ΟΙ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)


             ''ΟΙ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ''- ΕΥΑ ΓΚΑΡΘΙΑ ΣΑΕΝΘ ΝΤΕ ΟΥΡΤΟΥΡΙ

Κυκλοφορεί στις 08/10 από τις εκδόσεις Ψυχογιός.Ευχαριστώ πολύ τον εκδοτικό για την αποστολή του βιβλίου.


   Σήμερα θα σας μιλήσω για ένα βιβλίο που λαχταρούσα να το διαβάσω καί επιτέλους έφτασε στα χέρια μου. Δεν βρίσκω λόγια για να σας περιγράψω την χαρα μου,όταν το αντίκρισα για πρώτη φορά. Βλέπετε,το περίμενα αρκετούς μήνες καί να που τώρα είναι εδώ. Ο λόγος για το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας ''Η σιωπή της λευκής πόλης'' της συγγραφέως κυρίας Εύα Γκαρθία Σάενθ ντε Ορτούρι με τίτλο ''Οι τελετουργίες του νερού''.

   Η συγγραφέας για δεύτερη φορά καταφέρνει καί ''αιχμαλωτίζει'' το αναγνωστικό κοινό από τον πολλά υποσχόμενο καί ιδαίτερο τίτλο του βιβλίου της. Καλό θα είναι να μην τον προσπεράσετε έτσι γρήγορα,γιατί η συγγραφέας μας δίνει πάντα στοιχεία καί ουσιαστικά ξεκινάει την αφήγηση της ιστορίας από εκεί. Έτσι,μας βάζει πιο ομαλά μέσα στην υπόθεση καί μας βοηθάει να εξοικειωθούμε τόσο με τους ήρωες,όσο καί με τον χώρο που θα λάβουν χώρα τα γεγονότα.

   Εύστοχα η εξιστόρηση των γεγονότων ξεκινάει σχεδόν αμέσως από το σημείο που μας είχε αφήσει η συγγραφέας στον επίλογο του πρώτου βιβλίου. Συνεχίζει να ξετυλίγει το κουβάρι που θα μας οδηγήσει στην τελική κατάληξη της ιστορίας. Δεν αφήνει κενά,ούτε προβαίνει σε περιττές,κουραστικές επαναλήψεις. Το κείμενο για μένα είναι άρτιο καί δεν βρήκα κάτι το οποίο να μου αρέσει λιγότερο. Θεωρώ ότι η συγγραφέας,στο δεύτερο αυτό βιβλίο,μπαίνει πιο δυναμικά σαν να πατάει το γκάζι καί να αυξάνει την ένταση στην δράση,στην περιπέτεια,στην αγωνία καί στο σασπένς. Οι ανατροπές για ακόμη μία φορά παρούσες θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην πορεία της αναζήτησης της αλήθειας.

   Ο λόγος της συγγραφέως είναι ακόμα πιο μεστός καί ενισχυμένος. Χρησιμοποιεί πιο γεμάτο λεξιλόγιο καί είναι φανερό πως έχει προβεί σε ενδελεχή έρευνα πρίν να αποτυπώσει πάνω στο χαρτί την ιστορία. Μου αρέσει να βλέπω τους συγγραφείς να δουλεύουν πάνω στην εξέλιξή τους καί να μην μένουν στάσιμοι/ες. Καί η συγγραφέας φαίνεται πως το επιδιώκει αυτό. Παίζει έξυπνα με τους αναγνώστες καί δεν τους αφήνει περιθώρια να αφήσουν το βιβλίο από τα χέρια τους,ή,να στρέψουν,έστω καί για λίγο,την προσοχή τους αλλού. Επιθυμεί να ''ντύνει'' τις ιστορίες των βιβλίων της με ένα πέπλο μυστηρίου,όπου από εκεί κάτω κρύβονται ένοχα μυστικά τα οποία αν έρθουν στο φώς θα κλονίσουν τις σχέσεις μετάξυ των ηρώων καί θα σπάσουν τα σχοινιά που κρατουν τις ισορροπίες.

  ''Η Άνα Μπελέν Λιάνιο, ο πρώτος έρωτας του Κράκεν, βρίσκεται δολοφονημένη στην Άλαβα. Το μαρτύριο του θανάτου της παραπέμπει σε μια πανάρχαια τελετουργία όπου το θύμα κρεμιέται ανάποδα και βυθίζεται σε έναν λέβητα με καυτό νερό. Ο λέβητας είναι αυθεντικό κομμάτι από την Εποχή του Χαλκού. Και μια λεπτομέρεια κάνει τη φρίκη ακόμη μεγαλύτερη: Η Άνα Μπελέν ήταν έγκυος… Όπως φαίνεται σύντομα, ο δολοφόνος δε θα σταματήσει εδώ. Θα συνεχίσει να σκοτώνει μέλλοντες γονείς, μιμούμενος τις τελετουργίες του νερού, διαλέγοντας προσεκτικά ιερές τοποθεσίες της Χώρας των Βάσκων και της Κανταβρίας για τα εγκλήματά του. Η υπόθεση ξυπνά στον Κράκεν οδυνηρές μνήμες, από το καλοκαίρι του 1992, τότε που με τους τρεις καλύτερούς του φίλους πρωτοσυνάντησαν την αινιγματική Άνα Μπελέν Λιάνιο – μια γνωριμία που τους σημάδεψε για πάντα. Και ταυτόχρονα, του γεννά έναν φόβο χωρίς προηγούμενο. Γιατί η Άλμπα, η προϊσταμένη του και γυναίκα που αγαπά, είναι έγκυος – και κινδυνεύει να γίνει ο επόμενος στόχος του δολοφόνου…''(Περίληψη οπιθοφύλλου)

   Μέσα στην υπόθεση θα συναντήσουμε νέους ήρωες μαζί με τους παλιούς καί πλέον γνώριμους σε εμάς. Θα μας δοθεί η ευκαιρία να τους μάθουμε καλύτερα,αφού κι εκείνοι/ες θα ξεδιπλώσουν άγνωστες πτυχές του χαρακτήρα τους καί τους παρελθόντος τους. Θα μπορέσουμε να τους προσεγγίσουμε. Θα τους νιώσουμε οικείους. Θα τους κατανοήσουμε καί θα τους δικαιολογήσουμε ως ένα βαθμό. Θα μπούν στο παζλ πολλά κομμάτια που έλειπαν έως τώρα καί θα έχουμε μία πιο σαφή εικόνα,η οποία θα είναι ολοκληρωμένη στο τρίτο καί τελευταίο βιβλίο της τριλογίας. Όλοι κι όλες θα παίξουν σημαντικό ρόλο καί θα τοποθετήσουν το δικό τους λιθαράκι στο επιτυχές χτίσιμο της ιστορίας.

   Το ερωτικό στοιχείο ανάμεσα στους ήρωες είναι λιγότερο παρόν μέσα στο κείμενο σε σχέση με το προηγούμενο βιβλίο. Τοποθετείται,εύστοχα,από την συγγραφέα σε συγκεκριμένα σημεία μέσα στις σελίδες κι αυτό γίνεται με σκοπό να εξηγηθούν κάποιες πράξεις καί σκέψεις των ηρώων. Δεν είναι δηλαδή απλές αναφορές για να κάνουν πιο πικάντικο,ή,ενδιαφέρον το κείμενο στους αναγνώστες. Δεν χρειάζεται,άλλωστε,κάτι τέτοιο. Η υπόθεση είναι πολύ πλούσια καί θελκτική από μόνη της.

    Βρήκα,επίσης,πολύ ενδιαφέρουσα την αναφορά της συγγραφέως σε αρχαίες κέλτικες τελετουργίες καί τολμώ να πώ πως έμαθα πράγματα που μέχρι πρότεινος δεν γνώριζα καί ένιωσα να με πλημμυρίζει η μαγεία καί το μυστήριο εκείνης της εποχής. Ειδικά,ο συνδυασμός του μοτίβου που χρησιμοποιεί ο δολοφόνος με αυτές τις τελετουργίες μοιάζει εκτός από πρωτότυπο κι εφιαλτικό σενάριο να συμβαίνει στην εποχή μας.

   Θεωρώ πως το δεύτερο βιβλίο είναι πιο εσωστρεφές από το πρώτο. Άν το συνδυάσουμε καί με το έρεβος που απειλεί να καλύψει καί να ''καταβροχθίσει'' τους ήρωες μαζί με την πόλη,έχουν ως αποτέλεσμα ένα ευφυές σκοτεινό,ψυχολογικό θρίλερ με αρκετά στοιχεία crime που διαβάζεται με κομμένη την ανάσα,αυξάνοντας συνεχώς τους χτύπους της καρδιάς μας. 

   Εννοείται πως το βιβλίο το λάτρεψα καί σας προτείνω ανεπιφύλακτα να το αναζητήσετε μόλις κυκλοφορήσει. Κι αν δεν έχετε διάβασει ακόμα ούτε το πρώτο -πολύ κακώς κατ'εμέ- σπεύστε να προμηθευτείτε καί τα δύο. Είμαι πεποισμένη πως θα τα λατρέψετε όπως κι εγώ. Εγώ,πάντως,απορώ πως θα κάνω υπομονή μέχρι να κυκλοφορήσει το τρίτο βιβλίο που κλείνει την ιστορία. Νομίζω πως η συγγραφέας μας έχει πετάξει το τυράκι σαν δόλωμα,''πιαστήκαμε'' στην φάκα καί μας κρατάει σε εγρήγορση για το τι μέλλει γενέσθαι...

                                                          Καλά σας αναγνώσματα!


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΕΥΑ ΓΚΑΡΘΙΑ ΣΑΕΝΘ ΝΤΕ ΟΥΡΤΟΥΡΙ(Eva Garcia Saenz de Urturi)


ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: Los ritos del aqua


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΨΥΧΟΓΙΟΣ

   

   

    





ΟΙ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΟΙ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ Reviewed by Dominica on Σεπτεμβρίου 25, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.