Στο κόκκινο και στο γαλάζιο


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat

  Το κόκκινο χρώμα είναι συνδεδεμένο με το πάθος καί την αγάπη καί την ίδια στιγμή μπορεί να προειδοποιεί για έναν επερχόμενο κίνδυνο καί να θυμίζει φωτιά. Από την άλλη μεριά,το γαλάζιο χρώμα είναι ταυτισμένο με το χρώμα του ουρανού,τα καταγάλανα νερά που λούζουν την πατρίδα μας,την ελευθερία,την γαλήνη καί την ευτυχία. Πώς γίνεται,όμως,''έννοιες'' τόσο αντιφατικές μεταξύ τους,να είναι αλληλένδετες; Δεν χρειάζεται καμία φιλοσοφική αναζήτηση για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα. Αρκεί,απλά,να κοιτάξουμε γύρω μας καί να αποδεχθούμε ότι έτσι είναι καί η πραγματική ζωή... Αυτό,άλλωστε,την κάνει τόσο όμορφη...
   Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Λιβάνη το νέο μυθιστόρημα του συγγραφικού ζεύγους κυρίου καί κυρίας Γιάννη & Μαρίνας Αλεξάνδρου,με τίτλο ''Στο κόκκινο και στο γαλάζιο''. Είναι η δεύτερη επαφή μου με την γραφή τους καί για ακόμη μία αφορά μου άφησαν πολύ καλές εντυπώσεις. Κατά έναν περίεργο τρόπο,οι συγκεκριμένοι συγγραφείς με χαλαρώνουν με την πένα τους καί με ''συντροφεύουν'' σε ονειρικά ταξίδια ψυχής μέσα από τις ιστορίες των βιβλίων τους. Ένα βιβλίο που σας προτρέπω να το αναζητήσετε καί να το διαβάσετε.
  Το βιβλίο κατέστη δελεαστικό στα μάτια μου από το πρώτο βλέμμα που έριξα στο εξώφυλλό του. Μου υποσχόταν δυνατές συγκινήσεις καί τολμώ να πώ πως τα κατάφερε σε μεγάλο βαθμό. Μαζί με τους ήρωες θα ταξιδέψουμε τόσο στο παρελθόν,όσο καί στο παρόν. Θα γεννηθούν μέσα στην ψυχή μας πολλά συναισθήματα καί θα αποκτήσουμε γνώσεις που μέχρι πρότεινος δεν μας είχε δοθεί η ευκαιρία. Θα πάρουμε μαθήματα ζωής καί θα πιστέψουμε στον εαυτό μας. Θα αγαπήσουμε καί θα αγαπηθούμε. Θα νιώσουμε τον πόνο καί την αδικία,μα στο τέλος θα έρθει η πολυπόθητη λύτρωση σαν το μάννα εξ ουρανού. Όμοια με τους ήρωες θα περάσουμε από το κόκκινο στο γαλάζιο.
   Οι συγγραφείς κύριος καί κυρία Γιώργος & Μαρίνα Αλεξάνδρου προσφέρουν πάντα στο αναγνωστικό κοινό ιστορίες που τις διέπει μία αληθοφάνεια,πασπαλισμένη από μπόλικη μυθοπλασία. Οι πρωταγωνιστές τους δεν είναι εξωπραγματικοί,μα μοιάζουν σαν τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας. Δεν διαφέρουν πολύ από εμάς. Αυτό είναι το βασικό στοιχείο που τους καθιστά τόσο οικείους καί προσιτούς καί είναι σχεδόν δεδομένη η ταύτιση μερίδας του αναγνωστικού κοινού μαζί τους. Για κάποιους θα αναπτύξουμε καλά συναισθήματα καί θα τους νιώσουμε δικούς μας ανθρώπους κι άλλους θα τους αντιπαθήσουμε. Πάντα θεωρώ θετικό στοιχείο ενός βιβλίου,το να μπορεί ο εκάστοτε συγγραφέας να μας κάνει να ''ξεχνάμε'' ότι δεν έχουμε να κάνουμε με ήρωες της φαντασίας του. Είναι δύσκολο να αναπτυχθούν μέσα μας αληθινά συναισθήματα που θα μας γεμίσουν με πληθώρα σκέψεων.
   Ο λόγος των συγγραφέων είναι μεστός καί σωστά δομημένος. Αν καί η ιστορία του βιβλίου διαχωρίζεται νοητά σε δύο μέρη -κυρίως παρόν καί παρελθόν- δεν υπάρχει κάποιο σημείο που να υπάρχουν εμβόλιμες περιττές επαναλήψεις,ή,κοιλιές. Η εξιστόρηση των γεγονότων γίνεται ομαλά καί την χαρακτηρίζει μία αυξητική τάση ως προς την ένταση της αγωνίας καί του σασπένς. Το λεξιλόγιο είναι κι αυτό άφθονο καί σε συνδυασμό με τις περιγραφικές εικόνες έχουν ως αποτέλεσμα ένα κείμενο ''ζωντανό'',παραστατικό κι άκρως ευανάγνωστο.
    Κλείνοντας το βιβλίο,κατέληξα στο συμπέρασμα πως το παρελθόν πάντα θα μας δελεάζει καί θα μας μαγεύει γιατί μπορούμε να το προσεγγίσουμε μόνο με την φαντασία μας καί μέσω των διηγήσεων τρίτων,αλλά το μέλλον κρύβει μία αναμονή καί μία άσβεστη ελπίδα κι ανυπομονησία. Θα συμφωνήσω δε,απόλυτα,με αυτό που αναγράφεται στο πίσω μέρος του βιβλίου ''Συγκλονιζόμαστε με το χθες, ερωτευόμαστε στο σήμερα, ενώ πλημμυρίζουμε αισιοδοξία για το αύριο.'' Νομίζω ότι εσωκλείει όλο το νόημα της ζωής...
                                                                Καλές σας αναγνώσεις!

Υ.Γ. Στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου θα βρείτε ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με το Γαλαξείδι καί την Μασσαλία.

                                                                        ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η Λουκία, μια νέα γυναίκα που μεγαλώνει μόνη τα δυο κορίτσια της, γνωρίζει τυχαία τον Αρίστο, έναν πολυάσχολο μεταλλειολόγο μηχανικό. Νοικιάζει το οικογενειακό του αρχοντικό στο Γαλαξείδι, με σκοπό να ανοίξει εκεί ένα μαγαζί. Οι δυο τους θα συνεταιριστούν και η συνεργασία τους θα εξελιχθεί σε δυνατή αγάπη και πάθος. Ζούμε την καθημερινότητά τους, με τις χαρές, τις διαφωνίες και τα γέλια. Μελανό σημείο είναι ο έρωτας της Μυρτώς, της κόρης του Αρίστου, η οποία μπλέκει με λάθος άνθρωπο, που θέλει να τη χρησιμοποιήσει στα σκοτεινά του σχέδια, μια και δε διστάζει να σκοτώσει προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του. Παράλληλα, το Γαλαξείδι, η θαλασσινή πολιτεία με το πλούσιο ναυτικό παρελθόν, ζωντανεύει μπρος στα μάτια μας. Ακολουθούμε τα περήφανα ιστιοφόρα στα μακρινά τους ταξίδια από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τη Μασσαλία, τότε που θαλασσινό νερό κυλούσε στις φλέβες των ναυτικών. Παρακολουθούμε την πολυτάραχη ζωή τους, από τη μεγάλη ακμή των ιστιοφόρων μέχρι την παρακμή τους, όταν άρχισε η χρήση ατμού στα πλοία. Η κυρα-Λένη, πρόγονος του Αρίστου, με την πολυκύμαντη ζωή της πρωταγωνιστεί, μαζί με τα ιστιοφόρα, στην ιστορία μας. Όλα όσα βιώνει μας συνεπαίρνουν και οι περιπέτειές της μας κόβουν την ανάσα.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ & ΜΑΡΙΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΛΙΒΑΝΗΣ
   
   
   
   

 
Στο κόκκινο και στο γαλάζιο Στο κόκκινο και στο γαλάζιο Reviewed by Dominica on Αυγούστου 07, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.