Οίκαδε

 


                             (Τα πνευματικά δικαιώματα της φωτογραφίας ανήκουν στον συγγραφέα)


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


   Την προηγούμενη χρονιά διάβασα καί σας παρουσίασα τρία βιβλία του συγγραφέα κυρίου Δημήτρη Βαγενά. Πρόσφατα έπεσαν στα χέρια μου ακόμη δύο. Το ένα θα σας το παρουσιάσω σήμερα μέσα από το blog μου καί το άλλο τον Φεβρουάριο. Ο λόγος,λοιπόν,για το βιβλίο με τίτλο ''Οίκαδε'' που κυκλοφορεί ως αυτοέκδοση. Μία συλλογή αποτελούμενη από δύο νουβέλες καί πέντε αυτοτελείς ιστορίες που διαβάζονται με μία ανάσα. Έχοντας μείνει αρκετά ικανοποιημένη από το εναλλακτικό,προσωπικό ύφος γραφής του συγγραφέα ήμουν θετικά προκατειλημμένη για το τι θα συναντούσα μέσα στις σελίδες του. 

   ''Κοντά είκοσι χρόνια είχε να γυρίσει στην πατρίδα. Δεν είχε λόγο άλλωστε. Οι δυο της γονείς είχαν πεθάνει σε ατύχημα,με την παλιά μερσεντές του πατέρα της,ένα χρόνο αφ' ότου είχε φύγει για σπουδές στην Αγγλία. Δεν είχε προλάβει να έρθει στην κηδεία. Ο θείος της ο Παύλος,αδελφός της μητέρας της είχε αναλάβει τα πάντα. Από την κηδεία μέχρι την τακτοποίηση των κληρονομικών. Μια υπεύθυνη δήλωσή της ήταν αρκετή,για να ενεργεί για λογαριασμό της. "Μην ανησυχείς Κατερινούλα μου",της είχε πει στο τηλέφωνο,"'Ολα καλά θα πάνε.Ο λογαριασμός στην τράπεζα περιλαμβάνει και σένα. Τα λεφτά είναι αρκετά για να τελειώσεις τις σπουδές σου. Άλλωστε σαν ανύπαντρη ορφανή δικαιούσαι και ειδική σύνταξη. Τα χωράφια και τα δυο διαμερίσματα στην Αθήνα θα συνεχίσουν να προσθέτουν χρήματα στον λογαριασμό. Εγώ θα φροντίσω για όλα". Τελείωσε τις σπουδές της πάνω στην βιομηχανική σχεδίαση και δέχτηκε από ένα γραφείο σχεδιάσεων την πρόταση να δουλέψει γι' αυτούς, με πολύ ικανοποιητικό μισθό. Βοήθησε και το γεγονός ότι τελείωσε αριστούχος και έκανε και την πρακτική σε θυγατρική τους εταιρεία,όπου άφησε τις καλύτερες των εντυπώσεων. Έπεσε με τα μούτρα στην δουλειά,ανεβαίνοντας με ιλλιγιώδη ταχύτητα στην ιεραρχεία της "Jasmine Designs".(Περίληψη οπισθοφύλλου)

    Επιλέγω να διαβάζω βιβλία του συγγραφέα κυρίου Δημήτρη Βαγενά κυρίως λόγω της ποικιλίας στο είδος που ανήκουν καί τα κάνουν να ξεχωρίζουν το ένα από το άλλο. Από το ιστορικό μυθιστόρημα στην φανταστική λογοτεχνία κι από την φιλοσοφική νουβέλα στο ερωτικό μυθιστόρημα καί τέλος στο κοινωνικό καταφέρνει καί προσφέρει στο αναγνωστικό κοινό ενδιαφέροντα καί πρωτότυπα βιβλία που είναι προσιτά καί άκρως κατανοητά. 

   Η γραφή του είναι καθαρή καί δεν χρησιμοποιεί βερμπαλισμούς,ή,περιττές φιοριτούρες που μόνο σκοπό θα είχαν να καλύψουν πιθανές αστοχίες,ή,κενά. Το λεξιλόγιο που επιλέγει είναι προσεγμένο καί άφθονο,οι εικόνες άκρως περιγραφικές που δίνουν έναν τόνο ζωντάνιας σε όλο το κείμενο,οι διάλογοι ανάμεσα στους ήρωες σύντομοι καί ρεαλιστικοί καί τα κεφάλαια περιεκτικά οδηγούν με ακρίβεια καί σταθερότητα στο μεγάλο φινάλε. Ένα φινάλε που μένει χαραγμένο στην σκέψη κάθε αναγνώστη/στριας.

   ''Οίκαδε'' ο τίτλος που επιλέγει ο συγγραφέας να ''κοσμεί'' το βιβλίο καί μπορώ να πώ ότι μου φάνηκε αρκετά εύηχος κι ελκυστικός. Θα ήθελα,βέβαια,να τον ρωτήσω γιατί έκανε αυτήν την επιλογή. Γιατί χρησιμοποίησε ένα αρχαίο επίρρημα (που δηλώνει κίνηση προς τόπο) αντί τη σημασία του στην νέα ελληνική; Για μένα παίζει σημαντικό ρόλο ο τίτλος ενός βιβλίου καί διαβάζοντάς το προσπάθησα να αντιληφθώ τι κρύβεται πίσω από αυτόν. Φυσικά καί δεν θα σας πώ τι. Αυτό θα πρέπει να το ανακαλύψετε μόνοι/ες σας.

   Όπως ήδη ανέφερα,μέσα στο βιβλίο θα βρείτε δύο νουβέλες καί πέντε μικρές ιστορίες με αρχή,μέση καί τέλος που κάλλιστα κάποιες εξ αυτών θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερη έκταση,ή,να γίνουν ολόκληρο βιβλίο. Σε αυτήν τη συλλογή ο συγγραφέας κάνει έναν κοινωνικό σχολιασμό,μία νήξη στην ανθρώπινη συμπεριφορά καί στις ανθρώπινες σχέσεις. Βάζει τους ήρωές του να αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις καί να έρθουν αντιμέτωποι με τις ευθύνες των δικών τους πράξεων,ή,οικείων τους προσώπων. Παίζει έντεχνα με την ψυχολογία τους. Τους φέρνει στα άκρα για να δεί πως θα αντιδράσουν. Θα αντέξουν,ή,θα ''σπάσουν''; Σαν ένα πείραμα σχετικά με το πως φέρονται οι άνθρωποι σε διάφορες καταστάσεις. 

   Μαθαίνοντας πως κάποιες ιστορίες είναι βασισμένες σε αληθινά γεγονότα,μόνο που για χάρη της μυθοπλασίας έχουν αλλαχθεί τα ονόματα των πρωταγωνιστών καί το τέλος,ένιωσα ακόμη πιο έντονα όσα ήθελε να μεταδώσει ο συγγραφέας. Οι σκέψεις μου γεννούσαν ποικίλα συναισθήματα. Μου άρεσε,επίσης,πολύ η κίνηση του συγγραφέα πότε να παίρνει τον ρόλο της γυναίκας καί πότε του άνδρα καί να μιλάει εξ αυτών. 

   Άν έπρεπε να χαρακτηρίσω το βιβλίο με τρείς λέξεις θα ήταν: ανατρεπτικό,γρήγορο καί περιπετειώδες. Ναι,έμεινα αρκετά ικανοποιημένη από την ανάγνωσή του. Μου άρεσαν όλες οι ιστορίες,αν καί ξεχώρισα κάποιες παραπάνω,χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι άλλες είναι λιγότερο καλές. Σίγουρα,όμως,αξίζει της προσοχής σας. Αναζητήστε το!

                                                              Καλά σας αναγνώσματα!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΓΕΝΑΣ


Ένωση Ανεξάρτητων Συγγραφέων (ΕΝ.Α.Σ.)





   







Οίκαδε Οίκαδε Reviewed by Dominica on Ιανουαρίου 09, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.