Το μαγικό παλτό

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Κατά την περίοδο της εφηβείας μου δεν διάβαζα λογοτεχνικά βιβλία εξαιτίας του όγκου των μαθημάτων καί των λοιπών υποχρεώσεων που προέκυπταν λόγω του σχολείου καί δεν μου άφηναν τον απαραίτητο χρόνο καί την πρέπουσα προσοχή για να πιάσω στα χέρια μου ένα εξωσχολικό βιβλίο καί να καταπιαστώ μαζί του όπως θα ήθελα. Άν καί πλέον είμαι ενήλικη,με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός πως μου δίνεται η ευκαιρία να διαβάζω εφηβικά βιβλία καί να ''καλύπτω'' κατά κάποιον τρόπο εκείνο το κενό. Άλλωστε,θεωρώ πως τα βιβλία θα πρέπει να διαβάζονται από όλους κι όλες μας,ειδικά όταν έχουν να δώσουν σημαντικά μηνύματα προς το αναγνωστικό κοινό. Για ένα ανάλογο βιβλίο πρόκειται να σας μιλήσω σήμερα.

   Πολλοί/ες θα την γνωρίζετε ήδη την συγγραφέα κυρία Μαρία Ζυρνόγλου,αφού έχει καί προηγούμενα έργα στο ενεργητικό της,καί να που ήρθε καί η δική μου σειρά να γνωριστώ με την πένα της. Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Φύλατος η πρώτη εφηβική της νουβέλα,με τίτλο ''Το μαγικό παλτό'' καί μπορώ να πώ ότι ικανοποιήθηκα σε αρκετά μεγάλο βαθμό τόσο από την ιστορία του,όσο καί από την γραφή της συγγραφέως. Για μένα ανήκει σε εκείνη την κατηγορία των βιβλίων που σας ανέφερα στον πρόλογό μου.

   Είναι γνωστό πως ο ψυχισμός των εφήβων καί τα συναισθήματα που νιώθουν κατά την διάρκεια εκείνης της περιόδου είναι πιο ευαίσθητα κι εύθραυστα σε σχέση με των ενηλίκων. Επικρατεί ένας αναβρασμός καί μία πάλη συναισθημάτων καί σκέψεων μέσα στις ψυχές τους. Θεωρούν πως μόνο εκείνοι/ες έχουν υποστεί όλα τα δεινά καί ότι βρίσκονται στην χείριστη κατάσταση. Οι συναισθηματικές μεταπτώσεις είναι συνεχόμενες καί καθημερινές. Καλό,λοιπόν,θα είναι είτε μέσω συζήτησης,είτε μέσω των κατάλληλων βιβλίων να προσεγγίσουμε τους εφήβους καί να τους/τις βοηθήσουμε σε ό,τι χρειάζονται.

   Μία πρόταση είναι καί το βιβλίο για το οποίο σας μιλάω σήμερα. Η συγγραφέας με στρωτό λόγο,διδακτικό κι όχι αυστηρό,ή,ξύλινο,θα προσπαθήσει να απευθυνθεί στους εφήβους. Χρησιμοποιεί γεμάτο λεξιλόγιο,γλαφυρές εικόνες καί ο τρόπος με τον οποίο χωρίζει νοητά σε κεφάλαια το βιβλίο βοηθά όχι μόνο να είναι κατανοητό,αλλά καί ευκολοδιάβαστο κι ουσιαστικό. Η δε σκιαγράφηση των χαρακτήρων των ηρώων σε συνδυασμό με τους εσωτερικούς μονολόγους των δίνουν ένα δικό τους κομμάτι της ιστορίας καί μας επιτρέπει να τους/τις προσεγγίσουμε καί εντέλει να τους/τις κατανοήσουμε. Όλα αυτά ενισχύονται από την εξαιρετική ασπρόμαυρη εικονογράφηση-θεωρώ πως εσκέμμενα χρησιμοποιήθηκαν δύο απολύτως αντίθετα χρωματα-της κυρίας Μάγδας Κανδυλιάρη. Αποτυπώνει άψογα όσα επιθυμεί η συγγραφέας.

   Η ιστορία της νουβέλας έχει ως κύριο άξονα την αναφορά σε εφήβους με σοβαρά προβλήματα στην ζωή τους. Δεν κάνει διαχωρισμούς. Καταπιάνεται με αρκετές διαφορετικές περιπτώσεις που συναντάμε παντού γύρω μας σε καθημερινή βάση,ή,ακόμα καί μέσα στον κοινωνικό μας περίγυρο. Πόσοι/ες δεν γνωρίζουμε εφήβους που ζούν κάτω από αντίξοες συνθήκες; Αρκεί να βγούμε έξω καί να ρίξουμε μία ματιά τριγύρω μας.

    ''Ένα βιβλίο αφιερωμένο σε όλα τα παιδιά. Σε αυτά που υποφέρουν, που χάνουν τους αγαπημένους τους, που χάνονται τα ίδια στα σκοτεινά δάση των μεγάλων πόλεων, που είναι άστεγα, που πεινούν, που αρρωσταίνουν βαριά. Αλλά και σ’ αυτά που μεγαλώνουν με άνεση κάτω από το λαμπρό φως του ήλιου, πολυαγαπημένα και καλομαθημένα. Σ’ αυτά που για να ξυπνήσουν και να καταλάβουν τον πόνο του άλλου, για να γίνουν άνθρωποι και έτσι να πορευθούν ως το τέλος, χρειάζονται κάτι μαγικό…''(Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Ένα λευκό παλτό είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους ήρωες της ιστορίας καί μου μοιάζει σαν μία αλληγορία. Εκεί που το σκοτάδι συναντά το φως καί η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον είναι παρούσα καί άσβεστη. Γιατί έτσι επιβάλλεται να σκεφτόμαστε όλοι κι όλες. Πρέπει να νιώθουμε ευγνωμοσύνη για όσα έχουμε,γιατί δυστυχώς υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που βιώνουν χειρότερες καταστάσεις από εμάς. Βλέπετε,ο πόνος καί η δυστυχία δεν κάνουν διακρίσεις... Καί να θυμάστε κι αυτό. Οι αναμνήσεις καί τα συναισθήματα μας δίνουν χρήσιμα μαθήματα ζωής. 

   Με τον άνθρωπο στο επίκεντρο,η συγγραφέας μας προσφέρει ένα αντιρατσιστικό βιβλίο που έχει ως βάση την αγάπη καί την προσφορά στον συνάνθρωπο. Μία κυκλική διαδρομή θα ακολουθήσουμε καί θα διαπιστώσουμε πως κάτι φαινομενικά ασήμαντο μπορεί να δώσει πολλή δύναμη καί χαρά. Αρκεί να μην το προσπεράσουμε... Αξίζει να το αναζητήσετε το βιβλίο. Θα σας ''γεμίσει'' καί θα σας κάνει να δείτε την ζωή με άλλη ματιά.

                                                           Καλά σας αναγνώσματα!


Υ.Γ. Το βιβλίο κυκλοφορεί σε έντυπη καί σε ηλεκτρονική μορφή(ebook) αποκλειστικά στο επίσημο site του εκδοτικού.


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΜΑΡΙΑ ΖΥΡΝΟΓΛΟΥ


ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΜΑΓΔΑ ΚΑΝΔΥΛΙΑΡΗ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΦΥΛΑΤΟΣ (FYLATOS PUBLISHING)







   

    



Το μαγικό παλτό Το μαγικό παλτό Reviewed by Dominica on Δεκεμβρίου 09, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.