Ένα τάμπλετ μια φορά...

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


   Η τεχνολογία έχει μπεί για τα καλά στη ζωή μας. Εκτός,όμως,από τα πολλά πλεονεκτήματα,υπάρχουν καί πολλά μειονεκτήματα από την ''εισβολή'' της στην καθημερινότητά μας. Ναι,μας έχει βοηθήσει αλλά μας έχει αποξενώσει καί επηρεάσει κατά πολύ τις ανθρώπινες σχέσεις. Ο λαός μας λέει την φράση ''Δάσκαλε που δίδασκες κι νόμο δεν εκράτεις''. Αυτό μου περνά σαν σκέψη όταν παρατηρώ γύρω μου πολλούς ενήλικες οι οποίοι/ες δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν την τεχνολογία καί τα προνόμια αυτής με ορθό τρόπο καί ''πέφτουν'' θύματά της. Πώς επιθυμούμε,μετά,τα μικρά παιδιά να κρατούν σωστή στάση απέναντί της καί να κάνουν λογική χρήση αυτής,αν εμείς οι μεγάλοι δεν τους δίνουμε το καλό παράδειγμα; 

   Είθισται,τα τελευταία χρόνια τα δώρα που κάνουμε στα μικρά παιδιά να είναι εξελιγμένα προϊόντα τεχνολογίας που δεν απευθύνονται σε καμία περίπτωση στην ηλικία τους αλλά σε ενήλικες. Επιλέγουμε -χωρίς να το καλοσκεφτούμε- να έρθουν σε άμεση επαφή με την τεχνολογία αντί να βιώσουν όπως αρμόζει τα παιδικά τους χρόνια. Αντί να διαβάζουν βιβλία,να ζωγραφίζουν καί να παίζουν έξω με τους φίλους καί τις φίλες τους,να παραμένουν κολλημένα στην οθόνη ενός κινητού,ή,tablet. Όλη η ευθύνη βαραίνει εμάς. Στο χέρι μας είναι να το αλλάξουμε όλο αυτό πρίν να είναι αργά. 

   Η συγγραφέας Γλυκερία Γκρέκου μέσα από το παιδικό της παραμύθι με τίτλο ''Ένα τάμπλετ μια φορά..." παρουσιάζει μια καθημερινή κι άκρως ευνόητη ιστορία που σχετίζεται με την χρήση,ή,καί την κατάχρηση της μικρής οθόνης των κινητών καί των ταμπλετ από παιδιά που βρίσκονται σε τρυφερή ηλικία. Ο λόγος της δεν είναι αυστηρός αλλά διασκεδαστικός. Αποτυπώνει την ιστορία πάνω στο χαρτί σαν να γράφει ένα τραγούδι,ή,ποίημα. Η ομοιοκαταληξία καί οι μικρές προτάσεις,σαν άλλοι στίχοι,προσφέρουν μία μελωδικότητα καί εύθυμη νότα σε όλο το κείμενο. Ταυτόχρονα,βοηθά τα παιδιά να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους,να μάθουν να βάζουν ένα πρόγραμμα καί να δουν πως εκείνα έχουν τη δύναμη να ''ελέγχουν'' προς όφελός τους την τεχνολογία κι όχι εκείνη αυτά.

   ''Ένα τάμπλετ μια φορά βρισκόταν κλεισμένο σ’ ένα κουτί κι ένιωθε μοναξιά. Ώσπου, μια μέρα, το αγκάλιασαν χέρια παιδικά και είχε χαρά μεγάλη! Zούσε, επιτέλους, ανάμεσα σε ανθρώπους. Μα τι συνέβη ξαφνικά κι άρχισαν να γκρινιάζουν οι μεγάλοι; Έφταιγε, πράγματι, για όλα ο Ταμπλετάκος;" (Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Στα λοιπά θετικά του βιβλίου προστίθενται η καλή επιμέλεια,η γραμματοσειρά που έχει επιλεχθεί,η ευφάνταστη,χαρούμενη πολύχρωμη εικονογράφηση καί το ψυχαγωγικό κομμάτι της ιστορίας παράλληλα με το διδακτικό. Αξίζει της προσοχής σας. Αναζητήστε το!

                                                           Καλά σας αναγνώσματα!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΓΚΡΕΚΟΥ


ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: CARLA CARTAGENA


Για παιδιά 6+ ετών


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ













Ένα τάμπλετ μια φορά... Ένα τάμπλετ μια φορά... Reviewed by Dominica on Απριλίου 26, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.