Λίλιθ και Λασθινία

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Η θρησκεία με την επιστήμη βρίσκονται σε έναν διαρκή,ανά τους αιώνες,πόλεμο με σκοπό η μία να επικρατήσει της άλλης. Μοιάζει σαν μία επική μάχη ανάμεσα στην λογική καί την μεταφυσική. Η πλάστιγγα γυρίζει πότε υπέρ της μίας καί πότε υπέρ της άλλης. Οι φανατικοί οπαδοί της καθεμίας στήνονται σαν άλλα πιόνια πάνω στην σκακιέρα με στόχο την κατατρόπωση του αντιπάλου. Κι αν ερχόταν κάποιος καί σας ζητούσε να επιλέξετε σε ποιο στρατόπεδο θα ανήκετε από εδώ καί πέρα,τί θα επιλέγατε; 
   ''Λίλιθ καί Λασθινία'' ο τίτλος του βιβλίου που διάβασα καί σας παρουσιάζω σήμερα καί για να είμαι ειλικρινής,ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες μου η υπόθεσή του. Ο συγγραφέας κύριος Μιχάλης Γριβέας στήνει ένα σκηνικό μυστηρίου,όπου η φαντασία καί το μεταφυσικό στοιχείο διεκδικούν σθεναρά την θέση τους μέσα στην πραγματικότητα,παραγκωνίζοντας την λογική. Καθόλου τυχαία,κατ'εμέ,η επιλογή των συγκεκριμένων ονομάτων για τον τίτλο του μυθιστορήματος. Υπάρχει ένας κρυφός συμβολισμός πίσω τους. Άν το παρατηρήσουμε πιο προσεκτικά,η Λίλιθ συμβολίζει τρόπο τινά την θρησκεία καί η Λασθινία,ούσα μία εκ των πρώτων γυναικών φιλοσόφων,την επιστήμη. Μιλάμε,συνεπώς,για δύο κύριες πρωταγωνίστριες όπου η σύγκρουσή τους μπορεί να επιφέρει τρομερά αποτελέσματα καί να κλονίσει συθέμελα όσα γνωρίζουμε καί έχουμε ως δεδομένα. 
   ''Μια παραδοξότητα αναδύεται από τα έγκατα της Αμοργού. Μυστηριώδης σπηλιά εμφανίζεται ξαφνικά κάτω από το κρεμαστό μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας. Παράξενα φαινόμενα συμβαίνουν σ’ αυτή με αποτέλεσμα να στέκεται αδύνατη η χαρτογράφησή της. Η Αθηναία Τοπογράφος Λασθινία καλείται να λύσει το πρόβλημα. Ο αμφιλεγόμενος καλόγερος Σεραφείμ ζει κρυφές παραισθήσεις και οράματα μέσα στη σπηλιά. Έρωτας και επιστήμη χορεύουν το ταγκό του «Ησαΐα». Ο παλαιοημερολογίτης ηγούμενος Συνέσιος κατηγορεί για δαιμονισμό τον Σεραφείμ φτάνοντας στον εξορκισμό! Ο μαθηματικός Μάρκος μαζί με τη Λασθινία κάνουν μια εκπληκτική επιστημονική ανακάλυψη. Δαίμονες και θάνατος παραφυλάνε στην ομίχλη. Όλοι συμφωνούν ότι η σπηλιά είναι πύλη για έναν άλλο, παράδοξο και πρωτόφαντο, κόσμο στον οποίο ισχύουν άλλοι νόμοι και καταστάσεις.
• Παράλληλο σύμπαν ή κόσμος ψυχών;
• Επιστήμη ή μεταφυσική;
Το μυστικό κρύβεται, κρατώντας μας την ανάσα, ως την τελευταία φράση του βιβλίου και ενδεχομένως πέρα από αυτή…''(Περίληψη οπισθοφύλλου)
    Στα θετικά του βιβλίου μπορούν να προστεθούν η άπλετη φαντασία,η αγωνία,το σασπένς,η παρουσία του ανεξήγητου,ο διακαής πόθος των επιστημόνων να εξηγήσουν με επιχειρήματα τα πάντα,καθώς καί η αέναη μάχη ανάμεσα στο καλό καί στο κακό. Ποιό από τα δύο τελικά θα στεφθεί ο απόλυτος νικητής; Το ερωτικό στοιχείο,επίσης,θα ''παίξει'' κι αυτό έναν ιδιαίτερο ρόλο μέσα σε όλη την πλοκή. Δεν συμπεριλαμβάνεται μέσα στο κείμενο,απλά καί μόνο για να ιντριγκάρει τους αναγνώστες. Όλα μαζί καταφέρνουν καί κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον καί την προσοχή μας.
   Ο λόγος του συγγραφέα είναι σωστά δομημένος καί βοηθά να έχουμε στα χέρια μας ένα ευκολοδιάβαστο καί γρήγορο βιβλίο. Χρησιμοποιεί γεμάτο λεξιλόγιο,ρεαλιστικούς διαλόγους μεταξύ των ηρώων,μικρά,συνοπτικά κεφάλαια καί γλαφυρές εικόνες που μας καθιστούσαν κι εμάς μέρος του συνόλου. Καθ'όλη την διάρκεια της ανάγνωσης,είχα την αίσθηση πως τα γεγονότα λάμβαναν χώρα εκείνη την ώρα μπροστά στα μάτια μου. Το μόνο σίγουρο είναι πως ποτέ η επιστήμη με την θρησκεία δεν θα περπατήσουν αρμονικά στον ίδιο δρόμο. Είναι δύο έννοιες από την φύση τους αλληλοσυγκρουόμενες κι αντιφατικές. Ή μήπως,τελικά,είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος;
   Όπως σας προείπα,το βιβλίο μου άρεσε πάρα πολύ καί θα μείνει αρκετό καιρό νωπό στην μνήμη μου. Εσείς τολμάτε να γίνετε,έστω καί για όσο διαρκεί η ανάγνωση του βιβλίου,οι μάρτυρες αυτής της μάχης; Εγώ σας προτρέπω να το αναζητήσετε.
                                                             Καλές σας αναγνώσεις!

Υ.Γ. Το μυθιστόρημα «Λίλιθ και Λασθινία» ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΕ το 2018 στον 36ο Πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό της Πανελληνίας Ένωσης Λογοτεχνών (Π.Ε.Λ.).

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΡΙΒΕΑΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΕΛΚΥΣΤΗΣ
   



Λίλιθ και Λασθινία Λίλιθ και Λασθινία Reviewed by Dominica on Σεπτεμβρίου 27, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.