Η πριγκιπονεραϊδούλα Μελίτη και οι μαγικές της δυναμεις - Αφιέρωμα στην παιδική/εφηβική λογοτεχνία(μέρος 2ο)

 



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Για την δεύτερη ημέρα του αφιερώματος επέλεξα να διαβάσω καί να σας παρουσιάσω το πρώτο παιδικό παραμύθι της συγγραφέως κυρίας Παναγιώτας Φλεβάρη,με τίτλο ''Η πριγκιπονεραϊδούλα Μελίτη και οι μαγικές της δυναμεις'',που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη καί απευθύνεται σε παιδιά κάθε ηλικίας. Ένα βιβλίο που μου άρεσε πολύ!
   Είναι αλήθεια πως πολλά μικρά κοριτσάκια ονειρεύονται πως είτε είναι πριγκίπισσες που ζούν σε ονειρεμένα παλάτια,είτε ότι είναι μικρές νεράιδες που κατοικούν στο δάσος μαζί με άλλα μαγικά πλάσματα καί μπορούν με τις υπερφυσικές τους δυνάμεις να κάνουν τα πάντα. Όπως καί τα μικρά αγόρια που σκέφτονται πως είναι υπερήρωες με πολύχρωμες στολές καί θα σώσουν τον κόσμο από ό,τι τον απειλεί. Για όλους τους γονείς,τα παιδιά τους είναι πρίγκηπες,πριγκίπισσες,νεράιδες καί ό,τι πιο όμορφο καί γλυκό υπάρχει στον κόσμο. Αρέσκονται δε,να τα αποκαλούν με αυτόν τον τρόπο. Γι'αυτό κι εκείνα σκαρφίζονται διάφορες ιστορίες καί παιχνίδια με το μυαλουδάκι τους καί ''παίρνουν'' αυτόν τον ρόλο.
   Η συγγραφέας κυρία Παναγιώτα Φλεβάρη με προσοχή,σεβασμό καί αγάπη προς τα μικρά παιδιά,μας δίνει ένα διδακτικό παραμύθι που αξίζει να διαβαστεί από όλους. Με λόγο καθημερινό που ενισχύεται από πλούσιο,κατάλληλο λεξιλόγιο διδάσκει στα παιδιά ποιες είναι οι αρετές που θα πρέπει να είναι αλληλένδετες με τον χαρακτήρα τους. Μέσω απλών παραδειγμάτων θα τους εξηγήσει την αξία της συμπόνοιας,της αυτοκριτικής,της μετάνοιας καί της δικαιοσύνης. Το ύφος της δεν είναι καθόλου αυστηρό ή επικριτικό. Είναι πολύ γλυκειά κι απόλυτα κατανοητή. Μην σας πώ ότι συνετό θα ήταν να το διαβάσουν καί οι ενήλικες καί να θυμηθούν αξίες που μπορεί να τις έχουν ξεχάσει.
   Βρήκα,επίσης,πολύ καλή την δουλειά που έχει γίνει στην εικονογράφηση του βιβλίου. Είμαι σίγουρη πως θα την λατρέψουν οι μικροί μας βιβλιόφιλοι. Επιπλέον,στο τέλος του βιβλίου θα βρούν ενδιαφέρουσες δραστηριότητες που σχετίζονται με την πλοκή του καί θα περάσουν δημιουργικά τον χρόνο τους.
                                                                Καλές σας αναγνώσεις!

                                                                     ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η ήσυχη ζωή της μικρής πριγκίπισσας Μελίτης παίρνει μια μυστηριώδη τροπή, όταν η μαμά της αρχίζει να την προσφωνεί… «πριγκιπονεραϊδούλα»… Πριγκίπισσα όντως είναι, μα νεράιδα από πού κι ως πού; Αφού δεν έχει μαγικές δυνάμεις. Κι όμως, η μαμά της επιμένει πως η Μελίτη διαθέτει πολλές απ’ αυτές… Και μάλιστα… ανθρώπινες!… Καλέ, πού ακούστηκαν τέτοια πράγματα; Αλλά κι ο μπαμπάς, μια απ’ τα ίδια λέει κι αυτός… Ουφ, τι μπέρδεμα!
Εσείς, παιδιά, τι λέτε; Έχει ή δεν έχει η Μελίτη μαγικές δυνάμεις; Θα καταφέρει, άραγε, να ξεδιαλύνει το μυστήριο και να ερμηνεύσει τα ακαταλαβίστικα λόγια των γονιών της;
Ακολουθήστε την στην προσπάθειά της αυτή και σίγουρα θ’ ανακαλύψετε ότι… κι εσείς έχετε πολλές μαγικές δυνάμεις!!!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΦΛΕΒΑΡΗ

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΕΠΠΑ

Για παιδιά κάθε ηλικίας

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΙΧΑΛΗ ΣΙΔΕΡΗ


   


Η πριγκιπονεραϊδούλα Μελίτη και οι μαγικές της δυναμεις - Αφιέρωμα στην παιδική/εφηβική λογοτεχνία(μέρος 2ο) Η πριγκιπονεραϊδούλα Μελίτη και οι μαγικές της δυναμεις - Αφιέρωμα στην παιδική/εφηβική λογοτεχνία(μέρος 2ο) Reviewed by Dominica on Οκτωβρίου 02, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.