Η κατάσκοπος των βιβλίων

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


     Παρατηρώ πως πολλά μικρά παιδιά δεν δείχνουν το ίδιο ενδιαφέρον με άλλους συνομηλίκους τους για να διαβάσουν εξωσχολικά βιβλία,κατάλληλα πάντα για την ηλικία τους. Ίσως να φταίει ο όγκος των υποχρεώσεων που συνοδεύουν την μαθητική τους ιδιότητα,ή,μπορεί να μην τους έχουν μεταδώσει οι οικείοι τους την αγάπη για την ανάγνωση βιβλίων. Σε κάθε περίπτωση,θεωρώ απαραίτητο τα παιδιά από μικρή ηλικία να έρχονται σε επαφή με τα βιβλία,αφού θα τα ''γεμίσουν'' με κατάλληλα εφόδια για τη ζωή τους. Αναγνώσεων συνέχεια,λοιπόν,με ένα εξαιρετικό παιδικό βιβλίο.

   Την πένα της συγγραφέως κυρίας Λίνας Μουσιώνη είχα τη χαρά να την ''συναντήσω'' όχι μία,αλλά τρείς φορές. Η τελευταία ήταν μέσα από το νέο της παιδικό παραμύθι,με τίτλο ''Η κατάσκοπος των βιβλίων'' που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο,το οποίο μου κράτησε μία όμορφη συντροφιά καί μου άφησε μία γλυκειά αίσθηση.

   ''Η Κάλλη προσπαθεί να βρει χρόνο για να παίξει με τη μαμά της, αλλά εκείνη είναι σκυμμένη στα βιβλία και τον υπολογιστή για να τελειώσει το μεταπτυχιακό της. Για να βρίσκεται κοντά της, η Κάλλη μετακομίζει στο γραφείο της. Πώς να περάσει όμως η ώρα όταν πρέπει να κάνει απόλυτη ησυχία; Αυτό δεν το είχε υπολογίσει. Βαριέται πολύ, ώσπου σκαρφίζεται ένα παιχνίδι με τα βιβλία της μεγάλης βιβλιοθήκης. Γίνεται η κατάσκοπος των βιβλίων! Ακολουθεί τους κανόνες, παίζει δικαία και ανακαλύπτει κρυμμένους θησαυρούς και μυστικά. Εσύ θα μπεις στο παιχνίδι;''(Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Η συγγραφέας μέσα από την υπόθεση του νέου της βιβλίου προσπαθεί να διδάξει στα μικρά παιδιά την αξία της ανάγνωσης καί της ομορφιάς των βιβλίων. Έχοντας ως βάση μία καθημερινή ιστορία απλών ανθρώπων,που κάλλιστα θα μπορούσαν να ήταν είτε εμείς οι ίδιοι,είτε κάποιοι που γνωρίζουμε,μιλάει με λόγο απλό καί βατό καί παράλληλα προσφέρει στιγμές ψυχαγωγίας. Το λεξιλόγιο είναι άφθονο καί προσαρμοσμένο στις ηλικίες των παιδιών στα οποία απευθύνεται. Οι προτάσεις είναι σύντομες καί τα κεφάλαια μικρά καί περιεκτικά. Εδώ να τονίσω πως έχει γίνει πολύ καλή δουλειά στην εικονογράφηση του βιβλίου,καθώς αποτυπώνονται άψογα όλα όσα αναφέρονται μέσα σε αυτό.

   Βρήκα ευφυή την κίνηση της συγγραφέως να τοποθετήσει μέσα στην πλοκή χαρακτήρες παιδιών,αλλά καί ενηλίκων που φέρουν μία αληφοθάνεια καί είναι εύκολο να τους πλάσουν με την φαντασία τους τα παιδιά. Έχουν την ευκαιρία να τους ταυτίσουν με πρόσωπα που ήδη γνωρίζουν κι έτσι να είναι πιο διασκεδαστικό κι ευχάριστο το παραμύθι. 

   Οι προσωπικές εμπειρίες των ηρώων είναι παρμένες από την αληθινή ζωή καί έχουν σκοπό να δώσουν χρήσιμα μαθήματα. Να μπορέσουν τα παιδιά με τον πιο ομαλό καί ήπιο τρόπο να αντιληφθούν πολλά από όσα συμβαίνουν γύρω μας στον κόσμο. Τόσο τα καλά,όσο καί τα άσχημα. Να αποδέχονται την διαφορετικότητα καί να νοιάζονται για το συνάνθρωπο. Η αγάπη ανάμεσα στους γονείς καί τα παιδιά,η αξία της πραγματικής φιλίας καί η γαλήνη που νιώθουμε όταν έχουμε κοντά μας τους αγαπημένους μας είναι μερικά από όσα θα συναντήσουμε μέσα στο βιβλίο.

   Ένα επιπλέον στοιχείο του βιβλίου που μου άρεσε πολύ ήταν η κίνηση της συγγραφέως να τοποθετήσει στην αρχή κάποιων κεφαλαίων τίτλους από γνωστά ποιήματα καί φωτογραφίες αγαλμάτων καί πινάκων που ύστερα γίνονται η αφορμή για να γεννηθούν ποικίλες σκέψεις μέσα στο μυαλό της μικρής πρωταγωνίστριας. Όχι μόνο ταριάζουν με όσα αναφέρει το κάθε κεφάλαιο,αλλά βοηθούν τα μικρά παιδιά να τα γνωρίσουν καί να τα αγαπήσουν. Το τερπνόν μετά του ωφελίμου. 

   Είναι από εκείνα τα βιβλία που αξίζει να τα αναζητήσετε καί να τα διαβάσετε μαζί με τα παιδιά σας,είτε να το προσφέρετε ως δώρο τώρα τις γιορτές. Να περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί τους. Τα παιδιά έχουν την ανάγκη να αισθάνονται ότι είστε δίπλα τους. Ότι η αγκαλιά σας πάντα θα είναι ανοιχτή για εκείνα. Μην αφήνετε την καθημερινότητα να σας στερεί όλη αυτήν τη ζεστασιά.

                                                        Καλά σας αναγνώσματα!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΛΙΝΑ ΜΟΥΣΙΩΝΗ


ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΒΑΣΙΛΗ ΓΡΙΒΑΣ


Ηλικία: Για παιδιά από 7 ετών


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ



   

Η κατάσκοπος των βιβλίων Η κατάσκοπος των βιβλίων Reviewed by Dominica on Δεκεμβρίου 20, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.