Ο ΜΑΚΗΣ ΟΦΘΑΛΜΑΚΗΣ ΚΑΙ Ο ΔΟΚΤΩΡ ΟΦΘΑΛΜΥΤΑΡΟΣ

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


     Καθημερινά γύρω μας παρατηρούμε όλο καί περισσότερα παιδιά -από προσχολική κιόλας ηλικία- να αποκτούν κάποια μορφή διαθλαστικής ανωμαλίας των ματιών με αποτέλεσμα να χρειάζεται να φορούν γυαλιά μυωπίας. Για κάποιον λόγο τα παιδιά φοβούνται μία πιθανή επίσκεψη στον γιατρό καί η σκέψη καί μόνο πως θα χρειαστεί να βάλουν γυαλιά τα κάνει ίσως να νιώθουν μειονεκτικά απέναντι στα άλλα παιδιά της ηλικίας τους. Η πρόληψη,όμως,είναι η καλύτερη θεραπεία. Καί για να προληφθεί ένα μεγαλύτερο πρόβλημα,συνετό θα είναι οι γονείς να εξηγήσουν στα μικρά παιδιά το ότι οι γιατροί δεν υπάρχουν για να μας βλάψουν,αλλά για να μας βοηθούν καί ότι δεν πρέπει να τους φοβούνται. Εντάξτε,λοιπόν,στο πρόγραμμά σας την οφθαλμολογική εξέταση των παιδιών σας από μικρή ηλικία. 

    Έαν θέλετε να κάνετε τα παιδιά σας να ξεπεράσουν τον όποιο φόβο τους σχετικά με τους γιατρούς αλλά δεν βρίσκετε τον κατάλληλο τρόπο,σήμερα σας έχω εγώ την λύση. Διάβασα καί σας προτείνω ένα εξαιρετικό παιδικό παραμύθι που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παρισιάνου. Ο λόγος για το βιβλίο ''Ο ΜΑΚΗΣ ΟΦΘΑΛΜΑΚΗΣ ΚΑΙ Ο ΔΟΚΤΩΡ ΟΦΘΑΛΜΥΤΑΡΟΣ'' των συγγραφέων κυρίας Στέλλας Τριανταφύλλου καί κυρίου Τίμου Χαλκιά. Δύο αξιόλογοι επιστήμονες που διακρίνονται στον τομέα τους κι από κοινού γράφουν μία εύθυμη καί παράλληλα εκπαιδευτική ιστορία που ικανοποιεί μικρούς καί μεγάλους.

   ''Ο Μάκης Οφθαλμάκης βλέπει την επίσκεψη στον γιατρό «με άλλο μάτι» όταν επισκέπτεται για πρώτη φορά τον δόκτορα Οφθαλμύταρο! Ποιο θα είναι το νέο γυαλι-στερό αξεσουάρ στην πανοπλία του ήρωά μας;'' (Περιγραφή βιβλίου)

   Με τις γνώσεις που έχουν λάβει από τις σπουδές τους οι δύο συγγραφείς κυρία Στέλλα Τριανταφύλλου καί ο οφθαλμίατρος κύριος Τίμος Χαλκιάς αποτυπώνουν πάνω στο χαρτί μία ιστορία κατανοητή κι άκρως χιουμοριστική που βοηθά τα μικρά παιδιά (ακόμη καί τους γονείς) να εξοικειωθούν με την ιδέα της επίσκεψης καί της εξέτασης από κάποιον ειδικό. Τολμώ να πώ πως δεν ήταν λίγες οι φορές που παρασύρθηκα από τις χαρούμενες περιγραφές καί την ζευγαρωτή ομοιοκαταληξία που διακρίνει όλο το κείμενο. Ένιωθα καί πάλι παιδί που ανακαλύπτει τα πάντα γύρω του. Ο τρόπος δε που έχουν αποφασίσει να παρουσιάσουν τον γιατρό,τον καθιστά προσιτό στα μικρά παιδιά αφού είναι ένας άνθρωπος γλυκός καί οικείος. Δεν έχει πάνω του κάτι το αυστηρό καί ''ξύλινο'' που θα τον έκανε πιο τρομακτικό σε αυτά. Γιατί κακά τα ψέματα,είτε είσαι μικρός είτε μεγάλος,η όψη καί το ύφος ενός γιατρού σε κάνουν να τον εμπιστευτείς ή όχι.

   Η κυρία Στέλλα Τριανταφύλλου δομεί άρτια το κείμενο,ο κύριος Τίμος Χαλκιάς προσφέρει απλόχερα τις γνώσεις του σχετικά με τις όποιες εξετάσεις χρειάζονται καί το αποτέλεσμα είναι απολαυστικό. Βρήκα εξαιρετικό τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν καί αναλύουν τις όποιες διαδικασίες θα ακολουθηθούν ώστε καί τα παιδιά να είναι συνεργάσιμα αλλά καί να μην τρομάξουν από το άκουσμα των επιστημονικών όρων που κι εμείς οι ενήλικες δε γίνεται να γνωρίζουμε απόλυτα. Ένα βιβλίο χρήσιμο τόσο για τα παιδιά,όσο καί για τους γονείς,αφού κι εκείνοι με την σειρά τους θα εξοικειωθούν με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί καί θα μειωθεί το όποιο άγχος νιώθουν.

   Τα επιπλέον θετικά του βιβλίου είναι το άφθονο,οικείο λεξιλόγιο,οι μικρές προτάσεις,ο σχεδόν τραγουδιστός λόγος των συγγραφέων καί η υπέροχη,πολύχρωμη εικονογράφηση που έχει γίνει από τον κύριο Άγγελο Κομίνη καί κοσμεί το βιβλίο από το εξώφυλλο έως καί το οπισθόφυλλο καί εσωτερικά τις σελίδες του. 

   Το βιβλίο αξίζει της προσοχής σας καί σας προτρέπω να το αναζητήσετε καί να το διαβάσετε παρέα με τα παιδιά σας. Μην σας πώ ότι μετά την ανάγνωση,από μόνα τους θα σας ζητήσουν να επισκεφτείτε κάποιον οφθαλμίατρο καί να ζήσουν μία ανάλογη ξεκαρδιστική εμπειρία. Εμένα,πάντως,μου άφησε τις καλύτερες των εντυπώσεων!

                                                           Καλές σας αναγνώσματα!


Υ.Γ. Το βιβλίο προλογίζει ο Καθηγητής Οφθαλμολογίας Νικόλαος Ζιάκας.


ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: ΣΤΕΛΛΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ & ΤΙΜΟΣ ΧΑΛΚΙΑΣ


ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΜΙΝΗΣ


ΗΛΙΚΙΑ: 5+


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΠΑΡΙΣΙΑΝΟΥ











Ο ΜΑΚΗΣ ΟΦΘΑΛΜΑΚΗΣ ΚΑΙ Ο ΔΟΚΤΩΡ ΟΦΘΑΛΜΥΤΑΡΟΣ Ο ΜΑΚΗΣ ΟΦΘΑΛΜΑΚΗΣ ΚΑΙ Ο ΔΟΚΤΩΡ ΟΦΘΑΛΜΥΤΑΡΟΣ Reviewed by Dominica on Φεβρουαρίου 12, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.