Παράπλευρες απώλειες - Μίνι αφιέρωμα στην αστυνομική λογοτεχνία(μέρος 1ο)

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Τί κι αν μπήκε η νέα χρονιά; Oι παλιές αγαπημένες συνήθειες δεν ξεχνιούνται τόσο εύκολα. Γι'αυτό κι εγώ αποφάσισα νωρίς-νωρίς,φέτος,να προβώ σε ένα νέο αφιέρωμα,από αυτά που αγκαλιάσατε με πολλή αγάπη τη χρονιά που πέρασε καί έχουν μία ιδιαίτερη θέση καί στις δικές μου αναγνωστικές προτιμήσεις. Κοιτάζοντας τα βιβλία που είχα στην κατοχή μου καί δεν έχω ακόμη καταφέρει να διαβάσω,επέλεξα τέσσερα βιβλία που μου τράβηξαν την προσοχή καί κατά σύμπτωση ανήκουν όλα στο είδος της αστυνομικής λογοτεχνίας. Δε χρειάστηκε,λοιπόν,πολύς χρόνος για να αποφασίσω πως το επόμενο μίνι αφιέρωμα θα αφορούσε το συγκεκριμένο είδος. Πρόκειται να σας παρουσιάσω,καθημερινά καί για τέσσερις μέρες,από ένα νέο αστυνομικό βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Ποδαρικό,λοιπόν,στη στήλη των αφιερωμάτων θα κάνει το πρώτο αστυνομικό μυθιστόρημα του συγγραφέα κυρίου Λευτέρη Σοφία,με τίτλο ''Παράπλευρες απώλειες'' που κυκλοφόρησε προ ημερών από τις εκδόσεις Ελκυστής. 

    ''Ο Θωμάς Τούφας είναι ένας παράτολμος αστυνομικός ερευνητής του οποίου οι ικανότητες βρίσκονται υπό αμφισβήτηση. Όταν η Κατερίνα Γεωργίου θα βρεθεί δολοφονημένη και πεταμένη σε έναν κάδο στο κέντρο της Πράγας, ο Τούφας αποσπάται από τη Δίωξη Εγκλημάτων της Αθήνας στην πρωτεύουσα της Τσεχίας για να παρακολουθήσει τις έρευνες που διεξάγουν οι τοπικές αρχές. Ένας οξύθυμος άντρας που έχει στην κατοχή του ένα κλαμπ κοντά στον τόπο του εγκλήματος, ο πρώην της νεαρής κοπέλας που είναι εθισμένος στα ναρκωτικά, ένας τζογαδόρος που γνωρίζει πολλά αλλά λειτουργεί προς όφελός του, καθώς και ένα πρόσωπο διψασμένο για εκδίκηση, συνθέτουν το παζλ ενός ανεξέλεγκτου κυνηγητού που οδηγεί σε ένα καλά φυλαγμένο μυστικό από το παρελθόν της κοπέλας. Ο Τούφας θα δημιουργήσει φιλικές σχέσεις με τον επιθεωρητή της υπόθεσης και θα βρεθεί αναμεμειγμένος σε μια έρευνα που φαίνεται να δυσκολεύει ολοένα και περισσότερο. Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει κανείς για την εξουσία; Αξίζει άραγε να γνωρίζεις την αλήθεια όταν το τίμημα για αυτήν είναι πολύ ακριβό;''(Περίληψη οπισθοφύλλου)

    Ο συγγραφέας με απλή,καθαρή γραφή αποτυπώνει πάνω στο χαρτί μία ενδιαφέρουσα ιστορία όπου το μυστήριο καί η αγωνία κάνουν φανερή την παρουσία τους από τις πρώτες κιόλας σελίδες. Η υπόθεση ξεδιπλώνεται μέσα σε δέκα περιεκτικά κεφάλαια που μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε ένα τέλος όχι καί τόσο αναμενόμενο,το οποίο μας επιτρέπει να σκεφτούμε ότι μπορεί να υπάρξει καί συνέχεια(;),τουλάχιστον εγώ αυτό θα επιθυμούσα. 

   Η πένα του συγγραφέα στηρίζεται πάνω σε μία αρκετά καλή κι εξελίξιμη βάση καί μας προσφέρει ένα μεστό κείμενο,που εμπλουτίζεται από οικείο λεξιλόγιο,σύντομες προτάσεις,ρεαλιστικούς διαλόγους ανάμεσα στους ήρωες,σωστή χρήση των εκφραστικών μέσων καί μία αληθοφάνεια στους χαρακτήρες των ηρώων που θα συναντήσουμε κατά τη διάρκεια της εξιστόρησης των γεγονότων. Σημαντικό στοιχείο,για μένα,αυτό το τελευταίο όταν έχουμε να κάνουμε με αστυνομικό μυθιστόρημα. Είθισται οι αναγνώστες να επιθυμούν,έστω καί νοερά,να μπαίνουν στη θέση των ηρώων,να ανακαλύπτουν τους ενόχους καί να αποδίδεται δικαιοσύνη. Αυτό ίσως να οφείλεται στο γεγονός πως στην πραγματική ζωή,δυστυχώς,αρκετές φορές πολλά εγκλήματα παραμένουν άλυτα...

    ''Παράπλευρες απώλειες'' ο τίτλος που φέρει το βιβλίο κι αμέσως οδηγήθηκα στη σκέψη πως πολλές φορές υπάρχουν ανθρώπινες παράπλευρες απώλειες τη στιγμή που διαπράττεται ένα έγκλημα,είτε κατά τη διάρκεια της εξιχνίασής του. Είτε για να καλυφθούν τα ίχνη των ενόχων,είτε από αμέλεια,είτε απλά καί μόνο για να αποπροσανατολιστεί η αστυνομία καί κατ'επέκταση η δικαιοσύνη στο σύνολό της,έχει ως αποτέλεσμα να χαθούν ανθρώπινες ζωές,ή,να έχουν καταδικαστεί αθώοι ενώ δεν έφεραν κανένα μερίδιο ευθύνης. Ένα σαφές στοιχείο της υπόθεσης,συνεπώς,ο τίτλος του βιβλίου. Ο συγγραφέας ''παίζει'' με το μυαλό μας καί μας δίνει τις κατευθυντήριες πάνω στις οποίες θα κινηθούμε.

    Το βιβλίο μου άφησε μία γενικότερη αρκετά καλή αίσθηση καί το διαβάσα με ενδιαφέρον καί προσοχή από την αρχή έως καί το τέλος. Σε κάποια σημεία θα ήθελα κάποιες περαιτέρω λεπτομέρειες χωρίς αυτό να σημαίνει πως πρόκειται για ένα λιγότερο καλό δημιούργημα. Άν καί πρωτόλειο δείγμα γραφής,κατάφερε να με ''κερδίσει'' καί να επιθυμώ μελλοντικά να διαβάσω κι άλλα έργα του συγγραφέα καί να δω μία πιθανή εξέλιξή του. Θέλω να στηρίζω όσο μπορώ τους νέους δημιουργούς καί σας προτρέπω να κάνετε το ίδιο. 

                                                             Καλά σας αναγνώσματα!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΣΟΦΙΑΣ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΕΛΚΥΣΤΗΣ

   

   


   

    

Παράπλευρες απώλειες - Μίνι αφιέρωμα στην αστυνομική λογοτεχνία(μέρος 1ο) Παράπλευρες απώλειες - Μίνι αφιέρωμα στην αστυνομική λογοτεχνία(μέρος 1ο) Reviewed by Dominica on Ιανουαρίου 02, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.