΄Εχασες την άνοιξη που ζητούσες

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Τα κακώς κείμενα της εποχής μας είναι δυστυχώς πολλά καί έχουν καταστροφικές συνέπειες τόσο σε ανθρώπινο,όσο καί σε κοινωνικό επίπεδο στο σύνολό τους. Καί σαν να μην μας έφταναν όλα αυτά,ξαφνικά ήρθε η πανδημία της νόσου covid-19 η οποία έχει κυριολεκτικά γονατίσει όλη την υφήλιο. Μία πανδημία που ήρθε να αποδείξει το πόσο μικροί είμαστε οι άνθρωποι απέναντι σε έναν θανατηφόρο ιό αλλά καί την ματαιότητα κάποιων άλλων πραγμάτων στα οποία δίναμε μεγαλύτερη σημασία απ'όσο έπρεπε... Οι ισορροπίες μοιάζουν πιο εύθραυστες από ποτέ καί σχεδόν όλα όσα ξέραμε κι είχαμε ως δεδομένα αλλάζουν άρδην...

   Η συγγραφέας κυρία Μαριλένα Ξυψιτή με αφορμή την εμφάνιση της πανδημίας καί στην χώρα μας τον περασμένο Μάρτιο εμπνέεται μία ιστορία βιολογικού τρόμου καί την αποτυπώνει πάνω στο χαρτί με σκοπό όχι μόνο για να ψυχαγωγήσει αλλά για να δείξει ένα πιθανό εφιαλτικό σενάριο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα σε περίπτωση που δεν παίρναμε τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης καί δεν τα τηρούσαμε χωρίς απόκλιση. Ο λόγος,λοιπόν,για το βιβλίο με τίτλο ''Έχασες την άνοιξη που ζητούσες'' το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές.

   ''Έχασες την ανοίξη που ζητούσες'' όπως ήδη ανέφερα ο τίτλος του βιβλίου καί δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο ταιριαστός αφού μέσα σε αυτήν την πρόταση εσωκλείεται όλο το νόημα του κειμένου καί γενικότερα της εποχής. Έπειτα,ρίχνοντας το βλέμμα μου σε αυτήν την ασπρόμαυρη εικόνα εποχής,που σε άλλη περίπτωση θα μου φαινόταν όχι εξωπραγματική αλλά πολύ μακρυά από τα δεδομένα μας,βλέπω μία επανάληψη της ιστορίας καί του παρελθόντος. Μήπως δεν μάθαμε τελικά από τα λάθη μας; Μήπως η αλαζονεία που νιώθουμε ως άνθρωποι μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην τέλεση των ίδιων σφαλμάτων; Τί θα πρέπει να κάνουμε ώστε να προλάβουμε τα χείριστα;

    Μην έχοντας διαβάσει το προηγούμενο έργο της συγγραφέως θα μου επιτρέψετε να μην μπορώ να προβώ σε μία άτυπη σύγκριση των δύο με απώτερο σκοπό να δώ ποια ιστορία με ''άγγιξε'' περισσότερο καί αν υπάρχει κάποια εξέλιξη στη γραφή της. Εγώ το κείμενο το προσέγγισα με θετική διάθεση όπως κάνω κάθε φορά που διαβάζω το έργο μίας συγγραφέως που ''ανακαλύπτω'' την πένα της για πρώτη φορά. Σε γενικές γραμμές έμεινα αρκετά ευχαριστημένη από τον τρόπο έκφρασης της συγγραφέως. Μου άρεσε η καθαρή,λιτή γραφή της,το λεξιλόγιο το οποίο επιλέγει,η γρήγορη εναλλαγή σκηνών καί το σύνολο των εκφραστικών μέσων που χρησιμοποιεί. Το μόνο που ίσως θα ήθελα να αλλάξει είναι η έκταση του βιβλίου. Μπορεί να πρόσθετα περισσότερες πληροφορίες σε κάποια σημεία αλλά καί πάλι έχουμε στα χέρια μας ένα κατανοητό κι ευανάγνωστο κείμενο.

   ''«Ο θανατηφόρος ιός Ron, που είναι μεταλλαγή της εποχικής γρίπης, έφτασε και στη χώρα μας. Πριν από λίγο, εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε ότι είναι θετικό το αποτέλεσμα εξετάσεων ενός άντρα σαράντα τριών ετών...» Το στυλό έπεσε από το χέρι της Εριφύλης. «Άρχισε κιόλας να μεταδίδεται το μαντάτο...» συλλογίστηκε. Ήξερε πολύ καλά για ποιον αναφερόταν η είδηση. Μια ώρα νωρίτερα ήταν μπροστά της ο σύζυγος της κατάχλωμος από το σοκ που του προκάλεσε το τηλεφώνημα του ιατρικού λειτουργού, για να του δώσει την πληροφορία ότι τελικά είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού Ron.'' (Περιγραφή οπισθοφύλλου)

     Όταν νιώθουμε πως απειλείται η ζωή μας από έναν αόρατο εχθρό καί πως όλοι κι όλες είμαστε εν δυμάμει θύματά του,ποιά τα συναισθήματα που μας κατακλύζουν; Φυσικά καί πρόκειται για ένα ρητορικό ερώτημα,καθώς γνωρίζουμε ότι ο τρόμος,η απελπισία καί η απόγνωση μας ''χτυπούν'' την πόρτα της ψυχής μας καί κατοικοεδρεύουν εκεί μέχρι να περάσει η μπόρα κι όλα να επανέλθουν ( ; ) εκεί που ήταν... Εκεί πάνω,λοιπόν,στηρίχθηκε καί η συγγραφέας ώστε να υφάνει σαν άλλη αράχνη τον ιστό της -που στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για την υπόθεση του βιβλίου- καί να ''αιχμαλωτίσει'' μέσα σε αυτήν το αναγνωστικό κοινό σαν άλλα θύματά της.

   Εμένα το βιβλίο κατάφερε να κρατήσει την προσοχή μου καί να το διαβάσω μέχρι το τέλος. Πιο πάνω σας ανέφερα τι θα ήταν αυτό που θα ήθελα να αλλάξει,ώστε να ενισχυθεί η πλοκή. Κατά τ'άλλα,η συγγραφέας θα μιλήσει για την σχέση ανάμεσα στα ανδρόγυνα καί την αδερφική αγάπη. Αντέχουν οι δεσμοί της αγάπης μπροστά σε μία πανδημία,ή,θα σπάσουν κι αυτοί; Εάν σας κίνησε το ενδιαφέρον το βιβλίο,δεν έχετε παρά να το αναζητήσετε καί να το διαβάσετε.

                                                            Καλές σας αναγνώσεις!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΞΥΨΙΤΗ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ


ΣΕΙΡΑ: Η Έσχατη Πανδημία




΄Εχασες την άνοιξη που ζητούσες ΄Εχασες την άνοιξη που ζητούσες Reviewed by Dominica on Φεβρουαρίου 14, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.