Συνέντευξη με τον συγγραφέα Φοίβο Κυπριανού

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Σημερινός μου καλεσμένος στην στήλη των συνεντεύξεων ο συγγραφέας Φοίβος Κυπριανού. Τον ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις του. Από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές κυκλοφορούν τα βιβλία του ''Σκιές της νύχτας'' καί ''Οι πύλες της κολάσεως''. Του εύχομαι να είναι καλοτάξιδα. Για όσους/ες επιθυμούν να τα διαβάσουν,μπορούν να τα προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.




                                                Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΦΟΙΒΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ


                                                     Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...


ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Θα ξεκινήσω με μία ερώτηση που κάνω σε όλους τους συγγραφείς. Πώς μπήκε η συγγραφή στην ζωή σας;


Φ.Κ.  Από μικρή ηλικία μου άρεσε να φτιάχνω τους δικούς μου κόσμους,με τους δικούς τους ξεχωριστούς κανόνες. Ήταν κάτι που με συνάρπαζε πάντα,όλη αυτή η διαδικασία της δημιουργίας ενός αντικειμενικά υποκειμενικού κόσμου,χωρίς κανόνες και καλούπια που κάποιοι άλλοι δημιούργησαν. Στην ουσία το τελευταίο μου βιβλίο,οι «Πύλες της Κολάσεως» είναι η πρώτη μου συγγραφική δουλειά,γραμμένη μάλιστα χειρόγραφα… Θα έλεγα ότι πάντα θα ήθελα να δημιουργώ κάτι αποκλειστικά και μόνο δικό μου,και η συγγραφή είναι μια τέτοια δημιουργική διαδικασία.


ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Κυκλοφορούν απ΄τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές  τα βιβλία σας ‘’Σκιές της νύχτας’’ καί ‘’Οι πύλες της κολάσεως’’. Να είναι καλοτάξιδα. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’αυτά;


Φ.Κ. Οι «Σκιές της Νύχτας» είναι μια σειρά αυτοτελών διηγημάτων τρόμου και αγωνίας. Σε όσους αρέσει το συγκεκριμένο είδος είμαι βέβαιος ότι θα βρουν μια πλειάδα από εντελώς διαφορετικά θέματα που θα τους αρέσουν. Δηλαδή ιστορίες με φαντάσματα,με κατά συρροή δολοφόνους,με ανεξήγητες εξαφανίσεις κ.α ό,τι δηλαδή ψάχνει ο αναγνώστης που αρέσκεται σε τέτοια θέματα. Οι Σκιές της Νύχτας 2 κινούνται ακριβώς στο ίδιο μοτίβο,ενώ ανάμεσα σε κάποια διηγήματα υπάρχει και νοηματική συνέχεια… 



«Οι Πύλες της Κολάσεως» είναι ένα καθαρά μυθιστόρημα υπερφυσικού τρόμου. Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα μικρό ορεινό χωριό της Κύπρου όπου μια σειρά από ανεξήγητες εκρήξεις φέρνουν τα πάνω κάτω στη μικρή κοινωνία του χωριού….νομίζω ότι όσοι αρέσκονται στο συγκεκριμένο είδος,και όχι μόνο,θα απολαύσουν το βιβλίο.



ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Ποιά η πηγή έμπνευσης των ιστοριών των σας;


Φ.Κ.  Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη κατάσταση ή οτιδήποτε άλλο σαφές που να μπορώ να πω ότι με εμπνέει. Αυτό το αφήνω καθαρά στη φαντασία μου. Η έμπνευση μπορεί να προέρχεται από οπουδήποτε,το οτιδήποτε… όσο φαινομενικά ασήμαντο και να φαίνεται. Πολλές φορές η έμπνευση έρχεται και από την ίδια τη ζωή που έχει αρκετές ιστορίες να πει.


ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Γιατί επιλέξατε να γράψετε βιβλίa που να ανήκουν στο είδος του φανταστικού-θρίλερ; Θα μπορούσατε να γράψετε βιβλία,τα οποία να ανήκουν σε άλλα λογοτεχνικά είδη;


Φ.Κ. Πάντα μου άρεσε ο τρόμος και τα θρίλερ. Είτε σε μορφή βιβλίων είτε ως τηλεοπτικές ταινίες ή σειρές.. Θεωρώ ότι ένας συγγραφέας δεν πρέπει να μπαίνει σε ετικέτα,δηλαδή να γράφει το ένα είδος και μόνο αυτό ή το άλλο. Μια ιστορία,ενα διήγημα ή ένα μυθιστόρημα μπορεί να περιλαμβάνει στοιχεία από διάφορα ρεύματα,είτε λέγεται τρόμος είτε δράμα είτε ακόμη και κωμωδία. Εγώ προσωπικά όταν ξεκινώ να γράφω κάτι δεν συμβιβάζω τη γραφή μου με ένα και μόνο λογοτεχνικό είδος.. Είναι κάτι που βγαίνει στην πορεία απο μόνο του…


ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Έχετε ξεκινήσει να γράφετε το επόμενο βιβλίο σας; Αν ναι,μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια; Σε ποιό λογοτεχνικό είδος θα ανήκει;


Φ.Κ. Ναι,όχι απλά ξεκίνησα αλλά είμαι προς το τέλος. Θα έλεγα ότι είναι περισσότερο ένα αστυνομικό θρίλερ. Εργάζομαι σε αυτό από το 2018 και δεν τολμώ να το τελειώσω! Είναι μεγάλο σε έκταση και υπολογίζω ότι σχετικά σύντομα θα το τελειώσω οριστικά..


ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Ποιό το όραμά σας ως συγγραφέας;


Φ.Κ. Να γίνουν τηλεοπτικές σειρές ίσως κάποια διηγήματα ή κάποιο μυθιστόρημα που έχω γράψει;… νομίζω ότι θα μπορούσαμε να δούμε κάποια έργα μας και μιλώ γενικότερα ως Έλληνες συγγραφείς στην τηλεόραση ή στο θέατρο. Το Netflix για παράδειγμα είναι μια τέτοια πλατφόρμα που μπορεί να προβληθεί κάτι… δεν νομίζω ότι ως Έλληνες συγγραφείς υστερούμε σε κάτι ή έχουμε ιδέες που δεν θα μπορούσε να προβληθούν.


ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Γιατί πρέπει να διαβάζουμε βιβλία;


Φ.Κ. Γιατί με τα βιβλία εκτός του ότι ξεφεύγουμε από την πιεστική πραγματικότητα,ανοίγουμε τα μυαλά μας σε νέους ορίζοντες…. Αντιλαμβάνομαι ότι στην εποχή της τεχνολογίας που ζούμε κάτι τέτοιο μπορεί να φαντάζει «δύσκολο» αλλά η αξία του βιβλίου είναι διαχρονική. Είναι πολύ βαριά η ιστορία του βιβλίου για να τίθεται έτσι απλά στο περιθώριο. Ακόμη και ψηφιακά όμως μπορεί κάποιος να αφεθεί να ταξιδέψει μέσα στις λέξεις μιας ιστορίας. Θεωρώ ότι η ανάγνωση είναι και μια διαισθητική παραγωγική διαδικασία που ίσως υποσυνείδητα να έχουμε αναγκη..


EΡΩΤΗΣΗ 8: Σαν αναγνώστης,τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;


Φ.Κ. Μπορεί να διαβάσω οτιδήποτε θα το ξεκινήσω και θα μου αρέσει…. Αλλά φυσικά τρόμος,θρίλερ,μυστήριο είναι τα βιβλία που με εξιτάρουν περισσότερο. Όπως και τα βιβλία γενικότερα που ξεφεύγουν από το καθιερωμένο «ευτυχές» τελος και επιφυλάσσουν ανατροπές που ο αναγνώστης να μην περιμένει.. Εντάξει,θα μπορούσα να διαβάσω ένα οποιοδήποτε βιβλίο με προβλεπτό τέλος αλλά δε θα το απολάμβανα όπως ένα με απρόβλεπτη εξέλιξη έστω κι αν δεν “ικανοποιήσει” αυτό το τέλος το κοινό…


ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Πόσο εύκολα ή δύσκολα αποδέχεται το αναγνωστικό κοινό στην χώρα μας τους νεότερους συγγραφείς;


Φ.Κ. Νομίζω ότι το κοινό αποδέχεται τους συγγραφείς,είτε νεότερους είτε παλαιότερους… Φυσικά όμως,η αλήθεια να λέγεται,θα μπορούσε να ίσχυε αυτό σε μεγαλύτερο βαθμό. 


ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Τέλος,τί θα λέγατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την συγγραφή;


Φ.Κ. Να το κάνουν… τουλάχιστον να προσπαθήσουν. Είναι μια δημιουργική διαδικασία που δεν αφήνει κανένα χαμένο. Είναι μεγάλη η χαρά που θα νιώσουν όταν στο τέλος καταφέρουν να πάρουν στα χέρια τους το δικό τους βιβλίο. Δεν είναι φυσικά εύκολο να βρεθεί ο απαιτούμενος χρόνος για κάτι τέτοιο αλλά και πάλι αξίζει τον κοπο που θα σπαταλήσει κάποιος…


Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.


Φ.Κ. Σας ευχαριστώ επίσης για τη συνέντευξη και για το όμορφο σας μπλογκ που συμβάλει στην αναγέννηση της λογοτεχνίας και του πολιτισμού.


Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat


Διαβάστε εδώ την κριτική μου για το βιβλίο ''Σκιές της νύχτας'': https://dominicamat.blogspot.com/2020/11/blog-post_2.html


Διαβάστε εδώ την κριτική μου για το βιβλίο ''Οι πύλες της κολάσεως'': https://dominicamat.blogspot.com/2021/03/blog-post_79.html





Συνέντευξη με τον συγγραφέα Φοίβο Κυπριανού Συνέντευξη με τον συγγραφέα Φοίβο Κυπριανού Reviewed by Dominica on Απριλίου 20, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.