Ο επαγγελματίας

 


   (Τα πνευματικά δικαιώματα της φωτογραφίας ανήκουν στον συγγραφέα)


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Ο πολυγραφότατος κύριος Δημήτρης Βαγενάς επανέρχεται δυναμικά στα λογοτεχνικά δρώμενα της χώρας μας με ένα νέο αστυνομικό μυθιστόρημα που επάξια συναγωνίζεται αντίστοιχα βιβλία ξένων συγγραφέων. 

 Τίτλος: ''Ο επαγγελματίας''

Πιάνοντας ένας ανάγνωστης το βιβλίο στα χέρια του,το βλέμμα του θα πέσει απευθείας πάνω στο εξώφυλλο. Ναι,δεν μπορούμε να κρίνουμε ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του,αλλά θα μου επιτρέψετε να πιστεύω ότι η εικόνα που το κοσμεί έχει βαρύνουσα σημασία. Για μένα η ανάγνωση ενός βιβλίου καί η ''μύησή'' μου μέσα στην υπόθεσή του ξεκινά από αυτό. Δεν επιθυμώ να με ''παραπλανά'',ούτε να συναντήσω κάτι διαφορετικό μέσα του,απ'αυτό που με είχε προετοιμάσει αρχικά.

    Ο συγγραφέας κάθε φορά καταφέρνει -πέρα από το ατόφιο,προσωπικό του στυλ γραφής που βιβλίο με το βιβλίο δύναται να προσαρμόζεται καί να εξελίσσεται- να δίνει μεγάλη βαρύτητα στα εξώφυλλα των βιβλίων του. Δεν κάνει ένα επφανειακό πέρασμα. Το νοιάξιμο καί ο σεβασμός προς το αναγνωστικό κοινό είναι βασικά του χαρακτηριστικά καί σε συνδυασμό με τον τρόπο που μπορεί καί περνάει από το ένα λογοτεχνικό είδος στο άλλο,έχει ως αποτέλεσμα να μας προσφέρει ικανοποιητικά μυθιστορήματα που διαβάζονται με ευχαρίστηση κι άκοπα.

   Το νέο του,λοιπόν,μυθιστόρημα είναι ένα αστυνομικό βιβλίο που συνδυάζει το έγκλημα,την συνεχόμενη δράση καί την περιπέτεια. Τί είναι αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει από άλλα του είδους; Μα φυσικά η υπόθεσή του. Ο δημοσιογράφος Τζέικ Έβανς,μετά από ένα περίεργο τηλεφώνημα που δέχεται,αποφασίζει να γράψει σε ένα βιβλίο -αν είχε βέβαια το δικαίωμα της επιλογής ( ; ) - την ζωή του επαγγελματία δολοφόνου,του Νόα Σμιθ. Ναι,ξέρω τι θα μου πείτε. Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας συγγραφέας,ή καί δημοσιογράφος καταπιάνεται με ένα ανάλογο ζήτημα. Η διαφορά έγκειται στο ποια κίνητρα μπορεί να οδηγήσουν έναν δολοφόνο να εκφράσει μία παρόμοια επιθυμία. Η ματαιοδοξία καί η παγκόσμια φήμη κι αναγνώριση για κάποιους ίσως να θεωρείται σοβαρό κίνητρο. Είναι,όμως,μόνο αυτό; Ή υπάρχει από πίσω κάτι παραπάνω που πρέπει να αναζητήσουμε;

    Με ρέουσα γραφή,γλώσσα οικεία καί πλούσια,απανωτές ανατροπές,γρήγορους καί αληθοφανείς διαλόγους μεταξύ των ηρώων,σασπένς καί καταιγιστικές εξελίξεις το βιβλίο μου κράτησε αναπόσταστη την προσοχή μου από την αρχή έως καί το τέλος. Δεν ήθελα να σταματήσει πρίν να φτάσω στο μεγάλο φινάλε. Ένα φινάλε που άξιζε -τουλάχιστον κατ'εμέ- να διαβάσω το βιβλίο. Είπαμε η αρχή καί το τέλος ενός βιβλίο είναι οι δικές μου ''αναγνωστικές'' ιδιοτροπίες.

   Ένας από τους λόγους που μου άρεσε πολύ το βιβλίο ήταν ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει κι αναδεικνύει όλες τις πτυχές των χαρακτήρων των ηρώων του ο συγγραφέας. Θα μπορούσα να πώ ότι είναι ένας βαθύς γνώστης της ψυχολογίας που περνάει από ακτίνες ''Χ'' τους πρωταγωνιστές καί βγάζει το ψυχογράφημά τους. Ναι,εστίασε στις περιγραφές των όποιων εγκλημάτων καί μάλιστα με γλαφυρό τρόπο μα δεν μένει μόνο εκεί. Πάει ένα βήμα παραπέρα. Μας καθιστά ενεργούς/ες ως αναγνώστες/στριες. Μας βάζει στην διαδικασία να σκεφτούμε πολλά πράγματα,ίσως να αναθεωρήσουμε ( ; ) για κάποια που πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

    Τί είναι αυτό που οδηγεί έναν άνθρωπο να γίνει φονιάς; 

    Υπάρχει αυτή η τάση σε κατάσταση λήθαργου εκ γενετής μέσα στην ψυχή του καί κάποιο εξωτερικό ερέθισμα την ''ξυπνά'',ή,είναι επίκτητη; 

    Μήπως οφείλεται στο ένστικτο επιβίωσης;

   Μήπως έτσι θεωρεί τον εαυτό του/της ανώτερο των υπολοίπων; 

   Μήπως έτσι πιστεύουν ότι αποκτούν υπέρτατη δύναμη καί αισθάνονται μικροί/ες θεοί/ες; 

   Τα πρώιμα χρόνια της ζωής ενός ανθρώπου καί οι εμπειρίες της παιδικής ηλικίας πόσο ρόλο παίζουν σε αυτό; 

   Τέλος,υπάρχει κάποιος κώδικας ηθικής στους εγκληματίες,ή,όρια που δεν υπερβαίνουν;

   Όλα τα παραπάνω πέρασαν από το μυαλό μου καί με ''παίδεψαν'',δίνοντάς μου την ευκαιρία να δώ τα πράγματα από ψυχολογική σκοπιά. Βέβαια,ένας ειδικός δύναται να μας τα εξηγήσει όλα αυτά καλύτερα μα καί ο συγγραφέας έκανε πολύ καλή δουλειά καί φαίνεται. Εμένα με έπεισε καί μπορώ να πώ με σιγουριά πως το παρόν του βιβλίο έγινε ένα από τα πιο αγαπημένα μου του ιδίου. Όμως,έχει θέσει τον πήχη ψηλά καί με έχει κάνει να είμαι απαιτητική από την γραφή του. Αναζητήστε το.

                                                              Καλά σας αναγνώσματα!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΓΕΝΑΣ


Ένωση Ανεξάρτητων Συγγραφέων (ΕΝ.Α.Σ.)







    




















Ο επαγγελματίας Ο επαγγελματίας Reviewed by Dominica on Μαρτίου 10, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.