Κωνσταντίνος Κανάρης τ’ όνομά μου

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Η χώρα μας,αν καί μικρή σε όγκο σε σχέση με άλλες,έχει αναδείξει πολλές καί σπουδαίες προσωπικότητες που μπορούν να θεωρηθούν ως άξια πρότυπα-σύμβολα για όλους μας. Είναι συνετό,λοιπόν,τα παιδιά από νεαρή ηλικία να διδάσκονται την ζωή καί τα επιτεύγματα αυτών των ανθρώπων. Δεν πρέπει να καταδικάζονται στην λήθη. Ειδικά,όταν έχουν προσφέρει τα μέγιστα για την πατρίδα μας. Πάλεψαν μέχρι εσχάτων για την ελευθερία καί τα ιδανικά τους. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε γι'αυτούς,είναι να τους αποδίδουμε φόρο τιμής μέσω των βιβλίων καί των μνημείων. Να κρατάμε ζωντανή την μνήμη τους.
   Μία εξαιρετική πρόταση για παιδιά ηλικίας 9 ετών καί άνω,κατ'εμέ ιδανική καί για ενήλικες είναι το βιβλίο της συγγραφέως κυρίας Μαρίας Ανδρικοπούλου,με τίτλο ''Κωνσταντίνος Κανάρης τ’ όνομά μου'',το οποίο αναφέρεται στην ζωή καί την δράση του μεγάλου μπουρλοτιέρη της επανάστασης του 1821,Κωνσταντίνου Κανάρη,σε πολλά συμβάντα εκείνης της εποχής καί μετέπειτα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως πολλοί σημαντικοί άνθρωποι εμπνεύστηκαν από αυτόν καί έγραψαν ποιήματα για χάρη του(μερικά εξ αυτών θα τα βρείτε στο τέλος του βιβλίου). Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλέντης.
   Πρόκειται για μία αξιόλογη καί πολύ προσεγμένη δουλειά,τόσο από άποψη γραφής,όσο καί από άποψη πλοκής. Η συγγραφέας με λιτό,στρωτό λόγο ρίχνει φως σε άγνωστες πτυχές της ζωής του σπουδαίου αυτού ανδρός που μέχρι πρότεινος δεν γνώριζα καί τα έμαθα μέσα από το βιβλίο. Είναι φανερό πως έχει κάνει ενδελεχή έρευνα καί μεταφέρει με σεβασμό στο χαρτί όσα θέλει να πεί(δείτε την βιβλιογραφία στο τέλος του βιβλίου). 
  Μπαίνει η συγγραφέας μέσα στο σώμα καί την ψυχή του ήρωά μας καί μιλάει εξ αυτού. Θα δούμε να συμβαίνουν μπροστά μας μάχες καί συζητήσεις εκείνης της εποχής. Θα νιώσουμε ποικίλα συναισθήματα. Πόσο όμορφη είναι η ιστορία του τόπου μας καί πόσο αδικείται με τον τρόπο που διδάσκεται στα σχολεία... Αυτό,βέβαια,είναι άλλο θέμα,οπότε ας μην επεκταθώ.
   Το βιβλίο για μένα είναι ένα απ΄τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει καί ανήκει στην παιδική λογοτεχνία. Αξίζει της προσοχής του αναγνωστικού κοινού. Καί να θυμάστε πάντα. Λαός που ξεχνά την ιστορία του,είναι καταδικασμένος.
                                                             Καλά σας αναγνώσματα!

                                                                    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ένα νεανικό ανάγνωσμα με τον αρμονικό συνδυασμό λογοτεχνίας και γνώσης, ένα βιβλίο που προσφέρει πλούσιο υλικό προς αξιοποίηση στη σχολική τάξη και μπορεί να αποτελέσει αφορμή για την παρουσίαση και άλλων προσωπικοτήτων που πέρασαν στο πάνθεον των ηρώων ή καθόρισαν με το έργο τους την Ιστορία.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Κάποιες στιγμές τα αγάλματα ζωντανεύουν, κυρίως αν έχουν θαλερή καρδιά. Στην πλατεία της πολύβουης Κυψέλης, όπου ήταν το σπίτι του, ο Κωνσταντίνος Κανάρης στέκει μαρμαρωμένος στους αιώνες. Μα έχει πολλά να πει και η φωνή του μας ταξιδεύει στα χρόνια της φωτιάς, στην Επανάσταση του 1821, πριν και μετά. Διηγείται την ιστορία του σαν παραμύθι, με την πνοή της ελευθερίας και της ηθικής δύναμης που χαρακτήριζε αυτή την ευγενική μορφή του Αγώνα, τον άνδρα που διακρίθηκε για τον ηρωισμό του όσο και για την καταδεκτικότητά του, τον Έλληνα που μεγαλούργησε ταπεινά…

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΑΛΕΝΤΗΣ
   



Κωνσταντίνος Κανάρης τ’ όνομά μου Κωνσταντίνος Κανάρης τ’ όνομά μου Reviewed by Dominica on Σεπτεμβρίου 01, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.