Εξάρχεια City


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

  Η πόλη των Εξαρχείων είναι μία από τις πιο γνωστές στην Αθήνα,αφού είναι στέκι πολλών καλλιτεχνών,ροκάδων καί της νεολαίας. Σίγουρα κάποιος/α θα βρεί εκεί κάποιο μαγαζί που θα το κάνει στέκι του/της καί δύσκολα θα ''ξεκολλήσει''. Τα Εξάρχεια -κατ'εμέ- είτε τα λατρεύεις,είτε τα μισείς,ή πιο σωστά,λατρεύεις να τα μισείς. Είναι η πόλη των άκρων καί εκπέμπει μία αλλιώτικη ομορφιά. Μία ομορφιά που θα σαγηνεύσει όποιον/α θελήσει να τα γνωρίσει.
  Με ποιά κριτήρια επιλέγετε να διαβάσετε ένα βιβλίο; Bάσει των κριτικών που το συνοδεύουν; Εξαιτίας του είδους στο οποίο ανήκει; 'Η βάσει της ψυχολογικής σας κατάστασης εκείνη την περίοδο; Εγώ προτιμώ να επιλέγω βιβλία που θα με γεμίζουν καί θα μου κρατήσουν καλή συντροφιά,λαμβάνοντας πάντα υπ'όψιν τα κριτήρια που σας αναφέρω παραπάνω.
   Κυκλοφόρησε πρόσφατα το νέο βιβλίο της συγγραφέως κυρίας Στέλλας Καραμπακάκη,με τίτλο ''Εξάρχεια City'' από τις εκδόσεις Λυκόφως καί θα είναι μεγάλο κρίμα να μην το διαβάσετε. Πρόκειται για μία άκρως χιουμοριστική συλλογή διηγημάτων,μέσω της οποίας η συγγραφέας καυτηριάζει το σύγχρονο ζήτημα των σχέσεων,χωρίς να γίνεται βαρετή,ή,να χρησιμοποιεί βαρύγδουπες δηλώσεις.
  Αγάπησα την γραφή της γιατί ξεχωρίζει. Είναι ευφυής. Έχει ένα δικό της προσωπικό στυλ,τόσο οικείο καί ταιριαστό για τα γούστα μου. Ο λόγος της ανάλαφρος,φρέσκος καί σαρκαστικός,όπου πρέπει,δίνει μία νότα ζωντάνιας σε όλα τα κείμενα. Η γλώσσα του κειμένου είναι απλή καί εμπλουτίζεται από λέξεις αργκό καί εκφράσεις που όλοι/ες,λίγο έως πολύ,χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας. Αν καί τα κείμενα περιέχουν μεγάλη δόση χιούμορ,μέσα από τις ιστορίες τους κρύβουν -εντέχνως καλυμμένα- μηνύματα με πολλούς αποδέκτες. Αρκεί να είμαστε δεκτικοί/ες καί έτοιμοι/ες να τα δούμε. Ναι μεν,μιλάνε για τις ερωτικές σχέσεις κι όσα τραγελαφικά ακολουθούν αυτές,δεν παύουν δε,να είναι τοποθετημένες μέσα σε ένα κοινωνικό πλαίσιο που καθορίζει κατά πολύ την ζωή μας. Με ήρωες αληθοφανείς,η ταύτιση του αναγνωστικού κοινού μαζί τους είναι δεδομένη. Σίγουρα μέσα από τα μάτια τους,ή,τις ιστορίες τους κάποιος/α θα δεί δικά του/της βιώματα καί σκέψεις.
  Ανέκαθεν θεωρούσα πως είναι πιο δύσκολο ένας συγγραφέας,ή,ηθοποιός να κάνει τους αναγνώστες,ή,τους θεατές να γελάσουν με την ψυχή τους από το να τους προκαλέσει συναισθήματα λύπης. Πώς μπορείς να κάνεις κάποιον να γελάσει αυθόρμητα κι αβίαστα,χωρίς να χρησιμοποιείς άλλου είδους τεχνάσματα,πέρα από καθαρό καί ευθύ λόγο που στοχεύει εκεί ακριβώς; Η συγγραφέας κυρία Στέλλα Καραμπακάκη με μεγάλη μαεστρία προκαλεί αισθήματα ευφορίας καί σκορπίζει απλόχερα χαμόγελα ευτυχίας. Κάθε αναγνώστης/τρια διασκεδάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό κατά την διάρκεια της ανάγνωσης του βιβλίου της. Δεν θα υπάρξει στιγμή που κάποιος/α θα βαρεθεί,ή,θα κουραστεί από αυτό.
  Εγώ το βιβλίο το διάβασα,με μια ανάσα,σε λιγότερο από μία ώρα καί δεν μπορούσα να σταματήσω να γελάω. Καί για να μην παρεξηγηθώ,το βιβλίο δεν είναι καθόλου σαχλό,ή,χαζοχαρούμενο. Είναι ό,τι χρειαζόμουν μετά από μία απαιτητική καί δύσκολη περίοδο. Έφτασε την πιο κατάλληλη στιγμή στα χέρια μου. Επιτέλεσε τον σκοπό του στον μέγιστο βαθμό.
  Κλείνοντας το βιβλίο,πέρασαν αρκετές σκέψεις από το μυαλό μου. Πρώτον,η συγγραφέας θα μπορούσε,κάλλιστα,να είναι φίλη μου. Προτιμώ τους αλέγρους,δυναμικούς καί πληθωρικούς ανθρώπους. Είναι ελάχιστες οι φορές που συμπνέουν οι σκέψεις μου με έναν άνθρωπο που δεν έχω γνωρίσει ποτέ δια ζώσης,παρά μόνο μέσω των έργων του. Δεύτερον,σκέφτομαι να κατέβω στην Αθήνα με το βιβλίο ανά χείρας καί να τριγυρίσω στις οδούς που αναφέρονται μέσα στις ιστορίες καί ''περπάτησαν'' οι ήρωές μας(σας το λέω από τώρα,για να μην παραξενευτείτε αν δείτε κάποια ''τρελή'' να τριγυρίζει εκεί,κρατώντας στα χέρια της ένα βιβλίο κι όχι χάρτη καί να ψάχνει οδούς). Καί τέλος,το βιβλίο θα μπεί σε μία θέση στην βιβλιοθήκη μου,που θα με βολεύει να έχω εύκολη πρόσβαση σε αυτό,όταν νιώθω ότι χρειάζομαι κάτι να μου φτιάξει την διάθεση.
                                      Σπεύστε να το αναζητήσετε!Καλά σας αναγνώσματα!

                                                                ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Στη εξωτική πόλη των... Εξαρχείων όλα αποκτάνε το δικό τους ξεχωριστό χρώμα και το μόνο που μένει φαινομενικά το ίδιο στις καφετέριες, τα μπαράκια και τους δρόμους γύρω απ’ την πλατεία είναι η προσπάθεια των ανθρώπων να βρουν τον Έρωτα. Μόνο που αυτός, σαν να την έχει ακούσει λίγο περισσότερο, και όχι μόνο δεν τους φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα, αλλά κάνει αποτυχημένους συνδυασμούς και στήνει κωμικοτραγικές ιστορίες γνωριμιών, προσφέροντας άφθονο γέλιο, αν όχι στους άμεσα εμπλεκόμενους, σίγουρα σε όλους τους υπόλοιπους. Γιατί, όλα είναι πιθανά όταν έχεις να κάνεις με ανθρώπους και συναισθήματα. Όλα είναι πιθανά όταν ερωτεύεσαι. Το βιβλίο Εξάρχεια City είναι μια συλλογή χιουμοριστικών διηγημάτων της Στέλλας Καραμπακάκη για πρώτα ραντεβού που δεν τα ακολούθησαν δεύτερα, για σχέσεις που διαλύθηκαν δίπλα σε μαυρόασπρα graffiti και άδεια μπουκάλια μπύρας, για έρωτες που πνίγηκαν ανάμεσα σε αναθυμιάσεις και κοκτέιλ μολότοφ. Και όλα αυτά στο μέρος που η συγγραφέας θεωρεί το κέντρο του κόσμου: τα Εξάρχεια.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΣΤΕΛΛΑ ΚΑΡΑΜΠΑΚΑΚΗ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΛΥΚΟΦΩΣ
Εξάρχεια City  Εξάρχεια City Reviewed by Dominica on Ιουλίου 12, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.