Ατιμώρητο έγκλημα

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Υπάρχουν εγκλήματα που διελευκάνονται γρήγορα με τους θύτες να δέχονται την ποινή που αναλογεί στην πράξη τους καί οι συγγενείς των θυμάτων τους να νιώθουν μία αγαλλίαση καί δικαίωση για τον άδικο χαμό των αγαπημένων τους ανθρώπων αλλά υπάρχουν καί εγκλήματα που μένουν ατιμώρητα για πολλούς καί διάφορους λόγους. Είτε λόγω κωλυσιεργίας των αρμόδιων αρχών,είτε γιατί οι δράστες δεν έχουν αφήσει κάποιο αποδεικτικό στοιχείο της ενοχής τους πίσω τους που να τους συνδέει με την διάπραξη του εγκλήματος,είτε γιατί υπάρχουν συμφέροντα λίγων κατεχόντων την εξουσία,ή,μεγάλη οικονομική δύναμη. Το θέμα,όμως,είναι η δικαιοσύνη να είναι αδέκαστη καί να πράττει ορθά βάσει του ρόλου που της έχει δοθεί χωρίς να παρεκκλίνει από αυτόν. Αλλιώς,ποιός ο λόγος της ύπαρξής της; 

   Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ελκυστής το νέο βιβλίο της συγγραφέως κυρίας Καίτης Δροσίνη με τίτλο ''Ατιμώρητο έγκλημα''. Πρόκειται για μια καλογραμμένη νουβέλα που κινείται ανάμεσα στο κοινωνικό κι αστυνομικό μυθιστόρημα καί διαβάζεται άκοπα καί με αμείωτο ενδιαφέρον. Εγώ έχοντας διαβάσει -αν δεν κάνω λάθος- όλα τα έργα της συγγραφέως,για ακόμη μία φορά έμεινα αρκετά ικανοποιημένη από την γραφή της αφού έχω παρατηρήσει πως βιβλίο με το βιβλίο υπάρχει εξέλιξη. Μία εξέλιξη που με χαροποιεί ιδιαίτερα όταν την βλέπω σε έργα συγγραφέων που διαβάζω ανελλιπώς.

    ''Μια απρογραμμάτιστη αγορά βιβλίων έκρυβε ένα μυστικό. Ένα κλασικό μυθιστόρημα φιλοξενούσε μέσα στις σελίδες του ένα συγκλονιστικό φωτογραφικό ντοκουμέντο. Η Κατερίνα, όταν το ανακάλυψε, δεσμεύτηκε να ξετυλίξει το κουβάρι της ιστορίας. Από τη στιγμή που άγγιξε τη φωτογραφία, έβαλε σκοπό να εντοπίσει την πηγή των βιβλίων, την ιδιοκτήτρια και όσους κρύβονται πίσω από αυτήν, με συνέπεια να ξεκινήσει μια περιπετειώδη αναζήτηση…'' (Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Όλοι κι όλες,λίγο-πολύ,έχουμε παλαιά αντικείμενα που κοσμούν διάφορα μέρη των σπιτιών μας. Είτε είμαστε λάτρεις των αντικών καί των κλασικών,είτε είναι κληρονομιά από προγενέστερες γενιές καί φέρουν μεγάλη συναισθηματική αξία,δύσκολα θα τα αποχωριζόμασταν. Ξέρω αρκετούς/ες που αρέσκονται να πηγαίνουν σε διάφορα παζάρια καί παλαιοπωλεία καί να ανακαλύπτουν μέσα σε αυτά θησαυρούς ξεχασμένους μα όχι επηρεασμένους από το πέρασμα του χρόνου. Για μένα όλα αυτά τα αντικείμενα κρύβουν την ιστορία,τα μυστικά,τα πάθη καί τα συναισθήματα των προκατόχων τους. Είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας. Άραγε,ποιός/ά θα είναι εκείνος/η που θα βρεί τί κρύβεται μέσα τους τόσα χρόνια;

   Η συγγραφέας με την απλή,καθαρή αλλά μεστή της γραφή θα αποτυπώσει πάνω στο χαρτί μία ιστορία που διαδραματίζεται σε δύο χρόνους. Το παρελθόν έρχεται να ''ταράξει'' τα γαλήνια νερά του παρόντος. Ο κύκλος που ''άνοιξε'' τότε,απαιτεί να κλείσει καί όσα ερωτήματα παρέμεναν αναπάντητα,να λάβουν επιτέλους τις λύσεις τους. Το λεξιλόγιο είναι άφθονο καί συνδυάζεται αρμονικά με τους γρήγορους,ρεαλιστικούς διαλόγους ανάμεσα στους ήρωες. Τα κεφάλαια μικρά καί περιεκτικά βοηθούν στην ομαλή ροή των γεγονότων. 

   Κατά τ'άλλα,μου άρεσε πολύ ο τρόπος που δομεί η συγγραφέας την ιστορία. Δεν αφήνει κενά,ούτε κάνει πουθενά ''κοιλιά'' το κείμενο. Αναφέρεται σε παλαιότερα ζητήματα που ταλαιπώρησαν καί ίσως να ταλανίζουν σε αρκετό βαθμό την κοινωνία. Θίγει θέματα που θα μας προβληματίσουν από ηθική,κυρίως,άποψη καί ταυτόχρονα προσαρμόζει το αστυνομικό στοιχείο που έρχεται να προσφέρει μία αίσθηση μυστηρίου σε όλη την υπόθεση. Στο σύνολό του είναι ένα βιβλίο ενδιαφέρον καί προσιτό που μπορεί να μας εισάγει με ήπιο τρόπο στην μαγεία της αστυνομικής λογοτεχνίας. 

   Εσκεμμένα άφησα για το τέλος της αναφοράς μου στο βιβλίο τον σχολιασμό του τίτλου καί του εξωφύλλου του. Θεωρώ πως έχει γίνει πολύ καλή δουλειά πάνω σε αυτά καί δεν θα άλλαζα κάτι. Εάν προσέξουμε,θα παρατηρήσουμε πως μας δίνουν σημαντικά στοιχεία για την υπόθεση καί μπορούμε ύστερα να ενταχθούμε με φυσικότητα μέσα σε αυτήν. 

    Εμένα μου αρέσει η πένα της συγγραφέως καί επιλέγω να διαβάζω βιβλία της με μεγάλη ευχαρίστηση. Νιώθω πως ως αναγνώστρια λαμβάνω κάτι ξεχωριστό από αυτήν. Άλλωστε εκεί περιέχεται κι όλη η ομορφιά της ανάγνωσης. Κάθε αναγνώστης/στρια προσεγγίζει με διαφορετικό τρόπο κάθε κείμενο καί ''υιοθετεί'',ή όχι,από αυτό ό,τι τον/την ''καλύπτει. Μην ξεχνάτε καί την συμβουλή μου,πάντα να στηρίζετε τους εγχώριους συγγραφείς παράλληλα με τους συγγραφείς του εξωτερικού.

                                                               Καλές σας αναγνώσεις!


Υ.Γ. Η θεία της πρωταγωνίστριας είναι πολύ αγαπημένος μου χαρακτήρας του βιβλίου.


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΚΑΙΤΗ ΔΡΟΣΙΝΗ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΕΛΚΥΣΤΗΣ







Ατιμώρητο έγκλημα Ατιμώρητο έγκλημα Reviewed by Dominica on Φεβρουαρίου 22, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.