Πορφυρό δίκτυο

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


   Ένα από τα πιο αγαπημένα μου αστυνομικά βιβλία είναι η ''Κόκκινη Μαδρίτη'' το πρώτο έργο της αινιγματικής καί μυστηριώδους ισπανίδας συγγραφέως που κρύβεται πίσω από το ψευδώνυμο Κάρμεν Μόλα. Ένα βιβλίο που έχει χαραχθεί βαθειά στην σκέψη μου καί προτείνω σε όλους κι όλες ανεπιφύλακτα. Η ''γνωριμία'' μου με την πένα της έμελλε να είναι καθοριστική αφού έχω δηλώσει πολλάκις φανατική υποστηρίκτριά της. Μπορείτε να αναλογιστείτε με πόσα χαρούμενα συναισθήματα καί πόση λαχτάρα ''πλημμύρισα'' μαθαίνοντας πως επρόκειτο να εκδοθεί στην χώρα μας -πάλι από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος- το δεύτερο βιβλίο της με τίτλο ''Πορφυρό δίκτυο'' όπου αναφέρεται στις περιπέτειες της αγαπημένης μας ηρωϊδας,Κάρμεν Μπλάνκο. Με το που έφτασε στα χέρια μου,περίμενα να ολοκληρώσω το βιβλίο που διάβαζα εκείνη τη στιγμή κι έκανα μία τροποποίηση του αναγνωστικού μου προγράμματος,για να συνεχίσω με εκείνο. Η σπανιόλικη φλόγα που εκπέμπει η γραφή της συγγραφέως ήμουν βέβαιη πως θα με ''παρέσυρε'' για μία ακόμη φορά σε μία φλογερή καί δύσκολη υπόθεση για δυνατούς λύτες...

   Η ευφυϊα της συγγραφέως είναι αδιαμφισβήτητη. Καταφέρνει από τις πρώτες κιόλας φράσεις του κειμένου να μας ''αιχμαλωτίσει'' στον ιστό της σαν άλλη αράχνη. Μας ''ρίχνει'' στα βαθειά καί σκοτεινά νερά καί περιμένει από εμάς να ''επιβιώσουμε''... Χωρισμένο το κείμενο σε πέντε μερη βοηθά όχι μόνο να μην είναι μονότονο καί κουραστικό αλλά για να ''δείξει'' τα στάδια από τα οποία θα περάσουν οι ήρωες καί οι ηρωϊδες μας από την αρχή έως καί το τέλος της ιστορίας. Πρίν απ΄το πρώτο,το δεύτερο,το τέταρτο καί το πέμπτο μέρος παρατίθενται στίχοι γνωστών τραγουδιών που μας προετοιμάζουν για το τι πρόκειται να συναντήσουμε μέσα σε αυτά,σαν μία μικρή,ιδιότυπη περίληψη. Παράλληλα,υπάρχει ένα εισαγωγικό κείμενο στην αρχή κάθε μέρους με σκηνές του παρελθόντος που δίνουν πρόσθετες πληροφορίες συνθέτοντας πλήρως την εικόνα του παζλ.

   Για δεύτερη φορά,ένα ομιχλώδες έρεβος έρχεται να καλύψει την πόλη της Μαδρίτης καί να εμποδίσει τους πρωταγωνιστές καί τις πρωταγωνίστριες να βλέπουν καθαρά. Είναι,άραγε,έτοιμοι/ες να δούν κατάματα την σκληρή,ωμή αλήθεια που θα τους/τις χτυπήσει σαν μία δυνατή γροθιά στο πρόσωπο; Θα μπορέσουν να δείξουν εμπιστοσύνη στους γύρω τους αποβάλλοντας από πάνω τους ένα βαρύ φορτίο; Κι αν τους/τις εμπιστευθούν,θα έχουν πράξει ορθώς,ή,τα όποια συναισθήματα που θα γεννηθούν στις ψυχές τους θα τους/τις παραπλανήσουν κι εντέλει ''τυφλώσουν''; Η συγγραφέας θα μπορούσε,κάλλιστα,να παρομοιαστεί με μία μαέστρο,που δεν διευθύνει μία ορχήστρα αλλά τους ήρωες καί τις ηρωϊδες της καί ταυτόχρονα το αναγνωστικό κοινό. 

   ''Στη Μαδρίτη η βια έχει τη μορφή ενός σκοτεινού δικτύου από επικίνδυνες οθόνες. Μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, η αστυνόμος Έλενα Μπλάνκο, επικεφαλής του Τμήματος Ανεξιχνίαστων Υποθέσεων, εισβάλλει με την ομάδα της στη βίλα μιας ευκατάστατης οικογένειας και ορμάει στο δωμάτιο του έφηβου γιου. Στην οθόνη του υπολογιστή του επιβεβαιώνεται αυτό που φοβόντουσαν: το αγόρι παρακολουθεί σε ζωντανή μετάδοση δύο κουκουλοφόρους να βασανίζουν ένα κορίτσι μέχρι θανάτου. Οι αστυνομικοί βρίσκονται αντιμέτωποι με το σαδιστικό θέαμα, ανίκανοι να αντιδράσουν. Πόσα κορίτσια σαν κι αυτό έχουν πέσει θύματα του Πορφυρού Δικτύου; Τα μέλη του ΤΑΥ διερευνούν από καιρό τη δράση αυτής της σκοτεινής οργάνωσης και συλλέγουν πληροφορίες για τα σκληρά, ακραία βίντεο που διακινούνται στο Deep Web, το σκοτεινό πρόσωπο του διαδικτύου. Όλο αυτό το διάστημα, η Έλενα Μπλάνκο έχει κρατήσει κρυφό από την ομάδα της εκείνο που υποψιάζεται και φοβάται: ότι η εξαφάνιση του γιου της, Λούκας, όταν ήταν παιδί, μάλλον σχετίζεται με το ανατριχιαστικό Πορφυρό Δίκτυο. Πού βρίσκεται τώρα ο Λούκας; Ποιος είναι πραγματικά; Και ποια είναι τα όρια που η αστυνόμος είναι διατεθειμένη να υπερβεί προκειμένου να φτάσει στην αλήθεια;" (Περίληψη οπισθοφύλλου)

    Η τεχνολογία πέρα των πολλών πλεονεκτημάτων που έχει προσφέρει στην καθημερινή μας ζωή,έχει επιφέρει καί πολλά μειονεκτήματα που σαν άλλα κακώς κείμενα μας ταλανίζουν. Σε παγκόσμιο επίπεδο παιδιά,έφηβοι κι ενήλικες ''πέφτουν'' συνεχώς θύματα της τεχνολογίας καί του σκοτεινού διαδικτύου (dark web). Είτε στην θέση του θύματος,είτε στην θέση του θύτη πληρώνονται,ή,πληρώνουν αδρά ώστε να ικανοποιήσουν τα πιο αιμοβόρα καί σκοτεινά τους ένστικτα καί πάθη. Είναι αλήθεια πως ο άνθρωπος μπορεί να γίνει το χείριστο θηρίο καί η ζωή το αποδεικνύει περίτρανα. Τί είναι,όμως,αυτό που οδηγεί έναν άνθρωπο να πράξει με ανάλογο τρόπο; Προφανώς δεν μιλάμε για σώφρονες ανθρώπους που έχουν πλήρη αίσθηση του τι κάνουν... Ή τουλάχιστον,έτσι θέλω να ελπίζω. Ποιά ψυχική διαταραχή,ή,τραυματική εμπειρία γεννά αυτήν την επιθυμία; Σίγουρα κάποιος/α ειδικός μπορεί να μας απαντήσει πιο ορθά.

   Η συγγραφέας παίρνει όλα τα παραπάνω καί τα συνδυάζει με την μητρική αγάπη,την φιλία,τον έρωτα καί την ανάγκη για ένα καλύτερο αύριο απαλλαγμένο από τα βαρίδια του παρελθόντος. Πώς θα αντιδράσουν οι γονείς στο άκουσμα της είδησης πως το παιδί τους εμπλέκεται με τον έναν,ή,τον άλλο τρόπο σε σελίδες του σκοτεινού διαδικτύου καί είναι κρίκος της αλυσίδας; Ο έρωτας δύναται να κάνει έναν άνθρωπο να αναθεωρήσει καί να αλλάξει στάση ζωής; Ποιός ο νικητής καί ποιός ο χαμένος; Η πολυπόθητη λύτρωση θα έρθει,ή,θα μείνει ένα όνειρο απατηλό κι άπιαστο; Οι κύκλοι που άνοιξαν κατά το παρελθόν έρχεται η στιγμή που κλείνουν καί οι νέοι θα ανοίξουν προσεχώς καθώς μαθαίνουμε πως έπεται καί συνέχεια,αφού η συγγραφέας έχει γράψει κι επόμενα βιβλία που βασίζονται στις περιπέτειες της αστυνόμου Έλενα Μπλάνκο.

   ''Πορφυρό δίκτυο'' ο τίτλος του βιβλίου κι αμέσως σκέφτηκα πως όποιος/α εμπλέκεται με αυτό εντέλει καταλήγει να τον/την περικυκλώνει καί να τον/την ''καίει'' η φωτιά του. Άπαξ καί γίνεις μέρος αυτού,δεν υπάρχει διαφυγή. Δεν υπάρχουν ασφαλείς έξοδοι κινδύνου. Ένας δαιδαλώδης λαβύρινθος όπου χάνεσαι όλο καί περισσότερο καθώς τον διαβαίνεις καί εισέρχεσαι στο εσωτερικό του. Μόνο που εδώ ο μίτος της Αριάδνης δεν μπορεί να σε βοηθήσει όπως τον Θησέα καί να βγείς έξω από αυτόν. Προσθέστε σε αυτό καί τον τρόπο με τον οποίο η συγγραφέας μας ''περιπαίζει'' με την έντονη δράση,το μυστήριο,τις καταιγιστικές ανατροπές καί την κινηματογραφική εναλλαγή των σκηνών. Εν ριπή οφθαλμού αλλάζουν άρδην τα όσα γνωρίζουμε καί πέφτει φώς σε άγνωστες πτυχές της ιστορίας. Άραγε,ποιός/ά θα καταφέρει να βγεί αλώβητος/η,ή,με τις λιγότερες απώλειες έπειτα από όλο αυτό;

    Εν κατακλείδι,μιλάμε για ένα εξαιρετικό αστυνομικό μυθιστόρημα που ικανοποιεί καί τους/τις πιο απαιτητικούς/ες φαν του είδους. Περιέχει όλα εκείνα τα συστατικά που το καθιστούν -τουλάχιστον όσον αφορά τις δικές μου αναγνωστικές προτιμήσεις- ως ένα από τα καλύτερα του είδους για την φετινή χρονιά. Ανυπομονώ να κυκλοφορήσουν στη χώρα μας καί τα επόμενα. Σπεύστε να το αναζητήσετε. Κι αν δεν έχετε διαβάσει ακόμα την ''Κόκκινη Μαδρίτη'' προμηθευτείτε καί τα δύο. Διαβάστε τα μαζί. Δεν θα χάσετε!

                                                              Καλές σας αναγνώσεις!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΚΑΡΜΕΝ ΜΟΛΑ (CARMEN MOLA)


ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: La Red Purpura


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ





Πορφυρό δίκτυο Πορφυρό δίκτυο Reviewed by Dominica on Μαρτίου 27, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.