Μαίανδρος-Το βουνό των Κενταύρων & Ηρακλής-Το βουνό των Κενταύρων

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


     Η αρχαία Ελλάδα,ο πολιτισμός της,οι μύθοι καί οι ήρωές της εκπέμπουν ένα μυστήριο που με γοητεύει καί δύσκολα μπορώ να του αντισταθώ. Πιστεύω πως δεν είμαι η μόνη που της συμβαίνει αυτό. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που συμμερίζονται την ίδια άποψη με εμένα καί επιθυμούν διακαώς να τους δίνεται η ευκαιρία να μαθαίνουν όσα περισσότερα πράγματα γίνεται για εκείνη την μακρινή εποχή για εμάς. Η χαρά πολλαπλασιάζεται όταν πλέον στα χέρια μου έχω βιβλία που η υπόθεσή τους τοποθετείται εκείνη την εποχή. Έχω την αίσθηση πως μπαίνω μέσα σε μία μηχανή του χρόνου που με μεταφέρει εκεί. Γίνομαι κομμάτι της ιστορίας καί έρχομαι σε επαφή με πρόσωπα καί θεούς που ποτέ άλλοτε δεν θα μπορουσε να συμβεί.

   Σήμερα θα σας παρουσιάσω μέσα απ΄το blog μου τα δύο πρώτα βιβλία της τριλογίας ''Το βουνό των Κενταύρων'' του συγγραφέα κυρίου Πέτρου Σοφιανίδη με τίτλους ''Μαίανδρος'' καί ''Ηρακλής'' που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Φύλατος. Δύο βιβλία που συνδυάζουν άψογα την αρχαία ελληνική μυθολογία με την επική φαντασία καί υπόσχονται δυνατές συγκινήσεις σε όποιον/α αναγνώστη/στρια επιθυμήσει να τα διαβάσει.

   Η τριλογία,όπως ήδη σας είπα,ξεκινά με το πρώτο βιβλίο που φέρει τον τίτλο ''Μαίανδρος''. Ο συγγραφέας με λόγο στιβαρό καί οικείο αποτυπώνει πάνω στο χαρτί μία άκρως ενδιαφέρουσα ιστορία που διαδραματίζεται στην αρχαία Ελλάδα. Το βουνό των Κενταύρων,ή όπως είναι πιο γνωστό στις μέρες μας,το Πήλιο θα είναι ο βασικός τόπος διεξαγωγής των γεγονότων. Άγνωστες πτυχές της μυθολογίας καί η μυθοπλασία θα ενωθούν κάτω από ένα αρμονικό πάντρεμα με αποτέλεσμα ένα ευκολοδιάβαστο καί καθηλωτικό βιβλίο από την αρχή έως καί το τέλος. Θεοί,θνητοί καί κένταυροι εναντίον των λοιπών θεών,μυθικών πλασμάτων καί θνητών. Μάχες σώμα με σώμα. Η συνεχόμενη δράση,η αγωνία καί η καλπάζουσα αυξανόμενη ένταση θα είναι πανταχού παρούσες. 

   Όλοι οι ήρωες βγάζουν προς τα έξω μία αληθοφάνεια. Ακόμη καί οι θεοί,παρ'όλη την μεγαλοπρέπειά τους καί την θεϊκή τους φύση,φέρουν χαρακτηριστικά όμοια με των κοινών θνητών. Η αλαζονεία,η οργή,ο θυμός,ο φόβος αλλά καί η ελπίδα θα είναι μερικά από τα συναισθήματα που θα βιώσουν στον υπέρτατο βαθμό όλοι οι ήρωες. Άλλοι θα υποστούν τις συνέπειες σε μεγάλο βαθμό κι άλλοι όχι. Άν καί η μάχη θα μοιάζει άνιση καί χαμένη,τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα. Ο συγγραφέας σκόπιμα κλείνει την αφήγηση των γεγονότων σε καίριο σημείο αφήνοντας μας με την σκέψη για το τι μέλλει γενέσθαι,αλλά ταυτόχρονα μας ρίχνει το δόλωμα για το πως θα συνεχιστεί η ιστορία στο επόμενο βιβλίο. Ουσιαστικά ρίχνει μία ''γέφυρα'' που ενώνει νοητά το πρώτο με το δεύτερο βιβλίο.

   ''Ένας γάμος ενώνει δύο βασίλεια, όμως πολύ σύντομα η χαρά της γιορτής θα μετατραπεί σε βαριά θλίψη. Όταν ο βασιλιάς Ιξίωνας παραβιάζει τον νόμο του Ξένιου Διός και σκοτώνει τον πεθερό του, τότε από κυρίαρχος γίνεται κυνηγημένος. Ο μεγαλόψυχος Δίας επιλέγει να τον βοηθήσει, χωρίς όμως να γνωρίζει ότι η ματαιοδοξία του δεν έσβησε ποτέ. Πώς ένας κοινός θνητός μπορεί να τα βάλει με τους θεούς; Πού μπορεί να τον οδηγήσει η αλαζονεία του; Ο Μαίανδρος είναι το μόνο όπλο που μπορεί να αποδυναμώσει τους θεούς και ο Ιξίωνας θα κάνει τα πάντα για να τον αποκτήσει. Αποπλανώντας δύο θεούς και παίρνοντας με το μέρος του τον Κένταυρο Νέσσο, που βρίσκεται στο Πήλιο με τον στρατό του, ο Ιξίωνας φαίνεται να γίνεται μία σοβαρή απειλή για όλους. Μπροστά στην απόλυτη καταστροφή, θεοί και θνητοί ενώνονται για να αντιμετωπίσουν Κενταύρους και νεκρούς. Γεμάτο μάχες και ανατροπές, το πρώτο μέρος μιας τριλογίας μάς μεταφέρει σε μία αρχαία Ελλάδα που, μέχρι τώρα, μάς ήταν άγνωστη…''(Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας έχει τον τίτλο ''Ηρακλής'' κι εμμέσως πλήν σαφώς μας φανερώνει έναν από τους νέους κεντρικούς ήρωες που θα κάνουν την εμφάνισή τους μέσα στην υπόθεση καί θα διατελέσουν σημαντικό ρόλο. Υπάρχει κάποιος/α που δεν γνωρίζει τον ημίθεο Ηρακλή,τον γιό του Ολύμπιου θεού Δία καί τα κατορθώματά του; Παράδειγμα προς μίμηση για την αστείρευτη δύναμη καί γενναιότητά του,ο Ηρακλής θα εμφανιστεί σαν από μηχανής θεός που θα έρθει να βοηθήσει τους αγαπημένους μας ήρωες που βρίσκονται σε ακόμη πιο δεινή θέση απ'ό,τι πρίν. Όλα έχουν φτάσει στο τέλος,ή,καίει ακόμα η φλόγα της ελπίδας; Πόσο θα αντέξουν οι ήρωές μας να αντιστέκονται στο μεγάλο κακό; Θα γίνει η ανατροπή καί με τί κόστος;

   Ο λόγος του συγγραφέα είναι πιο ενισχυμένος καί μεστός στο παρόν βιβλίο. Μία φανερή εξέλιξη που με ικανοποίησε αρκετά. Χρησιμοποιεί γεμάτο λεξιλόγιο,''ζωντανές'' εικόνες που μας καθιστούν αυτόματα καί εμάς αφανείς ήρωες/ηρωϊδες της ιστορίας,μικρά καί περιεκτικά κεφάλαια που λειτουργούν σαν διαφορετικές σκηνές/πλάνα μίας κινηματογραφικής ταινίας καί γρήγορους διαλόγους ανάμεσα στους πρωταγωνιστές. Κοινό στοιχείο ανάμεσα στα δύο βιβλία είναι η τοποθέτηση ασπρόμαυρων σκίτσων μέσα στις σελίδες τους που απεικονίζουν πρόσωπα που παρελαύνουν μέσα στην υπόθεση.

   Ο έρωτας θα κάνει κι αυτός με την σειρά του την εμφάνισή του καί θα έρθει να ομορφύνει κάπως το κλίμα καί να δώσει δύναμη καί κουράγιο σε όλους τους ήρωες. Θα είναι,όμως,αρκετός; Θα μπορέσει να επιβιώσει παρά τις όποιες δυσκολίες; Η γοητεία του θα φέρει το φώς που θα εξαλείψει,έστω καί για λίγο το σκοτάδι; Όλα αυτά θα τα μάθουμε αισίως στο τρίτο καί τελευταίο μέρος της τριλογίας,αφού για δεύτερη φορά το τέλος που βάζει ο συγγραφέας στο βιβλίο μας αφήνει με ερωτηματικά κι έντονα συναισθήματα... Καί για να είμαι ειλικρινής δεν θα ήθελα άλλον επίλογο,ούτε να μας δοθεί τόσο εύκολα κι απλόχερα η λύση. Θεωρώ πως σε αντίθετη περίπτωση θα χανόταν όλη η μαγεία των βιβλίων...

   ''Ο κόσμος είναι υπό απειλή. Η Σκοτεινή Τριάδα, έχοντας στην κατοχή της τον Μαίανδρο και πλαισιωμένη από τον Νέσσο και τους Κενταύρους, επιδιώκει να κυριαρχήσει και να υποδουλώσει όλους τους ανθρώπους. Οι σύμμαχοι των Βασιλείων της Ελλάδας, όντας πρώτη φορά ενωμένοι, προσπαθούν μαζί να βρουν τρόπο να σταματήσουν την ορμώμενη καταστροφή. Έχοντας χάσει ήδη από το πλευρό τους, τους ισχυρούς Θεούς του Ολύμπου, όλα μοιάζουν να είναι μάταια και αναποτελεσματικά. Τότε, μέσα στην απόλυτη ταραχή και αναρχία, εμφανίζεται ο παντοδύναμος Ηρακλής, φέρνοντας ξανά την ελπίδα στους υπερασπιστές της ελευθερίας. Θα καταφέρει ο ημίθεος να βοηθήσει τους συμμάχους ή μήπως είναι ήδη πολύ αργά; Μήπως το σκοτάδι έχει ήδη κυριαρχήσει; Ή μήπως μια ελάχιστη ακτίνα φωτός είναι αρκετή για να το διαλύσει; Οι ήρωές μας έρχονται αντιμέτωποι με τις πιο δύσκολες και αντίξοες καταστάσεις. Πρέπει να δώσουν την ύστατη μάχη για την ελευθερία. Θα τα καταφέρουν; Ο πόλεμος συνεχίζεται. Η μάχη μαίνεται. Η συνέχεια της τριλογίας είναι εδώ για να σας καθηλώσει. Είστε έτοιμοι για τη μάχη;''(Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Διάβασα καί τα δύο βιβλία το ένα μετά το άλλο με το ίδιο ενδιαφέρον καί προσοχή από την αρχή έως καί το τέλος καί έμεινα πολύ ικανοποιημένη από την ανάγνωσή τους. Σας προτρέπω να τα αναζητήσετε κι εσείς. Εγώ θα περιμένω με χαρά το τρίτο καί τελευταίο βιβλίο για να δώ με τι τρόπο θα επιλέξει να κλείσει ο συγγραφέας την ιστορία. Θα έχουμε ένα ευτυχισμένο τέλος,ή,θα γίνει η μεγάλη ανατροπή;...

                                                             Καλές σας αναγνώσεις!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΠΕΤΡΟΣ ΣΟΦΙΑΝΙΔΗΣ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΦΥΛΑΤΟΣ (FYLATOS PUBLISHING)











Μαίανδρος-Το βουνό των Κενταύρων & Ηρακλής-Το βουνό των Κενταύρων Μαίανδρος-Το βουνό των Κενταύρων & Ηρακλής-Το βουνό των Κενταύρων Reviewed by Dominica on Νοεμβρίου 13, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.