Αμφιβολίες

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


                                                                       ''Αμφιβολίες''


  Είστε απόλυτα σίγουροι/ες για τους ανθρώπους που έχετε δίπλα σας; Η εμπιστοσύνη που δείχνετε στο πρόσωπό τους είναι ακλόνητη,ή,θα μπορούσε ανά πάσα ώρα καί στιγμή να διαρραγεί καί να σπάσει σαν γυαλί; Ανήκετε στην κατηγορία των ευκολόπιστων,των δύσπιστων,ή,σε αυτούς που πάντα κρατούν τις επιφυλάξεις τους; Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι αντικειμενικά πολύ δύσκολες κι ένα απαραίτητο στοιχείο για να μπορούν να υπάρξουν είναι η εμπιστοσύνη. Τί γίνεται,όμως,όταν γεννιούνται οι αμφιβολίες στο μυαλό των ανθρώπων;

    Ο συγγραφέας κύριος Γιώργος Γιαντάς έχει στο ενεργητικό του αρκετά έργα που κινούνται στο είδος του ιστορικού καί κοινωνικού μυθιστορήματος αλλά καί στο είδος της επιστημονικής φαντασίας. Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές το νέο του μυθιστόρημα με τίτλο ''Αμφιβολίες'' που κατά την άποψή μου πρόκειται για ένα εναλλακτικό ψυχολογικό θρίλερ που διαφέρει από όσα έχουμε συνηθίσει να συναντάμε σε ανάλογα βιβλία του είδους.

   Έχοντας σπουδάσει στο τμήμα των Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου ο συγγραφέας έχει τα εφόδια για να μπορέσει να αποτυπώσει πάνω στο χαρτί μία ιστορία όπου στο επίκεντρο θα είναι ο άνθρωπος,ο χαρακτήρας καί η ψυχολογία του. Θεωρώ πλεονέκτημα πολλών συγγραφέων τις όποιες σπουδές μπορεί να έχουν κάνει καί που τους βοηθούν να είναι πιο έγκυρα καί σαφή τα λεγόμενά τους. Έτσι καί ο συγγραφέας προσεγγίζει με χειρουργικούς σχεδόν χειρισμούς την ανθρώπινη φύση με τα όποια μυστικά,πάθη,επιθυμίες,σκέψεις καί λάθη. 

   Άν καί μιλάμε για ένα ψυχολογικό θρίλερ,η ιστορία του καί το αίσθημα του φόβου που επιθυμεί ο συγγραφέας να μεταδώσει στο αναγνωστικό κοινό προέρχονται από την διαπίστωση το πως ένας άνθρωπος μπορεί να αντιδράει σε ό,τι προκύπτει στη ζωή του καί να δράσει με έναν τρόπο που δεν είναι ο αναμενόμενος καί ο αποδεκτός. Ο συγγραφέας,λοιπόν,προβαίνει σε μία εξαιρετική σκιαγράφηση των χαρακτήρων των ηρώων. Εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο φέρονται καί σκέφτονται. Εμβαθύνει στην ουσία. Αναζητά τους λόγους καί τις βαθύτερες αιτίες για το πως όλα τα πρόσωπα του βιβλίου έχουν αυτήν την στάση ζωής. Δεν μένει στην επιφάνεια. Σκοπός του να αναδείξει όλες τις πτυχές της ανθρώπινης ψυχής. 

  ''Η ψυχολόγος Έλλη Δημητριάδη ξεκινά μια νέα ζωή στο ορεινό και ήσυχο Νικλίτσι της Λέσβου. Μαζί της μεταφέρει την απογοήτευση για το άδοξο τέλος της σχέσης της, αλλά και τους διαρκείς δισταγμούς για τους ανθρώπους που γνωρίζει. Τα βιώματα και οι εσωτερικές της φωνές δημιουργούν επιφυλάξεις για όποιον συναντά. Η γνωριμία της με τον γοητευτικό δάσκαλο του χωριού δοκιμάζεται από τους εσωτερικούς της προβληματισμούς. Δοκιμάζεται όμως και από την παρουσία μίας ντόπιας, άγνωστης ύπαρξης, που μοιάζει να παρακολουθεί τις κινήσεις της ψυχολόγου. Οι υποψίες της Έλλης περιπλέκονται περισσότερο όταν μαθαίνει πως η προηγούμενη γυναίκα του δασκάλου έχασε αιφνίδια τη ζωή της. Όσο η έλξη της για τον άντρα αυτόν μεγαλώνει, τόσο αισθάνεται πως η άγνωστη γυναίκα είναι εκεί και την ακολουθεί. Υπάρχουν όμως φαντάσματα ή μονάχα η ίδια η φαντασία της ψυχολόγου; Το φιλήσυχο χωριό του νησιού ξεδιπλώνεται ως τόπος καλά φυλαγμένων μυστικών και η Έλλη δε διακατέχεται πλέον μόνο από επιφυλάξεις, αλλά και από αμφιβολίες, αμφιβολίες για τον καθένα…'' (Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Η εμπιστοσύνη όσο δύσκολα χτίζεται ανάμεσα σε δύο ή καί περισσότερους ανθρώπους,τόσο εύκολα μπορεί να καταρρεύσει σαν ένας άλλος πύργος από τραπουλόχαρτα. Οι αμφιβολίες ελλοχεύουν στο σκοτάδι καί αδημονούν να βγούν από εκεί που κρύβονται για να αναστατώσουν τις ζωές μας διαταράσσοντας την γαλήνη καί την ευτυχία μας. Για ποιόν λόγο,άραγε,τους επιτρέπουμε να διεισδύσουν στη ζωή μας; Τί είναι αυτό που μας κάνει να αμφιβάλλουμε για τους ανθρώπους που έχουμε κοντά μας; Μία λάθος επιλογή τους; Μία πράξη που αντιτίθεται στα πιστεύω καί στην ηθική μας; Μία γενικότερη μη αποδεκτή συμπεριφορά; Δυστυχώς,αν συμβεί κάτι τέτοιο η εμπιστοσύνη δεν επανέρχεται ποτέ...

   Ένα πέπλο μυστηρίου έρχεται καί περιβάλλει τόσο τους ήρωες,όσο καί το σκηνικό όπου θα λάβουν χώρα τα γεγονότα από την εικόνα κιόλας που κοσμεί το εξώφυλλο του βιβλίου. Ο συγγραφέας σταδιακά μας προετοιμάζει για το τι πρόκειται να συναντήσουμε μέσα στις σελίδες του βιβλίου,αυξάνοντας σε ένταση την αγωνία καθώς κυλούν τα γεγονότα. Οι εξελίξεις καί οι ανατροπές θα είναι συνεχόμενες καί θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον καί την προσοχή μας από την αρχή έως καί το τέλος του βιβλίου.

   Ένα στοιχείο της γραφής του συγγραφέα που μου άρεσε πολύ είναι ο τρόπος με τον οποίο μπαίνει μέσα στον ρόλο της γυναίκας καί μιλάει εξ αυτής. Προσέξτε όμως μία σημαντική λεπτομέρεια! Μιλάμε για μία γυναίκα που είναι ψυχολόγος καί έχει τους δικούς της προβληματισμούς που την ταλανίζουν. Ειδικά αυτός ο εσωτερικός της μονόλογος θα μας φανερώσει πολλά για την ίδια καί θα την προσεγγίσουμε πιο εύκολα. Δύσκολο ως εγχείρημα,μα ο συγγραφέας το ολοκλήρωσε με επιτυχία. Κατά τ'άλλα το βιβλίο το χαρακτηρίζει ο μεστός λόγος,η γρήγορη ροή των γεγονότων,τα κατανοητά κεφάλαια καί η σωστή χρήση των εκφραστικών μέσων. Πρόκειται για ένα βιβλίο ευκολοδιάβαστο καί προσιτό.

   Επειδή το βιβλίο δεν είναι πολύ καιρός που έχει κυκλοφορήσει,κάπου εδώ θα ολοκληρώσω την αναφορά μου σε αυτό,προτρέποντάς σας να το αναζητήσετε. Εμένα μου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις. Θεωρώ πως θα σας βοηθήσει να αντιληφθείτε πολλά για την ανθρώπινη φύση. Εσείς έχετε αμφιβολίες; 'Η σας τρομάζει καί μόνο ως σκέψη η ιδέα να γεννηθούν στο μυαλό σας κάποιες;

                                                        Καλά σας αναγνώσματα!


Υ.Γ. Το βιβλίο ανήκει στη σειρά ''Σκιές''.


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΤΑΣ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ















    

   


   

Αμφιβολίες Αμφιβολίες Reviewed by Dominica on Ιανουαρίου 25, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.