Στιγματισμένοι – διηγήματα

 


                       (Τα πνευματικά δικαιώματα της φωτογραφίας ανήκουν στον εκδοτικό οίκο)


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Πιο επίκαιρη από ποτέ είναι η νέα συλλογή διηγημάτων της συγγραφέως κυρίας Γεωργίας Κιζιρίδου που φέρει τον τίτλο ''Στιγματισμένοι'' καί κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Verde publications. Με τις καταγγελίες για λεκτική,ψυχολογική καί σεξουαλική βία τόσο από άνδρες προς γυναίκες,όσο κι από άνδρες σε άλλους άνδρες να αυξάνονται σε καθημερινή βάση το τελευταίο διάστημα,ποιά η θέση της κοινωνίας καί των πολιτών απέναντι σε όλα αυτά; Τί θα πρέπει να γίνει ώστε να εξαλειφθεί οποιαδήποτε μορφή βίας; Γιατί όλοι οι νοήμονες άνθρωποι συμφωνούμε πως η βία σε όλες τις μορφές της είναι καταδικαστέα καί μη αποδεκτή.

   ''Στιγματισμένοι'',όπως ήδη προανέφερα,ο τίτλος του βιβλίου καί σε μία μόνο λέξη περιέχεται όλο το κοινό νόημα των ιστοριών των διηγημάτων. Η συγγραφέας ούσα ψυχολόγος-πραγματογνώμων (ειδικότερα με οικογένειες,παιδιά καί εφήβους) καταγράφει πάνω στο χαρτί δέκα διηγήματα βασισμένα σε αληθινές ιστορίες που έρχονται να μας μιλήσουν για πράγματα που όντως συμβαίνουν στους γύρω μας,ακόμη καί σε εμάς τους/τις ίδιους/ες καί είτε τα γνωρίζουμε καί προσπαθούμε με θάρρος να τα αντιμετωπίσουμε,είτε εθελοτυφλούμε καί δεχόμαστε με στωϊκότητα ό,τι συμβαίνει λόγω φόβου. Τον φόβο του στίγματος καί της μη αποδοχής από την κοινωνία.

   Τώρα πιο πολύ από οποιαδήποτε άλλη στιγμή η κοινωνία φαντάζει να αρχίζει να αποδέχεται το διαφορετικό καί τα θύματα πράξεων βίας να υψώνουν χωρίς τρόμο αλλά με πάθος την φωνή τους με διττό σκοπό. Αρχικά,για να μπορέσουν να ζητήσουν βοήθεια καί να δικαιωθούν για όλα όσα περνούν στα χέρια των θυτών καί ύστερα,να μπορέσουν να αποτρέψουν να συμβούν ανάλογα περιστατικά σε άλλους ανθρώπους μελλοντικά. Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι όλα αυτά δεν μπορούν να συμβούν σε εμάς. Όλοι κι όλες είμαστε εν δυνάμει θύματα καί θύτες...

   ''Πώς είναι άραγε να ζεις ως στιγματισμένο άτομο από την κοινωνία; Με ποιον τρόπο σκέφτονται οι ήρωες των 10 διηγημάτων; 10 αυτοτελείς ιστορίες ανθρώπων σχετικά με την πορεία της ζωής τους και τα βαθύτερα κίνητρα που τους οδήγησαν σε πράξεις που θεωρούνται απορριπτέες ή και αποτρόπαιες από το μέσο άνθρωπο. Θύτες, θύματα ή μήπως και τα δύο; Δίνοντας φως σε σκοτεινές προσωπικότητες το αναγνωστικό κοινό καλείται να δώσει χρόνο, να «ακούσει», να νιώσει, να κατανοήσει ή και να απορρίψει την οπτική των δραματικών φιγούρων που βρήκαν το θάρρος να σπάσουν τη σιωπή τους και να δώσουν τη δική τους διάσταση σε καταστάσεις βίας κοινωνικής και ενδο-οικογενειακής και διαπροσωπικής.''(Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Θύματα καί θύτες... Δύο έννοιες με τόσο μεγάλo βάρος που όποιος/α το φέρει στην πλάτη του/της δύσκολα μπορεί να το σηκώσει. Από τη μία μεριά είναι τα θύματα που έχουν υποστεί τόσα καί η κατάστασή τους χειροτερεύει καθημερινά είτε γιατί δεν βρίσκεται κάποιος/α να τους πιστέψει καί να τους συμπαρασταθεί,είτε γιατί είναι τόσο τρομοκρατημένοι/ες που δεν τολμούν να μιλήσουν μήπως πάθουν το χείριστο... Κι από την άλλη μεριά βρίσκονται οι θύτες. Έχουμε,άραγε,ποτέ αναρωτηθεί τί είναι αυτό που κάνει έναν άνθρωπο θύτη; Οι προσωπικές,επώδυνες εμπειρίες,η ομοφοβία,οι προκαταλήψεις καί οι λανθασμένες παγιωμένες πεποιθήσεις,ή κάτι άλλο; Η συγγραφέας προσπαθεί να δώσει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που μας γεννιούνται καί ταυτόχρονα δίνει κουράγιο στα θύματα.

   Μέσα από τις ιστορίες των διηγημάτων θίγονται πολλά ζητήματα που οφείλουν να μας απασχολούν καί να μας ενεργοποιούν ως πολίτες των σύγχρονων -κατά τ'άλλα- κοινωνίων. Θέματα όπως είναι η ενδοοικογενειακή βία,η σχέση ενηλίκων με ανήλικες,ο ρατσισμός,η πατριαρχεία,η σεξουαλική βία ενός πατέρα προς την κόρη του,οι δεύτερες κρυφές ζωές,η ομοφυλοφιλία καί η αποδοχή αυτής,ο αυτισμός καί η διαχείριση αυτού καί η υποκρισία που διέπει την κοινωνία σε μεγάλο βαθμό.

   Ναι,φίλτατοί μου βιβλιόφιλοι,πιστεύω πως η κοινωνία μας είναι κοντόφθαλμη καί υποκρίτρια απέναντι σε πολλά ζητήματα. Υπάρχουν πολλοί/ες που υπερασπίζονται τάχα το δίκαιο,την ισότητα καί την αποδοχή όλων ανεξαιρέτως των ανθρώπων,αλλά κατά βάθος είναι οι ίδιοι/ες που γίνονται ακούσιοι,ή,εκούσιοι θύτες... Θύματά τους κυρίως οι γυναίκες,οι αλλοδαποί,οι αλλόθρησκοι,οι ομοφυλόφιλοι κι όποιος άλλος δεν ταιριάζει με την ''αισθητική'' τους... Πόσο λάθος κι άσχημο είναι όλο αυτό;

   Επιτρέψτε μου να θεωρώ πως όλα ξεκινούν από την οικογένεια. Οι γονείς θα βάλουν τα θεμέλια για να αναπτύξουν τα παιδιά τον χαρακτήρα,τη συμπεριφορά καί την κριτική τους ικανότητα καί σκέψη. Οι γονείς οφείλουν να δώσουν τα ορθά παραδείγματα καί να χαράξουν την πορεία όπου εκεί πάνω θα βαδίσουν με τα παιδιά τους καί θα βγάλουν χρήσιμους καί σωστούς ανθρώπους για την κοινωνία. Τουλάχιστον,αυτό θα έπρεπε να γίνεται,αφού παρατηρούμε να υπάρχουν πάντα εξαιρέσεις στον κανόνα...

   Πρίν ολοκληρώσω την αναφορά μου στο βιβλίο,θα ήθελα να σταθώ λίγο σε αυτήν την ερώτηση που μπορεί να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις όποιες αποφάσεις μπορεί να λάβει ένα θύμα. ''Τί θα πεί ο κόσμος;''... Από πότε ο κόσμος θα ορίσει τον τρόπο που θα ζήσουμε; Γιατί η άποψη του κόσμου να είναι τόσο βαρύνουσας σημασίας; Πού είναι όλος αυτός ο κόσμος όταν συμβαίνουν όλες αυτές οι αδικίες γύρω μας; Γιατί ο κόσμος αντί να αγκαλιάσει καί να προστατέψει το όποιο θύμα το στιγματίζει καί το καταδικάζει; Ο κόσμος καλά θα κάνει,να κοιτάει τη δική του ζωή καί να μην φέρεται ως απόλυτος κριτής των πάντων. Εάν δεν γνωρίζουμε το τι συμβαίνει,συνετό θα είναι να μην δικάζουμε καί καταδικάζουμε έτσι αυθαίρετα τις συμπεριφορές των θυμάτων...

    Εν κατακλείδι η συγγραφέας με σεβασμό,προσοχή καί καθαρό λόγο θα μιλήσει για τις πτυχές της ανθρώπινης προσωπικότητας καί θα μας θέσει πολλούς προβληματισμούς. Για δεοντολογικούς λόγους οι ιστορίες είναι ένα πάντρεμα της πραγματικότητας με την μυθοπλασία. Το μόνο σίγουρο είναι πως όλοι κι όλες -λίγο έως πολύ- θα ταυτιστούμε με τους ήρωες,θα τους συμπονέσουμε καί θα τους κατανοήσουμε. Το βιβλίο μου άρεσε πάρα πολύ καί αξίζει να διαβαστεί. Αναζητήστε το!

                                                             Καλές σας αναγνώσεις!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΙΖΙΡΙΔΟΥ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Verde publications



    

   

    


   

Στιγματισμένοι – διηγήματα Στιγματισμένοι – διηγήματα Reviewed by Dominica on Ιανουαρίου 30, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.