Ο ΚΛΕΦΤΗΣ ΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


   Η γερμανική κατοχή άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια της πάνω στα κορμιά καί τις ψυχές όλων εκείνων των αθώων ανθρώπων που είχαν την ατυχία να βρεθούν στο διάβα της. Από μικρή μου άρεσε να ακούω τους παππούδες καί τις γιαγιάδες μου να αφηγούνται,σαν να τα ξαναζούσαν όλα από την αρχή,όσα έζησαν καί είδαν τότε με τα ίδια τους τα μάτια. Κοινό χαρακτηριστικό όλων των ιστοριών η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο καί το άσβεστο σθένος της ψυχής που χαρακτήριζε τους περισσότερους συμπατριώτες μας εκείνη την εποχή. Βλέπετε,η ανάγκη για ελευθερία υπάρχει εκ γενετής μέσα στους ανθρώπους καί είναι συνυφασμένη με την έννοια του ανθρώπου.
   Συνεχίζω τις προτάσεις μου για εσάς με ένα εξαιρετικό ιστορικό-κοινωνικό μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα καί μου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις η ανάγνωσή του. Ο λόγος για το βιβλίο ''Ο ΚΛΕΦΤΗΣ ΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ'' από τον συγγραφέα κύριο Γιάννη Μπότση. Ένα βιβλίο βαθειά συγκινητικό κι ουσιαστικό,που θα μείνει καιρό νωπό στην μνήμη μου. Ένα βιβλίο που αξίζει της προσοχής του αναγνωστικού κοινού.
  Άν καί μιλάμε για το πρώτο μυθιστόρημα του συγγραφέα,είναι πολύ καλογραμμένο καί είναι φανερό πως έχει δουλέψει πολύ ο συγγραφέας για να έχουμε τελικά στα χέρια μας ένα τόσο άρτιο καί μεστό αποτέλεσμα. Κάνει σωστή χρήση των εκφραστικών μέσων. Ο λόγος του είναι μετρημένος καί στιβαρός. Δεν κομπιάζει καί δεν προβαίνει σε άσκοπη χρήση βερμπαλισμών. Παίρνει κάθε φορά τον ρόλο του εκάστοτε ήρωα καί μιλάει εξ αυτού/αυτής. Γίνεται το μικρό ορφανό αγόρι,ο ενήλικας άνδρας που παλεύει καί αντιστέκεται,ο γερμανός κατακτητής,η μεσήλικη γυναίκα που έχει χάσει τα πάντα,το μικρό κατατρεγμένο κορίτσι. Δαμάζει τον φόβο του καί τον κοιτά στα μάτια με τόλμη. Έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στην αποτύπωση καί σκιαγράφηση των χαρακτήρων των ηρώων καί τους εναρμονίζει άψογα με το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν. Δεν βρήκα κάτι που θα επιθυμούσα να το αλλάξω κι αυτό με χαροποίησε πολύ.
   Το κείμενο είναι πλούσιο από άποψη μηνυμάτων. Μέσα από τα λόγια των ηρώων θα αντιληφθούμε την αξία της ελευθερίας,της ανθρώπινης ζωής καί την διαρκή πάλη,όχι μόνο για την κατάκτηση των δικαιωμάτων μα καί για την ασφαλή διατήρησή τους. Θα νιώσουμε πως είναι να αγωνίζεται κανείς για την πατρίδα του καί πόσο εύκολα θέτει σε κίνδυνο την ζωή του για να έχουμε όλοι κι όλες εμείς σήμερα ένα καλύτερο μέλλον. Πως είναι να αντιστέκεσαι καί να μην προδίδεις. Γιατί,όπως πολύ καλά γνωρίζουμε,η μοίρα των προδοτών δεν είναι καλύτερη απόαυτή των θυμάτων τους. Η θεία δίκη είναι πανταχού παρούσα.
   Τα συναισθήματα κι αυτά άφθονα θα μας συντροφεύουν σαν ένας αόρατος φίλος καθ΄όλη την διάρκεια της ανάγνωσης του βιβλίου. Θα γευτούμε τον έρωτα,τον πόνο της απώλειας καί του ξεριζωμού,την αγνή,παιδική φιλία,την δυστυχία καί την απόγνωση. Θα νιώσουμε το πρώτο καρδιοχτύπι καί δεν θα σταματήσουμε να ευχόμαστε πως όλα θα αλλάξουν άρδην προς το καλύτερο. 
   Η εξιστόρηση των γεγονότων εναλλάξ από τους ήρωες της ιστορίας θα μοιάζει σαν μικρές εξομολογήσεις των ίδιων. Θα αφήσουν να ξεδιπλωθούν μπροστά μας πολλές πτυχές της ψυχής τους. Θα τους κατανοήσουμε. Θα τους συμπονέσουμε καί θα τους δικαιολογήσουμε. Άλλους πάλι θα τους αντιπαθήσουμε. Το βέβαιο είναι πως δεν θα μας αφήσει ανεπηρέαστους/ες η παρουσία τους. Καθένας καί καθεμία θα βάλει το προσωπικό του/της λιθαράκι για να έχουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα της ιστορίας καί θα βοηθήσουν στην ομαλή εξέλιξή της. 
   Ο τίτλος του βιβλίου είναι εξίσου ευρηματικός κι εύηχος. Δεν νομίζω πως θα μπορούσε να υπάρξει άλλος που θα αναδείκνυε καλύτερα το νόημα καί τον σκοπό του βιβλίου. Μην τον προσπεράσετε έτσι εύκολα. Μόλις διαβάσετε το βιβλίο,θα αντιληφθείτε αμέσως γιατί σας το λέω αυτό. Μας προδιαθέτει τρόπον τινά για το τι θα συναντήσουμε μέσα στις σελίδες του.
   Κλείνοντας κάπου εδώ την κριτική μου για το βιβλίο,επιλέγω να κρατήσω τα εξής διδάγματα που πήρα από την υπόθεσή του. Πρώτα απ΄όλα οι προσπάθειες που γίνονται με σκοπό την διαφύλαξη της ειρήνης είναι σπουδαίες καί πρέπει να επαινούνται. Δεύτερον,ότι κανείς όσο μικρός κι αν είναι,δεν είναι αδύναμος καί έχει μέσα του τεράστια αποθέματα δύναμης καί αντοχής. Τρίτο καί εξίσου σημαντικό είναι πως η αγάπη καί η σκέψη των αγαπημένων μας προσώπων μας κρατά ζωντανούς. Μας κάνει να έχουμε αστείρευτο κουράγιο καί μας βοηθά να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. 
   Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το βιβλίο,σας παραθέτω την περίληψη που κοσμεί το οπισθόφυλλό του. ''Ο εντεκάχρονος Άρης, ορφανός μετά τον βομβαρδισμό του Πειραιά και φιλοξενούμενος από μια Σμυρνιά στην Πλάκα, αναλαμβάνει, για λογαριασμό του αντιστασιακού θείου του, την πιο επικίνδυνη αποστολή στα χρόνια του Πολέμου. Σε αυτό το παράτολμο σχέδιο, ο μικρός έχει δύο πλεονεκτήματα: Μοιάζει αθώος και ακίνδυνος, αφού είναι παιδί, και καταλαβαίνει γερμανικά, πράγμα που αγνοούν οι εχθροί του. Με αυτά τα «όπλα» το αγόρι μπαίνει σε μια απίστευτη περιπέτεια, η οποία συμπαρασύρει όλους τους ανθρώπους γύρω του και αλλάζει ριζικά τις ζωές τους... Σχέσεις αγάπης δοκιμάζονται, μεγάλοι έρωτες γεννιούνται και μια απρόβλεπτη οικογένεια δημιουργείται, μέσα σε ένα περιβάλλον πρωτόγνωρα επικίνδυνο και ανεξέλεγκτο για όλους. Ένα μυθιστόρημα-τοιχογραφία, με ήρωες μικρούς και μεγάλους, παθιασμένους με τη ζωή, τον έρωτα και την ελευθερία, που αναγκάζονται να εξελιχθούν και να αλλάξουν μέσα από ακραία γεγονότα και να διαπιστώσουν ότι, για να ξεπεράσουν τα εξωτερικά τους όρια, πρέπει πρώτα να αναγνωρίσουν και να υπερβούν τα εσωτερικά. "Ο κλέφτης των μυστικών" καταγράφει με σύγχρονη ματιά την Αθήνα του '44 αλλά και τη Σμύρνη της ανόδου και της καταστροφής, αναμειγνύοντας δεξιοτεχνικά το κινηματογραφικό σασπένς, το ερωτικό μελόδραμα, το ψυχολογικό θρίλερ και την περιπέτεια εποχής. Χτίζοντας έναν μοναδικό κόσμο πλοκής και συναισθημάτων που κορυφώνονται με κομμένη την ανάσα μέχρι το ανατρεπτικό φινάλε.''
                                                               Καλές σας αναγνώσεις!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΤΣΗΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
   
   




Ο ΚΛΕΦΤΗΣ ΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ Ο ΚΛΕΦΤΗΣ ΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ Reviewed by Dominica on Σεπτεμβρίου 19, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.