Χρυσαφέντηδες και καλοκύρηδες

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Η λαογραφία του τόπου μας είναι πολύ πλούσια καί υπάρχουν πολλές παραλλαγές ποικίλων θρύλων ανα διάφορα μέρη που έχουν γίνει η αφορμή για να γεννηθούν παραμύθια που έχουν ψυχαγωγήσει καί ''μεγαλώσει'' γενιές καί γενιές ανθρώπων. Καθένας από αυτούς έχει να διδάξει καί το κάτι διαφορετικό σε όλους κι όλες εμάς. Δεν νομίζω πως αφορούν μόνο τα μικρά παιδιά αλλά καί τους ενήλικες ώστε να θυμηθούν πράγματα που μπορεί να έχουν ξεχάσει μεγαλώνοντας καί αφήνοντας πίσω την αθωότητά τους. Ένας από τους πιο γνωστούς θρύλους σχετίζεται με την εμφάνιση των Καλικάντζαρων (τα ονόματα που τους προσδίδουν αλλάζουν από τόπο σε τόπο),οι οποίοι ανέβαιναν στη γη παραμονή των Χριστουγέννων καί παρέμεναν μέχρι την παραμονή των Θεοφανίων,προκαλώντας ζημιές στα σπίτια των πολιτών. Είθισται να έχουν μία άσχημη μορφή καί να τρομάζουν μικρούς καί μεγάλους. Γι'αυτό,αλλωστε,τα παλαιότερα χρόνια δεν ήταν λίγοι/ες εκείνοι/ες που έπαιρναν μέτρα προστασίας τόσο των ιδίων,όσο καί των κατοικιών τους για να αποτρέψουν αυτά τα πλασματάκια να τους χαλάσουν ό,τι με κόπο έχουν φτιάξει.

   Συνεχίζοντας τις προτάσεις βιβλίων για εσάς,σήμερα έχω την χαρά να σας παρουσιάζω το παιδικό παραμύθι της συγγραφέως Ιφιγένειας Κυργιώ,με τίτλο ''Χρυσαφέντηδες και καλοκύρηδες" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές καί μας προσφέρει μία εναλλακτική εκδοχή της ιστορίας/θρύλου των Καλικάντζαρων. Το βιβλίο ανήκει στη σειρά Ανέμη καί απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5 ετών καί άνω. 

  ''«Αυτός γεννήθηκε στην εποχή των καλικαντζάρων,» λέει μια βορειοελλαδίτικη παροιμία, που σημαίνει ότι κάποιος είναι άτολμος και ευθυνόφοβος. Και επειδή οι άτολμοι και ευθυνόφοβοι έχουν πληθήνει, έρχονται πέντε καλικαντζαράκια να ανατρέψουν τις καταστάσεις. Κι έτσι από την επιστροφή στο σκοτάδι, εκεί στα έγκατα της γης, προτιμούν την αλλαγή στη στράτα τους, που τα οδηγεί στο φως της Αλήθειας και της Αγάπης. Αυτή η φυγή προς το φως υπενθυμίζει σε όλους, τους άτολμους και ευθυνόφοβους, τη δύναμη που χρειάζεται να καταβάλλουν προκειμένου να απελευθερωθούν από τις σκιές εκείνου του σπηλαίου, που έχει περιγράψει και ο Πλάτωνας στην Πολιτεία. Έτσι και οι Κωλοβελόνηδες ή Τζόγιες ή…, γίνονται Χρυσαφέντηδες και Καλοκύρηδες, για να φωτίζουν τη σκοτεινιά της ψυχής μας!" (Περίληψη οπισθοφύλου)

    Στα επιπλέον θετικά στοιχεία του βιβλίου μπορούν να προστεθούν το οικείο λεξιλόγιο,η περιεκτική ιστορία,οι μικρές προτάσεις,η απαραίτητη δόση φαντασίας,η καλή ποιότητα στο χαρτί που έχει χρησιμοποιηθεί καί το σχήμα του βιβλίου. Δεν με ενόχλησαν οι ασπρόμαυρες εικόνες του βιβλίου γιατί οι μικροί/ες βιβλιόφιλοι/ες μπορούν να τις ντύσουν -με προσοχή- με όποια χρώματα εκείνοι/ες επιλέξουν καί έτσι το κάθε παιδί θα έχει το δικό του μοναδικό βιβλίο. Εγώ έμεινα ικανοποιημένη από την ανάγνωσή του καί σας προτείνω ανεπιφύλακτα να το αναζητήσετε καί να το διαβάσετε μαζί με τα παιδιά σας οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.

                                                            Καλά σας αναγνώσματα!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΚΥΡΓΙΩ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ



   



Χρυσαφέντηδες και καλοκύρηδες Χρυσαφέντηδες και καλοκύρηδες Reviewed by Dominica on Απριλίου 19, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.