Ο Γολγοθάς της Εύας - Ο κώδικας της δημιουργίας(βιβλίο 1ο)

 



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Οι θεωρίες συνωμοσίας τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν όλο καί περισσότερο καί κάνουν την εμφάνισή τους πολλοί υποστηρικτές των. Άραγε,πώς το ανθρώπινο είδος μπορεί να έχει προβεί σε τόσο αξιοθαύμαστα έργα όσον αφορά την εξέλιξη της τεχνολογίας καί ακόμη να παραμένει σε μικρότερο στάδιο όσον αφορά την δική του εξέλιξη; Πώς γίνεται να υπάρχουν άνθρωποι που να πιστεύουν όλα αυτά καί να προσπαθούν να τα επιβάλλουν στους γύρω τους; Πού βασίζονται όλες αυτές οι θεωρίες καί πόσο δελεαστικές-πειστικές φαντάζουν σαν άκουσμα; 

   Ο αιγματικός συγγραφέας που κρύβεται πίσω από το φευδώνυμο Γιώργος Ζορμπάς (μου μοιάζει σαν λογοπαίγνιο με το όνομα του Αλέξη Ζορμπά του θρυλικού ήρωα του Καζαντζάκη) υπογράφει καί παρουσιάζει στο αναγνωστικό κοινό ένα από τα πιο δυνατά ψυχολογικά θρίλερ που έχω διαβάσει έως σήμερα. Σήμερα έχω την χαρά να σας παρουσιάζω μέσω του blog το πρώτο βιβλίο της σειράς ''Ο κώδικας της δημιουργίας'',με τίτλο ''Ο Γολγοθάς της Εύας'',που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Anubis. Πρίν,όμως,ξεκινήσω να σας μλήσω γι'αυτό,οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ τόσο στον συγγραφέα,όσο καί στις εκδόσεις που μου στείλανε τα δύο πρώτα βιβλία προς κριτική.

    Γενικός τίτλος,όπως προείπα είναι ''Ο κώδικας της δημιουργίας'' κι αυτομάτως το μυαλό μου έδωσε εντολή στην σκέψη μου να βάλει σε λειτουργία τα γρανάζια της μηχανής καί να προσπαθήσω να λύσω τον γρίφο καί να βρώ το κρυφό νόημα πίσω από τον τίτλο. Προφανώς ο συγγραφέας αναφέρεται στην προσπάθεια όλων των επιστημόνων να βρούν την άκρη του νήματος σχετικά με την δημιουργία του ανθρώπου καί του σύμπαντος. Εάν καταφέρουν να αποκωδικοποιήσουν όλο αυτό το μυστήριο που μας περιβάλλει,τότε θα μπορούν να κατανοήσουν πλήρως τον τρόπο σκέψης καί λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου. Ποια ερεθίσματα προκαλούν θετικά αποτελέσματα καί ποια αρνητικά. 

   Μέσα από την υπόθεση του βιβλίου ο συγγραφέας προσπαθεί να ρίξει φως σε όλες εκείνες τις παραμέτρους σε ανθρωπιστικό,κοινωνικό καί πολιτικό επίπεδο που ορίζουν την ζωή καί την μοίρα όλων των ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι ρίζες τους είναι πιο βαθιές καί δύσκολα μπορούν να ξεριζωθούν,αφού υπάρχουν πολλά προσωπικά συμφέροντα που εξυπηρετούνται με απώτερους σκοπούς κι οφέλη. Φαντάζει τρομακτικό ένα ανάλογο πιθανό σενάριο. Κι αυτό γιατί,όσο ουτοπικό κι αν δείχνει,τόσο κοντά στην πραγματικότητα είναι την ίδια στιγμή. 

  Όποιος/α επιλέξει να διαβάσει το βιβλίο,αμέσως θα αντιληφθεί πως ο συγγραφέας έχει κάνει ενδελεχή έρευνα πάνω στα ζητήματα τα οποία επιθυμεί να αναδείξει καί να θίξει μέσα από την υπόθεση του βιβλίου. Δεν μένει μόνο στην επιφάνεια. Έχει σκοπό να μας κοινωνήσει όσα περισσότερα γίνεται καί να μας τσιγκλίσει με τέτοιον τρόπο,ώστε να ξεβολευτούμε από τις αναπαυτικές μας θέσεις καί να είμαστε σε εγρήγορση. Να αφυπνιστεί η κοιμισμένη κριτική μας σκέψη καί ικανότητα.

   Ο λόγος του συγγραφέα είναι καθαρός,καυστικός καί ωμός όπου χρειάζεται. Δεν κάνει προσπάθεια να ωραιοποιήσει καταστάσεις. Τα προσφέρει όλα στις πραγματικές τους διαστάσεις. Σε κάποιους αναγνώστες ίσως φανεί κυνικός,μα επιβάλλεται να είναι έτσι. Τουλάχιστον,κατά την δική μου άποψη,από την στιγμή που θέλει οι ήρωές του καί η υπόθεση να χαρακτηρίζονται από αληθοφάνεια,είναι επιτρεπτή μία τέτοια κίνηση. 

   Η δράση,η αγωνία καί οι εναλλασσόμενες ανατροπές είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του βιβλίου. Δεν θα υπάρξει λεπτό που θα επιθυμήσει κάποιος αναγνώστης να αποχωριστεί το βιβλίο από τα χέρια του. Είναι τόσο ενδιαφέρον καί καθηλωτικό από την πρώτη έως καί την τελευταία του σελίδα. Στα θετικά,επιπλεόν,του βιβλίου μπορεί να προστεθεί ο τρόπος με τον οποίο αποτυπώνεται καί ξεδιπλώνεται η ιστορία πάνω στο χαρτί. Τόσο στο παρόν,όσο καί στο κοντινό μέλλον η ιδέα πως ό,τι γνωρίζουμε μπορεί να ανατραπεί εν ριπή οφθαλμού προκαλεί ρίγη ανατριχίλας σε όλο μας το κορμί. 

    ''Ο Νίκος Αυγερινός, το παιδί-θαύμα της φυσικής, παρατάει την έρευνα μαγεμένος από τη Σοφία, μία νεαρή, μαχητική δημοσιογράφο. Οι δύο νέοι ζουν το πάθος τους σ’ έναν κόσμο διαφορετικό. Η Ελλάδα βρίσκεται εκτός Ευρώπης, βουτηγμένη στην πείνα και στην απελπισία. Στη Μέση Ανατολή, η οκτάχρονη Εύα ζει τον δικό της γολγοθά, αιχμάλωτη φανατικών τζιχαντιστών. Την ίδια ώρα, σκοτεινοί συνωμότες εξυφαίνουν το τελικό σχέδιο για τον έλεγχο της Γης. Παρασύρουν στην αρένα Αμερικανούς, Ρώσους και Ισλαμιστές εξοπλισμένους με νέα όπλα, αποκυήματα νοσηρής τεχνολογίας. Επιστέγασμά τους το Angel, η πρώτη Τεχνητή Νοημοσύνη. Η σύγκρουση πλησιάζει την Ελλάδα. Ο στρατός επεμβαίνει μ’ ένα αιματηρό πραξικόπημα. Σε μία στιγμή έμπνευσης, ο Νίκος ανακαλύπτει το ιερό γκράαλ της φυσικής, τη Θεωρία των Πάντων. Αποκρυπτογραφεί δυνάμεις αποκαλυπτικές, ικανές ν’ αλλάξουν τον κόσμο. Μοιραία τραβάει την προσοχή μυστικών υπηρεσιών, βιομηχανικών κολοσσών και τρομοκρατών. Ο Νίκος κι η Σοφία επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για να προλάβουν. Και κρυμμένο… στο βάθος του χρόνου… παραμονεύει το απόλυτο κακό…'''(Περίληψη οπισθοφύλλου)

    ''Ο Γολγοθάς της Εύας'' ο κεντρικός τίτλος του βιβλίου καί εσκεμμένα άφησα την αναφορά μου σε αυτόν πρίν το κλείσιμο της κριτικής μου. Ο συγγραφέας επιλέγει το όνομα Εύα,όπως της πρωτόπλαστης,για να αγκαλιάσει κάτω από αυτό την γυναικεία ύπαρξη. Η γυναίκα γίνεται κεντρική ηρωίδα καί σαν οντότητα θα την δούμε να περνάει από πολλά στάδια καί να έχει πολλές θέσεις μέσα στην κοινωνία. Από το να είναι δυναμική καί να κατέχει υψήλη θέση στην εργασία της μέχρι να θεωρείται άνθρωπος δεύτερης κατηγορίας,ή,σαν μίασμα που μολύνει τα πάντα γύρω του. Της δίνει βαρύτητα καί ελευθερία λόγου. 

   Εν κατακλείδι,το παρόν ψυχολογικό θρίλερ μπορεί σε μία πιο ελεύθερη ματιά να θεωρηθεί σαν ένα ψυχογράφημα της ανθρώπινης φύσης που σίγουρα θα γεννήσει πολλούς προβληματισμούς στο μυαλό των αναγνωστών. Εμένα μου άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις καί σας το προτείνω ανεπιφύλακτα. Μην φοβηθείτε τον μεγάλο σχετικά όγκο του (600+ σελίδες) γιατί είναι γραμμένο με τέτοιον τρόπο,χωρίς να κουράζει καί να είναι απόλυτα κατανοητό.

                                                                   Καλές σας αναγνώσεις!


Υ.Γ. Σύντομα η κριτική μου για το δεύτερο βιβλίο της σειράς με τίτλο ''Η Πτώση του Αδάμ''


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΟΡΜΠΑΣ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ANUBIS

Ο Γολγοθάς της Εύας - Ο κώδικας της δημιουργίας(βιβλίο 1ο) Ο Γολγοθάς της Εύας - Ο κώδικας της δημιουργίας(βιβλίο 1ο) Reviewed by Dominica on Οκτωβρίου 06, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.