όσο νομίζουμε. Μία καταιγίδα που δύναται να σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά της...

   Το τρίτο βιβλίο της τριλογίας είναι -κατά τη δική μου άποψη- πιο ήπιο σε σχέση με τα πρώτα δύο χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι λιγότερο καλό. Κάθε άλλο! Για μένα είναι ο πιο ιδανικός τρόπος για την ολοκλήρωση της ιστορίας των αγαπημένων μας ηρώων καί ηρωϊδων. Άν καί ο Κράκεν είναι ένας από τους πιο αγαπημένους μου λογοτεχνικούς ήρωες,θεωρώ πως κάπου εδώ έπρεπε να τελειώσει το ταξίδι του. Αλλά καί πάλι δεν μπορώ να σας το εγγυηθώ με απόλυτη σιγουριά. Ίσως μελλοντικά να θέλω να τον δώ να γυρίζει πάλι σε επόμενο βιβλίο. Προς το παρόν,όμως,μου αρκεί. Ούτε η συγγραφέας θεωρώ πως θα ήθελε να ''κάψει'' τον ήρωά της. Έδωσε ό,τι είχε να προσφέρει. Για μένα είναι αρνητικό καί κουραστικό ο/η εκάστοτε συγγραφέας να παρατείνει μία ιστορία ενώ θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί νωρίτερα,μόνο καί μόνο γιατί αρέσει στο αναγνωστικό κοινό. 

    Ολοκληρώνοντας την αναφορά μου στο βιβλίο,έχω την αίσθηση πως έκλεισε ένας κύκλος καί ένας νέος ανοίγεται μπροστά σε εμάς καί τους ήρωες καί τις ηρωϊδες. Η συγγραφέας αντιλαμβανόμενη τις επιθυμίες του αναγνωστικού κοινού έχει σκοπό να μας προσφέρει κάτι το διαφορετικό. Απ'ό,τι μαθαίνουμε,πρόκειται να κυκλοφορήσει -πάλι από τις εκδόσεις Ψυχογιός- το νέο της ιστορικό μυθιστόρημα προσεχώς. Εγώ,ήδη,ανυπομονώ! Προς το παρόν,όμως,σπεύστε να διαβάσετε το παρόν βιβλίο όσοι κι όσες έχετε διαβάσει κι αγαπήσει τα δύο πρώτα. Όσο για εσάς που δεν έχετε διαβάσει ακόμη την τριλογία,σας προτρέπω να αναζητήσετε καί να διαβάσετε τα βιβλία μαζί το ένα πίσω από το άλλο. 

                                                             Καλά σας αναγνώσματα!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΕΥΑ ΓΚΑΡΘΙΑ ΣΑΕΝΘ ΝΤΕ ΟΥΡΤΟΥΡΙ(Eva Garcia Saenz de Urturi)


ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: Los senores del tiempo


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΨΥΧΟΓΙΟΣ



   

   

ΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Reviewed by Dominica on Απριλίου 20, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.