Ο Αίμος ταξιδεύει στα Βαλκάνια

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Το πρώτο παιδικό βιβλίο που έμελλε να διαβάσω στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς,είναι το πρώτο παιδικό παραμύθι της συγγραφέως κυρίας Σοφίας Τσάτσου-Νικολούλη,με τίτλο ''Ο Αίμος ταξιδεύει στα Βαλκάνια'' που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φύλατος. Ένα πολύ ενδιαφέρον καί εκπαιδευτικό παραμύθι που είμαι βέβαιη πως θα ικανοποιήσει μικρούς καί μεγάλους.

  Πόσα δεν γνωρίζουμε για τις γειτονικές σε εμάς χώρες; Άν καί ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με πολλούς ανθρώπους που προέρχονται από εκεί,δεν γνωρίζουμε τις συνήθειές τους,την ιστορία της χώρας τους,τις ομορφιές που μπορεί να βρίσκονται εκεί καί πολλά άλλα. Το παρόν παραμύθι είναι μία ιδανική πρόταση για να έρθουμε,έστω καί νοερά,πιο κοντά σε αυτούς.

   ''Στη Μεγάλη Γειτονιά, κάπου στα Βαλκάνια, όλοι κλείνονται στα σπίτια τους, σφαλίζουν ερμητικά τις πόρτες τους και τρέχουν στις δουλειές τους σκεφτικοί, σχεδόν πάντα με σκυμμένο το κεφάλι. Πρόσωπα μοναχικά, άγνωστα μεταξύ τους, λυπημένα… Ο Αίμος, ένα δωδεκάχρονο αγόρι, παίρνει τη μεγάλη απόφαση. Θα κάνει ένα μακρινό ταξίδι… Θα αρμενίσει πάνω από θάλασσες, θα πετάξει πάνω από βουνά, θα φτάσει πιο ψηλά από τον εγωισμό των ανθρώπων. Θα επισκεφτεί κάθε σπίτι της Μεγάλης Γειτονιάς. Θα γνωρίσει όλους τους γείτονές του. Μαζί με τη Ροδόπη, την αδερφούλα του, θα γνωρίσουν όλους τους θησαυρούς του τόπου τους.''(Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Η συγγραφέας μέσα από την ιστορία του παραμυθιού της έχει ως βασικό της στόχο,οι μικροί μας βιβλιόφιλοι να λάβουν χρήσιμες γνώσεις για τις χώρες οι οποίες ανήκουν στο βαλκανικό χώρο. Περνώντας από κάθε χώρα θα μάθουν πολλά που μέχρι πρότεινος δεν γνώριζαν. Θα δούν τις μεγάλες πόλεις,θα μάθουν την προέλευση των ονομάτων των χωρών,θα μάθουν τη σημασία αρκετών λέξεων καί να μετρούν σε κάθε χώρα που ''επισκέπτονται'',θα έρθουν σε επαφή με τον πολιτισμό καί τα έθιμα του κάθε λαού. Ταυτόχρονα,θα λάβουν χρήσιμες γνώσεις για ιστορικά γεγονότα καί πρόσωπα που σημάδεψαν τον ρου της ιστορίας. 

   Βρήκα εξαιρετικό τον τρόπο με τον οποίο η συγγραφέας αποτυπώνει πάνω στο χαρτί την υπόθεση του βιβλίου. Γίνεται η ίδια πάλι παιδί καί μέσω των δύο ηρώων της αφηγείται με έναν εύθυμο,παιδικό καί ευχάριστο τρόπο όλα όσα συναντούν καί μαθαίνουν επισκεπτόμενοι τις χώρες. Οι διάλογοι είναι γρήγοροι,το λεξιλόγιο οικείο,οι περιγραφές άκρως γλαφυρές καί οι ασπρόμαυρες εικόνες χρωματίζουν,όσο οξύμωρο κι αν ακουστεί αυτό,τις σελίδες του βιβλίου. Μου άρεσε,επίσης,ο τρόπος που μεταφερόμαστε από την μία χώρα στην άλλη,χωρίς να χάνεται ο ειρμός σκέψης της συγγραφέως. 

   Αγαπημένα μου κομμάτια του βιβλίου είναι: 1)H αναφορά σε ιστορίες,θρύλους μα καί στοιχεία της μυθολογίας που σχετίζονται με την περιοχή των Βαλκανίων. Ένιωσα πως έγινα πάλι μαθήτρια καί τα μάθαινα στο σχολείο με πιο εύθυμο τρόπο. 2)Τελειώνοντας την αφήγηση για κάθε χώρα,η συγγραφέας παραθέτει ένα ποίημα το οποίο αναφέρεται σε αυτήν. Έτσι,δίνει έναν τόνο λυρικότητας στο κείμενο καί καταφέρνει να αποτυπωθεί στο μυαλό των μικρών αναγνωστών. 

   Είναι φανερό πως η συγγραφέας πρίν προβεί στη συγγραφή του παρόντος βιβλίου έχει κάνει ενδελεχή έρευνα,ώστε να είναι ακριβή τα όσα αναφέρει. Ενδιαφέρεται να παρέχει γνώσεις καί να ψυχαγωγηθούν τα παιδιά που θα διαβάσουν το βιβλίο. Δείτε το σαν έναν τρόπο να έρθουμε πιο κοντά στους ''γείτονές'' μας. Εμένα το βιβλίο μου άρεσε πολύ καί σας το προτείνω.

                                                             Καλές σας αναγνώσεις!


Υ.Γ.1. Στο τέλος του βιβλίου θα βρείτε δραστηριότητες δημιουργικής γραφής που σχετίζονται με την ιστορία του κειμένου.


Υ.Γ.2. Το βιβλίο κυκλοφορεί παράλληλα καί σε μορφή ebook. Μπορείτε να το προμηθευτείτε από το επίσημο site του εκδοτικού.


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΣΟΦΙΑ ΤΣΑΤΣΟΥ-ΝΙΚΟΛΟΥΛΗ


ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΝΙΚΟΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ:  ΦΥΛΑΤΟΣ (FYLATOS PUBLISHING)









   

Ο Αίμος ταξιδεύει στα Βαλκάνια Ο Αίμος ταξιδεύει στα Βαλκάνια Reviewed by Dominica on Ιανουαρίου 08, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.