ΙΜΕΝΖΕΕ

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


    Θεωρώ πως υπάρχουν πολλοί συγγραφείς,παλαιότεροι καί νεότεροι,με εξαιρετικό έργο πίσω τους που έχουν αδικηθεί καί δεν έχουν αναδειχθεί όσο τους αξίζει. Δυστυχώς,παρατηρώ πως είναι πολλοί εκείνοι/ες οι συγγραφείς που ενώ έχουν να προσφέρουν πολλά στον χώρο της λογοτεχνίας,δεν είναι τόσο ευρέως γνωστοί/ες στο αναγνωστικό κοινό της χώρας μας,συμπεριλαμβανομένης καί εμένας της ίδιας. Νιώθω,συνεπώς,μεγάλη ευχαρίστηση,όταν μου δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσω την γραφή καί τα έργα τους. Για ένα ανάλογο βιβλίο,έχω σκοπό να σας μιλήσω σήμερα. Ο λόγος για την νουβέλα του συγγραφέα κυρίου Τέοντορ Στορμ,με τίτλο ''Ίμενζεε'' που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Λέμβος πρίν από λίγες μέρες.

   Δεν δύναμαι να γνωρίζω άπαντες τους συγγραφείς καί τα έργα τους καί αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση,όταν λαμβάνω νέες γνώσεις. Ο συγγραφέας κύριος Τέοντορ Στορμ θεωρείται ένας από τους πρώτους συγγραφείς που επηρεάστηκε το ύφος του από τον ύστερο ρομαντισμό κατά την διάρκεια του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα. Καταφέρνει με έναν δικό του μαγικό τρόπο να παντρεύει αρμονικά τον ρεαλισμό με την λυρικότητα,την ποίηση με τον πεζό λόγο,δίνοντας άρτια καί μεστά κείμενα,άκρως προσιτά καί αρεστά στο αναγνωστικό κοινό.

   Μέσα από την υπόθεση της νουβέλας του,με τίτλο ''Ίμενζεε'' θα προσπαθήσει να μιλήσει στους αναγνώστες για την αγνή παιδική φιλία,το πρώτο καρδιοχτύπι,τον ανεκπλήρωτο έρωτα που στοιχειώνει τις ψυχές όσων τον έζησαν καί τον τρόπο με τον οποίο επηρέασε όλη την διαδρομή της ζωής των. Θα εντρυφήσει στον ψυχισμό των ηρώων του καί θα θελήσει να αναδείξει όλα όσα κρύβουν βαθειά μέσα τους. Ο λόγος του συγγραφέα είναι τόσο πειστικός καί σε συνδυασμό με το άφθονο λεξιλόγιο καί τις πολλές,περιγραφικές εικόνες καθιστά κι εμάς τους αναγνώστες αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας. Έχουμε την αίσθηση πως είμαστε πανταχού παρόντες/παρούσες καί πως όλα είναι πραγματικότητα. Τόσο οι ήρωες,όσο καί τα γεγονότα χαρακτηρίζονται από μία αληθοφάνεια,που βοηθά να ταυτιστεί μεγάλη μερίδα του αναγνωστικού κοινού μαζί τους. Άν καί η πλοκή είναι τοποθετημένη σε μία μακρινή για εμάς εποχή,έχει μία διαχρονικότητα που την ορίζει καί ως κλασική.

   ''Το Ίμενζεε είναι ένα από τα πρώτα κείμενα του Τ. Στορμ με φανερές ακόμα τις επιδράσεις από το κίνημα του ύστερου ρομαντισμού. Πρόκειται για το έργο που έκανε ευρύτερα γνωστό το όνομα του συγγραφέα τόσο στη χώρα του όσο και στον αγγλόφωνο χώρο. Η δομή της νουβέλας, που υιοθετεί λυρικά χαρακτηριστικά, και ο πυκνός συμβολισμός που διατρέχει τις εικόνες της ιστορίας τοποθετούν το έργο στα εξέχοντα δείγματα του λεγόμενου ποιητικού ρεαλισμού. Η αναπόληση της νιότης κι ο ανεκπλήρωτος έρωτας είναι ο καμβάς πάνω στον οποίο ο συγγραφέας σχολιάζει τον τρόπο που η γερμανική κοινωνία αλλάζει στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και ο τρόπος που το επιτυγχάνει τον τοποθετούν στους συνεχιστές της παράδοσης του Γκαίτε, λίγο πριν την εμφάνιση του Τόμας Μαν ο οποίος εμπνέεται από εδώ το δικό του Τόνιο Κρέγκερ.''(Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Η νουβέλα παρ'όλο που είναι μικρή σε όγκο (μόλις 81 σελίδες) είναι τεράστια από άποψη συναισθημάτων καί μηνυμάτων. Θα νιώσουμε τον έρωτα καί την χαρά,μα καί τον πόνο καί την λύπη όταν δεν υπάρχει πια στην ζωή μας. Η ιστορία των δύο ηρώων θα μας διδάξει ότι δεν πρέπει να θεωρούμε ποτέ δεδομένο ό,τι έχουμε στην ζωή μας. Θα πρέπει να ''πολεμήσουμε'' για ό,τι αγαπάμε καί να προσπαθήσουμε να το διαφυλάξουμε στο πέρασμα του χρόνου. Γιατί εάν πράξουμε αλλιώς,το πιθανό θα είναι να χάσουμε ό,τι επιθυμούμε,να ζούμε,εντέλει,με την ανάμνησή του καί να μετανιώσουμε οικτρά για τις λάθος επιλογές καί την δειλία που επιδείξαμε εκείνη την στιγμή.

    Πρίν κλείσω την κριτική μου για το βιβλίο,θεωρώ πως πρέπει να πώ ένα μεγάλο μπράβο στον κύριο Ηλία Τριανταφύλλου για την εξαιρετική δουλειά που έκανε στην μετάφραση του κειμένου στα ελληνικά. Έπιασε τον παλμό καί το ύφος του συγγραφέα καί το μετέφερε ατόφιο στο αναγνωστικό κοινό. Δηλώνω,σίγουρα,γοητευμένη τόσο από το βιβλίο,όσο κι από την πένα του συγγραφέα. Μελλοντικά επιθυμώ να διαβάσω κι άλλα έργα του. Πραγματικά αξίζει να το αναζητήσετε κι εσείς. Σας το προτείνω με κλειστά μάτια.

                                                          Καλές σας αναγνώσεις!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΤΕΟΝΤΟΡ ΣΤΟΡΜ


ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: IMMENSEE


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΗΛΙΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΛΕΜΒΟΣ

ΙΜΕΝΖΕΕ  ΙΜΕΝΖΕΕ Reviewed by Dominica on Σεπτεμβρίου 26, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.