Το Χρυσόψαρο του κυρίου Αλτσχάιμερ

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


     Ο χρόνος είναι σαν ένα αερικό που όσο κι αν προσπαθήσουμε να τον πιάσουμε καί να τον κάνουμε να σταματήσει,εκείνος επιμένει να ξεγλιστρά μέσα από τα χέρια μας καί να συνεχίζει ακάθεκτος την δική του πορεία. Η αλήθεια είναι πως όσο μεγαλώνει ένας άνθρωπος,επέρχονται κάποιες σημαντικές αλλαγές στην ζωή του. Κάποιοι -οι τυχεροί,όπως συνηθίζω να τους αποκαλώ- θα μεγαλώσουν καί θα οδηγηθούν προς τα γηρατειά με όμορφο τρόπο,χωρίς να αρρωστήσουν,ή,να χρειάζονται κάποιον να τους βοηθάει στην καθημερινές τους ανάγκες,ενώ άλλοι θα βιώσουν τον ερχομό τους με πιο άσχημο τρόπο. Τότε είναι που πρέπει οι οικείοι τους να είναι δίπλα τους καί να τους προσέχουν.
   Πρόσφατα έλαβα ένα πακέτο με αρκετά παιδικά βιβλία που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Φύλατος. Μέχρι το τέλος της χρονιάς θα σας τα παρουσιάσω όλα σταδιακά κι ελπίζω να σας ικανοποιήσουν όπως κι εμένα. Ξεκινάω,λοιπόν,με το βιβλίο ''Το Χρυσόψαρο του κυρίου Αλτσχάιμερ'' της συγγραφέως κυρίας Μαρίας Σβολιαντοπούλου.

   Από τον τίτλο του,κιόλας,το βιβλίο μας προϊδεάζει για το τι πρόκειται να συναντήσουμε μέσα στις σελίδες του. Πολλοί άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας τυγχάνει να διαγνωσθούν με την νόσο του Αλτσχάιμερ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σταδιακά να χάνουν την μνήμη τους καί να παύουν να αναγνωρίζουν καί να θυμούνται τα οικεία τους πρόσωπα. Είναι,δυστυχώς,μία πολύ δύσκολη κι επώδυνη ψυχικά κατάσταση,που επηρεάζει όχι μόνο το άτομο που πάσχει,αλλά καί τους συγγενείς του. Φανταστείτε,λοιπόν,πόσο δύσκολο θα είναι για ένα μικρό παιδί να κατανοήσει όλη την κατάσταση. Εδώ,έρχεται η συγγραφέας καί με παράδειγμα την ιστορία του μικρού της ήρωα,Παύλου,θα μιλήσει με λόγο οικείο καί προσιτό,χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα παραδείγματα καί λεξιλόγιο,στα μικρά παιδιά γι'αυτήν την ασθένεια.

   ''«Θα της πάρω το καλύτερο δώρο! Δεν θα το ξεχάσει ποτέ!». Είμαι ο Παύλος και η γιαγιά μου έχει γενέθλια σήμερα αλλά δεν τα θυμάται. Γι’ αυτό και εγώ θα κάνω ότι μπορώ για να της φέρω τις μνήμες της πίσω. Πώς θα το κάνω όμως αυτό; Ναι, ναι ξέρω! Θα πάω στον κύριο Αλτσχάιμερ και θα του ζητήσω να μου δώσει τις μνήμες της γιαγιάς. Σε αυτό, θα με βοηθήσουν και οι φίλοι μου που γνώρισα καθώς έψαχνα το σπίτι του. Μακάρι να τα καταφέρω! Και το ταξίδι ξεκινά…''(Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Διαβάζοντας τα παιδιά το παραμύθι θα λάβουν σημαντικά μηνύματα για την ζωή τους σε ένα γενικότερο πλαίσιο. Θα μάθουν την σπουδαιότητα του να αξιοποιεί κάποιος το χρόνο του με το να βρίσκεται κοντά σε ανθρώπους που αγαπά καί να κάνει ό,τι τον γεμίζει. Βλέπετε,τίποτα δεν είναι δεδομένο στην ζωή μας καί ο χρόνος συνεχώς κυλά. Έπειτα,θα γνωρίσουν την αξία της πραγματικής ευτυχίας. Αυτή που βρίσκεται στα απλά πράγματα,που πιθανότατα να τα θεωρούν ασήμαντα. Κι όμως,εκεί κρύβεται όλη η μαγεία. Οι αναμνήσεις είναι κι αυτές απαραίτητες για την ψυχή καί την σκέψη μας. Μας γεμίζουν με όμορφες,χαρούμενες στιγμές. Τέλος,η γνωριμία με την νόσο του Αλτσχάιμερ-πιο συγκεκριμένα με τον ψυχίατρο καί νευροπαθολόγο που ανακάλυψε την ασθένεια- θα τους βοηθήσει να την προσεγγίσουν με ένα προσιτό για την ηλικία τους τρόπο. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών,τα μικρά παιδιά θα έχουν διδαχθεί τους κατάλληλους τρόπους για να βοηθήσουν τους αγαπημένους τους.

    Θεωρώ πως καλό θα είναι να μιλάτε στα παιδιά σας για ό,τι μπορεί να συμβαίνει μέσα στην οικογένεια,πάντα σε πλαίσια καί ύστερα από συνεννόηση με κάποιον ειδικό. Ξέρετε,αντιλαμβάνονται περισσότερο από όσα νομίζετε καί μπορεί να έχουν αντίθετα αποτελέσματα. Θα νιώσουν ότι δεν τα εμπιστεύεστε καί θα στεναχωρηθούν. 

   Άν καί το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά,νομίζω ότι συνετό θα ήταν να διαβαστεί από ενήλικες που μπορεί να υπάρχει στην οικογένειά τους κάποιο άτομο που να βιώνει αυτήν την κατάσταση. Πάντα να θυμάστε ότι με αγάπη καί υπομονή όλα μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε. Μην γυρνάτε την πλάτη,ούτε να αγανακτείτε. Κανένας νοήμων άνθρωπος δεν θέλει να αρρωσταίνει,ούτε να επιβαρύνει τους δικούς του. Αναζητήστε το. Αξίζει της προσοχής σας.

                                                          Καλές σας αναγνώσεις!


Υ.Γ. Το βιβλίο κυκλοφορεί παράλληλα καί σε μορφή ebook. Μπορείτε να το προμηθευτείτε από το επίσημο site του εκδοτικού.


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΜΑΡΙΑ ΣΒΟΛΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ


ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΑΥΡΑΚΗΣ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ:  ΦΥΛΑΤΟΣ (FYLATOS PUBLISHING)

Το Χρυσόψαρο του κυρίου Αλτσχάιμερ Το Χρυσόψαρο του κυρίου Αλτσχάιμερ Reviewed by Dominica on Οκτωβρίου 10, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.