Ασημένια φτερά

 



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Η εκδίκηση λένε πως είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο... Το θέμα,όμως,είναι το πως αισθάνεται ύστερα το άτομο το οποίο θέλησε να εκδικηθεί καί να τιμωρήσει με τόσο σκληρό τρόπο εκείνον τον άνθρωπο που τον πλήγωσε ανεπανόρθωτα. Άν το εξετάσουμε βαθύτερα,νομίζω ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες στις οποίες μπορούν να χωριστούν αυτοί οι άνθρωποι. Από την μία πλευρά είναι εκείνοι/ες που δεν ικανοποιήθηκαν καί αισθάνονται κενοί/ες μέσα τους καί από την άλλη μεριά είναι αυτοί/ες που νιώθουν σαν να έχουν στα χέρια τους την απόλυτη δύναμη καί τίποτα καί κανένας δεν μπορεί να τους την στερήσει πια.
   Η συγγραφέας κυρία Καμίλα Λάκμπεργκ(Camilla Lackberg) είναι γνωστή υποστηρίκτρια των γυναικών καί μέσα από τα βιβλία της επιθυμεί να δείξει την αξία καί την δύναμη της γυναικείας φύσης. Επανέρχεται,λοιπόν,με το νέο της βιβλίο με τίτλο ''Ασημένια φτερά'',το οποίο αποτελεί ουσιαστικά την συνέχεια του προηγούμενου βιβλίου της με τίτλο ''ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΚΛΟΥΒΙ''. Εγώ,αν καί δεν το έχω διαβάσει ακόμη -θα το κάνω σύντομα- δεν αντιμετώπισα κάποιο πρόβλημα κατανόησης της ιστορίας καί το διάβασα γρήγορα καί άκοπα. 
   Ήταν η δεύτερη φορά που ήρθα σε επαφή με την πένα της συγγραφέως καί παρατήρησα πως χρησιμοποιεί το ίδιο μοτίβο γραφής καί εστιάζει πολύ στην γυναίκα καί στη θέση της μέσα στην κοινωνία. Η πρωταγωνίστριά της είναι μία δυναμική,ίσως καί αδίσταχτη,γυναίκα που διεκδικεί μέχρι εσχάτων την επιθυμία της να θεωρείται ίση με τους άνδρες,να έχει τα ίδια δικαιώματα τόσο στον εργασιακό χώρο,όσο καί στο ζήτημα των ερωτικών σχέσεων. Είναι μία γυναίκα απελευθερωμένη από ταμπού καί άλλα δεσμά της κοινωνίας. Ζεί στο έπακρο καί επιδιώκει τον σεβασμό όλων. Είναι,ταυτόχρονα,ακραία καί δύσκολα θα μπορέσουν οι γυναίκες αναγνώστριες να ταυτιστούν μαζί της. Ίσως,όλη αυτή η ιδιαίτερη στάση της να οφείλεται καί σε προηγούμενες εμπειρίες ζωής που να την έχουν σημαδέψει καί να έχουν διαμορφώσει τον χαρακτήρα της με ανάλογο τρόπο.
   ''Πάνω που η Φέι πίστεψε ότι όλα ήταν εντάξει, η ίδια της η ύπαρξη απειλείται ακόμα μια φορά. Έχει φτιάξει τη ζωή της στο εξωτερικό, ο πρώην σύζυγός της είναι στη φυλακή και η εταιρεία της Revenge καλπάζει προς την επιτυχία. Τη στιγμή όμως που η Revenge ετοιμάζεται να κατακτήσει τις ΗΠΑ, μια νέα απειλή κάνει την εμφάνισή της και η Φέι αναγκάζεται να επιστρέψει στη Στοκχόλμη. Θα ρισκάρει να αφήσει πίσω της όλα αυτά για τα οποία πάλεψε τόσο σκληρά; Ή θα καταφέρει να αναγεννηθεί από τις στάχτες και να ανακτήσει τον έλεγχο; Με τη βοήθεια μιας επίλεκτης ομάδας γυναικών ξεκινάει να μάχεται για να σώσει ό,τι της ανήκει – για να σώσει τα αγαπημένα της πρόσωπα αλλά και τον ίδιο της τον εαυτό.'' (Περίληψη οπισθοφύλλου)
   Ένα στοιχείο που χαρακτηρίζει όλο το βιβλίο είναι η υπερβολή. Προσωπικά δεν με ενόχλησε καθολου. Προσπάθησα να το εκλογικεύσω,ίσως καί να το αποδεχθώ στα πλαίσια της μυθοπλασίας καί όλων όσων πρεσβεύει η συγγραφέας καί θέλει να τα μεταφέρει στο αναγνωστικό κοινό. Μπορώ να σας πώ ότι περισσότερο δεν μου άρεσε η επίμονη αναφορά σε γνωστές επώνυμες μάρκες ένδυσης καί υπόδυσης,παρά η τοποθέτηση των πικάντικων σεξουαλικών σκηνών μέσα στο κείμενο. Θεωρώ πως κι αυτές ήθελαν να τονίσουν την ισότητα ανάμεσα στα φύλα καί στην ελεύθερη έκφραση της σεξουαλικότητά τους. Το είδα σαν ένα ''εργαλείο'' στα χέρια της συγγραφέως. Δεν επηρέασαν την κρίση μου σχετικά με την πλοκή του βιβλίου. Βέβαια,είναι απόλυτα σεβαστό αν κάποιοι αναγνώστες δεν επιθυμούν να συναντούν περιγραφές ανάλογων σκηνών στα βιβλία που διαβάζουν. 
   Ο λόγος της συγγραφέως είναι απλός,κυνικός καί ωμός. Δεν παύει,βέβαια,να είναι ρεαλιστικός καί να αντικατοπτρίζει πολλά από όσα συμβαίνουν μέσα στις σύγχρονες κοινωνίες. Το λεξιλόγιο είναι άφθονο καί οι εικόνες πολλές καί γλαφυρές. Υπάρχει δράση καί αγωνία μέχρι το τέλος του βιβλίου. Στα θετικά,επιπλέον,στοιχεία μπορούν να υπολογιστούν η συνεχόμενη ροή των γεγονότων καί η αποφυγή περιττών επαναλήψεων. Για ακόμη μία φορά,αξίζουν συγχαρητήρια στον κύριο Γρηγόρη Κονδύλη για την εξαιρετική απόδοση του κειμένου από τα σουηδικά στα ελληνικά.
   Εν κατακλείδι,μπορώ να σας πώ ότι το βιβλίο μου άφησε αρκετά καλές εντυπώσεις,αν καί θεωρώ πως είναι ένα βιβλίο των άκρων. Ένα βιβλίο που θα διχάσει το αναγνωστικό κοινό καί θα υπάρξουν αντικρουόμενες απόψεις. Σίγουρα,όμως,είναι ένα βιβλίο που δεν περνά απαρατήρητο κι αδιάφορο από όποιον/α το διαβάσει. Γιατί να μην το αναζητήσετε κι εσείς;
                                                        Καλά σας αναγνώσματα!

Υ.Γ. Επωφεληθείτε τις προσφοράς που τρέχει από τις εκδόσεις Μεταίχμιο καί προμηθευτείτε την κασετίνα με τα δύο βιβλία σε πολύ καλή τιμή.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΚΑΜΙΛΑ ΛΑΚΜΠΕΡΓΚ(CAMILLA LACKBERG)

TIΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: Vingar av silver

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ




Ασημένια φτερά Ασημένια φτερά Reviewed by Dominica on Σεπτεμβρίου 19, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.