Το μαντήλι της Θέμιδος

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Τα παιδιά είναι γεμάτα απορίες καί θέλουν να μπορούν να ανακαλύπτουν τα πάντα γύρω τους. Πολλές φορές διατυπώνουν εύστοχες ερωτήσεις στους ενήλικες με αποτέλεσμα κι εκείνοι/ες με την σειρά τους να διερωτώνται το ''γιατί''. Η αλήθεια είναι πως η αθώα καί ειλικρινής σκέψη των παιδιών μπορεί να μας αφήσει ενεούς καί να μην ξέρουμε πως να τους απαντήσουμε. Άν προσέξετε,θα παρατηρήσετε ότι είναι τόσο εύστοχα αυτά που ρωτούν καί βασίζονται σε λογικά πράγματα,που δεν έχουν περάσει ποτέ από το δικό μας μυαλό. Με το να ψάξουμε να τους δώσουμε την σωστή απάντηση,δεν μαθαίνουν μόνο εκείνα,αλλά κι εμείς.

   Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ελκυστής το νέο μυθιστόρημα της συγγραφέως κυρίας Λίτσας Καποπούλου,με τίτλο ''Το μαντήλι της Θέμιδος''. Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής,στο πρώτο άκουσμα του τίτλου,θεώρησα ότι επρόκειτο για ένα νομικό δοκίμιο καί είχα έναν φόβο για το πως θα το προσέγγιζα κι αν θα το κατανοούσα. Οι φόβοι μου,ευτυχώς,όλοι εξαλείφθησαν με το που ξεκίνησα να διαβάζω το βιβλίο. Ήταν πραγματικά μία ευχάριστη έκπληξη που με κράτησε απόλυτα αφοσιωμένη μέχρι το τέλος της ανάγνωσης.

   Αφορμή για να ξετυλιχθεί το νήμα της υπόθεσης ήταν μία παιδική,εύλογη απορία. Από εκεί θα οδηγηθούμε μαζί με τους ήρωες σε ένα οδοιπορικό στα βάθη των ψυχών τους καί στις χαμένες πατρίδες,που όσα χρόνια κι αν περάσουν,πάντα θα κατέχουν μία μεγάλη θέση στην καρδιά τους καί η απώλειά τους θα τους στοιχειώνει σαν τους χειρότερους εφιάλτες. Θα έρθουν αντιμέτωποι με τους προσωπικούς τους δαίμονες,τα πάθη τους,τα λάθη τους καί τις μύχιες ανάγκες τους. Θα ''συγκρουστούν'' με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Θα συμφιλιωθούν καί θα προσπαθήσουν για το καλύτερο κι ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σαν αφανείς ήρωες μίας αρχαίας τραγωδίας,χωρίς ωστόσο να βρίσκονται στον ίδιο τραγικό βαθμό,θα περάσουν από διάφορα στάδια μέχρι την τελική λύτρωση.

   Ένα σταυροδρόμι ψυχών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σε μεγάλο βαθμό η ιστορία του βιβλίου. Άνθρωποι εκ διαμέτρου αντίθετοι μεταξύ τους,τόσο από άποψη μόρφωσης καί καταγωγής,όσο καί από άποψη πεποιθήσεων,θα συνυπάρξουν αρμονικά για να βρούν ό,τι αναζητούν. Βασισμένοι/ες σε παραμύθια,θρύλους,μα καί δικές τους εμπειρίες ζωής,καθένας καί καθεμία εξ αυτών έχει να προσφέρει πολλά μέσα στην υπόθεση καί στην ομαλή ροή των γεγονότων,μέχρι την τελική τους έκβαση.

   Η συγγραφέας δεν μένει μόνο εκεί. Εστιάζει στις ανθρώπινες σχέσεις. Στο πως δημιουργούνται καί στο πως συντηρούνται. Το αστυνομικό καί νομικό κομμάτι θα είναι παρόντα μέσα στην πλοκή στον χρόνο καί στο χώρο που τους αρμόζει. Δεν ξεφεύγουν σε έκταση καί δεν υπερκαλύπτουν άλλα κομμάτια του κειμένου. Όλα μαζί βοηθούν για να επιτύχει η συγγραφέας τον σκοπό της. 

  Έχει έναν διδακτικό χαρακτήρα το κείμενο καί καλό θα ήταν να εστιάσουμε την προσοχή μας σε αυτό. Μαθαίνουμε την ιστορία τόπων που κάποτε άνθιζε η ελληνική παρουσία εκεί καί δυστυχώς στις μέρες μας δεν χαίρουν της ίδιας εύνοιας. Έπειτα,χάρη στην εξαιρετική δουλειά που έχει κάνει η συγγραφέας όσον αφορά την σκιαγράφηση των χαρακτήρων των ηρώων,εκείνοι/ες εκπέμπουν μία αληθοφάνεια κι αυτομάτως γίνονται οικείοι/ες στους αναγνώστες. Γίνονται παραδείγματα προς μίμηση,ή,αποφυγή. Κάποιους/ες τους/τις συμπαθούμε καί κάποιους άλλους/ες όχι. Για μένα είναι προτέρημα ενός ανάλογου βιβλίου η ταύτιση μερίδας του αναγνωστικού κοινού με τους ήρωές του. Το αναζητώ καί το επικροτώ όταν το συναντώ.

   Ήταν η πρώτη μου επαφή με την πένα της συγγραφέως κυρίας Λίτσας Καποπούλου καί δηλώνω απόλυτα ικανοποιημένη. Είναι δεινή χρήστρια της ελληνικής γλώσσας καί αποτυπώνει πάνω στο χαρτί ένα άψογο καί μεστό κείμενο που δεν του λείπει κάτι. Χρησιμοποιεί άφθονο λεξιλόγιο,ορθά δομημένο λόγο,άρτιο από άποψη γραμματικής καί σύνταξης καί ποικίλες,γλαφυρές εικόνες. Κατάφερε να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον μου από την αρχή έως καί το τέλος.

   Κλείνοντας κάπου εδώ την κριτική μου για το βιβλίο,πέρα από την προτροπή μου προς εσάς να το αναζητήσετε καί να το διαβάσετε,θα συμφωνήσω με την άποψη πως ούτε η δικαιοσύνη,ούτε κανείς άλλος δεν θα πρέπει να φορά μαντήλι στα μάτια του καί να μην μπορεί να δεί. Όλη η αλήθεια κρύβεται στο βλέμμα ενός ανθρώπου. Τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής του καί τίποτα δεν δύναται να τα ξεγελάσει... 

                                                               Καλές σας αναγνώσεις!


                                                                      ΠΕΡΙΛΗΨΗ


Γιατί η Θέμις έχει δεμένα τα μάτια της με μαντήλι;

Μια παιδική απορία, που ανατρέχει και ανατρέπει σύμβολα και συμβολισμούς…

Οι ήρωες εναρμονίζονται στους χτύπους της καρδιάς του πεπρωμένου…

Η Πνοή της ψυχής τους, η αύρα από τον μυστικισμό Ανατολής και Δύσης καθορίζουν το ταξίδι τους στο Βασίλειο της Μοίρας…

Σταθμοί σε τόπους, που μαγεύουν και μιλούν…

Παράξενοι άνθρωποι, διαισθήσεις, περασμένες μνήμες, που δε γνώριζαν ότι έχουν…

Πρόσωπα, παραμύθια, θρύλοι και γεγονότα από το παρελθόν ενώνονται στο παζλ του παρόντος και γράφουν Σενάρια στο θέατρο της ζωής για το μέλλον…

Όνειρα, ποίηση, έρωτας, ελπίδα…

Συναισθήματα και πάθη σε ρώσικη ρουλέτα…

Υπερβάσεις, δόξα, δίκη στη ζυγαριά και το ξίφος της Θέμιδος…

Μέχρι την κάθαρση των παθημάτων, τη λύτρωση εαυτών, τη δικαίωση με ή χωρίς το Μαντήλι της Θέμιδος…


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΛΙΤΣΑ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΥ 


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΕΛΚΥΣΤΗΣ

Το μαντήλι της Θέμιδος Το μαντήλι της Θέμιδος Reviewed by Dominica on Οκτωβρίου 19, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.