Το Μεγάλο Σπίτι με Τα Κάγκελα

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Άν οι ενήλικες είμαστε μία φορά απαιτητικοί/ες σχετικά με τα βιβλία που επιλέγουμε να διαβάσουμε,τα μικρά παιδιά είναι ακόμη περισσότερο. Βλέπετε,είναι αρκετά δύσκολο να καταφέρουμε να κρατήσουμε αναπόσπαστη την προσοχή των μικρών παιδιών,όταν τους διαβάζουμε,ή,διαβάζουν κι από μόνα τους ένα βιβλίο. Κουράζονται εύκολα καί δείχνουν με έντονο τρόπο την δυσαρέσκειά τους αν δεν είναι ικανοποιημένα. Αφήστε που συνεχώς πρέπει να βρίσκουμε νέους τρόπους καί ιστορίες που θα μαγέψουν τα αυτάκια τους καί θα ''ξυπνήσουν'' την φαντασία τους. Καί δεν χρειάζεται να πάω μακρυά για να το διαπιστώσω αυτό,αφού το παρατηρώ στον μικρό μου ανηψιό. Τον ενοχλεί μία επανάληψη των συνηθισμένων μοτίβων. Έτσι κι εγώ προσπαθώ να ανακαλύπτω το κάτι διαφορετικό κάθε φορά. 

   Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη καθώς σήμερα μου δόθηκε η ευκαιρία να διαβάσω καί να σας παρουσιάσω μέσα από το blog μου ένα αλλιώτικο μα πολύ ευχάριστο κι ενδιαφέρον παραμύθι που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας καί δημοτικού. Ο λόγος για το βιβλίο της συγγραφέως κυρίας Σωτηρίας Κυρμανίδου με τίτλο ''Το Μεγάλο Σπίτι με Τα Κάγκελα ''. Ένα βιβλίο που μου κράτησε πολύ γλυκειά συντροφιά καί το προτείνω καί σε εσάς.

   Η συγγραφέας με πολύ λεπτούς -σχεδόν χειρουργικούς- χειρισμούς αποτυπώνει πάνω στο χαρτί μία ιστορία όπου θίγει ένα κοινωνικό ζήτημα που ταλανίζει πολλές οικογένειες στη χώρα μας κι όχι μόνο. Με πρωταγωνιστές τα αγαπημένα μας ζώα θα μιλήσει για το πως αισθάνονται τα παιδιά καί οι οικογένειες αυτών,όταν για κάποιον λόγο ο ένας από τους δύο γονείς θα χρειαστεί να περάσει ένα μικρότερο,ή,μεγαλύτερο διάστημα εγκλεισμού σε κάποιο σωφρονιστικό ίδρυμα. Ποιός ο ρόλος των φίλων καί των λοιπών ανθρώπων που μας περιστοιχίζουν; Πώς να εξηγήσουμε στα παιδιά -λιτά καί κατανοητά- το τι σημαίνει αυτό χωρίς να τα τρομάξουμε;

  ''Ο μικρός Μάριος,ένας γλυκός ελέφαντας,είναι λυπημένος κι αποκαρδιωμένος γιατί ο μπαμπάς του οδηγείται από την αστυνομία στο ''Μεγάλο σπίτι με τα κάγκελα''. Δεν μπορεί να καταλάβει γιατί. Ποιός θα του το εξηγήσει; Ποιοί θα σταθούν δίπλα του; Θα μοιραστεί τη λύπη του με κάποιον; Πώς νιώθει και τελικά σε τί συμπέρασμα καταλήγει;'' (Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Τα μικρά παιδιά μέσω της υπόθεσης του βιβλίου -που την χαρακτηρίζει ο απλός λόγος καί το κατάλληλο για την ηλικία τους λεξιλόγιο- θα διδαχθούν το τι είναι η παραβατικότητα,η τιμωρία,η αναγνώριση του λάθους,η έμπρακτη προσπάθεια για αποκατάσταση της λανθασμένης συμπεριφοράς μέσω της μεταμέλειας,η ανάγκη για αποδοχή,η ομαλή ένταξη πάλι στην κοινωνία καί η κατανόηση. Γιατί αν θέλουμε να είμαστε σωστοί ως πολίτες κι άνθρωποι,δεν θα πρέπει να αφήνουμε κανέναν στο περιθώριο εξαιτίας κάποιου λάθους που έκανε κι έχει μετανιώσει αληθινά. Εκεί θα φανεί η δύναμη της αγάπης της οικογένειας καί των πραγματικών φίλων που στέκονται δίπλα τους σε όλες τις χαρούμενες κι άσχημες στιγμές της ζωής.

                                            Αναζητήστε το! Καλά σας αναγνώσματα!


Υ.Γ. Μπορείτε μέσω της εφαρμογής QR code να ακούσετε την συγγραφέα να αφηγείται η ίδια την ιστορία. Κι αν επιθυμείτε να αγοράσετε το βιβλίο,μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη συγγραφέα στο Facebook στο προσωπικό της προφίλ εδώ: https://www.facebook.com/sotiria.kyrmanidou 

                                    

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΣΩΤΗΡΙΑ ΚΥΡΜΑΝΙΔΟΥ


ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ ΚΑΚΑΒΙΑ




   



Το Μεγάλο Σπίτι με Τα Κάγκελα Το Μεγάλο Σπίτι με Τα Κάγκελα Reviewed by Dominica on Φεβρουαρίου 13, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.