Το αγόρι που ήθελε μόνο να χορεύει (Παιδικό βιβλίο & Θεατρικό έργο)


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

  Η κοινωνία μας επιβάλλει να ζούμε κάτω από συγκεκριμένες καταστάσεις καί να αποδεχόμαστε ως σωστές τις πεποιθήσεις που εκείνη ορίζει. Οτιδήποτε παρεκκλίνει αυτών,αμέσως,θεωρείται καταδικαστέο κι ανεπίτρεπτο. Το σνομπάρει καί το αποξενώνει από τα υπόλοιπα. Για παράδειγμα,θεωρείται απόλυτα φυσιολογικό ένα μικρό αγόρι να παίζει ποδόσφαιρο κι ένα μικρό κορίτσι να ασχολείται με τον χορό. Το αντίθετο είναι πολλές φορές κατακριτέο καί δυστυχώς έχει ως αποτέλεσμα να συνοδεύουν εκείνα τα άτομα διόλου κολακευτικά σχόλια καί εκφράσεις για τον χαρακτήρα τους.
  Η διαφορετικότητα είναι που μας κάνει μοναδικούς καί να ξεχωρίζουμε από τους υπόλοιπους ανθρώπους. Πρέπει όλοι κι όλες από μικρή ηλικία να μάθουμε να αγαπάμε τους εαυτούς μας καί να τους φροντίζουμε. Να μην αφήνουμε κανέναν να μας επηρεάζει καί να μας ρίχνει ψυχολογικά. Η διαφορετικότητα πρέπει να είναι αποδεκτή καί σεβαστή από τον καθέναν μας. Επιβάλλεται να ονειρευόμαστε ελεύθερα καί να επιλέγουμε εμείς αυτό που θεωρούμε καλό για την ζωή μας. Ναι,είναι χρήσιμες οι συμβουλές καί περιέχουν διδακτικό χαρακτήρα,όταν προέρχονται από ανθρώπους που μας αγαπάνε καί νοιάζονται για το καλό μας.
  Ξέρετε,όλα αυτά πρέπει να τα μαθαίνουν τα παιδιά από την οικογένειά τους,όταν είναι ακόμη μικρά. Η οικογένεια κι έπειτα το σχολείο δίνουν στα παιδιά τα κατάλληλα εφόδια για την ζωή τους καί τους διδάσκουν την αξία της φιλίας,της αγάπης για τον συνάνθρωπο,την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον καί την ευτυχία που νιώθουμε όταν κάνουμε κάτι που αγαπάμε καί πετυχαίνουμε τους στόχους μας.
  Δυστυχώς,τα φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού,αντί να λιγοστεύουν,γίνονται όλο καί περισσότερα. Εδώ πρέπει οι γονείς καί οι εκπαιδευτικοί να βρούν έναν κατάλληλο καί ταιριαστό τρόπο να μιλήσουν στα παιδιά γι'αυτό το ζήτημα. Όχι,να τα μαλώσουν,μα να τα νουθετήσουν. Με την χρήση οικείων παραδειγμάτων καί απλού λεξιλογίου,μπορούν να καταφέρουν να τραβήξουν την προσοχή τους καί να τους περάσουν τα μηνύματα που θέλουν,χωρίς οι μικροί μας φίλοι να δυσανασχετήσουν.
  Ένας ενδεδειγμένος τρόπος για να μιλήσετε στα παιδιά σας,τον οποίο εγώ επικροτώ,είναι μέσω των παιδικών βιβλίων. Μία εξαιρετική πρόταση,που έχω την χαρά να σας παρουσιάζω σήμερα,είναι το παιδικό βιβλίο της συγγραφέως κυρίας Γεωργίας Κιζιρίδου,με τίτλο ''Το αγόρι που ήθελε μόνο να χορεύει'',το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Grotesque του ομίλου Ελκυστής. Ένα βιβλίο που αξίζει να αναζητήσετε. Είναι πολύ χρήσιμο τόσο για γονείς,όσο καί για εκπαιδευτικούς.
  Ο λόγος του βιβλίου είναι καθημερινός καί ουσιαστικός. Δεν περιέχει κουραστικές επαναλήψεις,ή,τάσεις βερμπαλισμού. Εγώ τον βρήκα πολύ ευχάριστο καί προσιτό για τις ηλικίες στις οποίες απευθύνεται. Οι ήρωες του βιβλίου είναι σκιαγραφημένοι περίτεχνα από την συγγραφέα καί τους διακρίνει μία αληθοφάνεια που καθιστά αναμενόμενη την ταύτιση των μικρών βιβλιόφιλων μαζί τους. Μέσα από τα μάτια τους θα δούν τα δικά τους όνειρα καί σκέψεις καί πολύ πιθανόν καταστάσεις που βιώνουν οι ίδιοι,ή,άλλα παιδιά στο σχολείο τους. Μάλιστα,στις τελευταίες σελίδες περιέχονται χρήσιμες δραστηριότητες για τους μικρούς βιβλιόφιλους που στηρίζονται στην υπόθεση του βιβλίου.
  Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το βιβλίο,σας παραθέτω την περίληψη που κοσμεί το οπισθόφυλλό του. ''«Τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις;» Με αφορμή αυτήν την ερώτηση ξεκίνησαν οι περιπέτειες του Αντρέα. Ο Αντρέας είναι ένα αγόρι που τελειώνει το Δημοτικό σχολείο κι έχει όνειρα για το μέλλον. Θέλει να γίνει χορευτής, γιατί μέσα από τον χορό εκφράζεται! Όμως οι συμμαθητές του έχουν μάθει πως τα αγόρια πρέπει να είναι σκληρά και να μη δείχνουν την ευαισθησία τους. Δυσκολεύονται να αποδεχθούν τη διαφορετική επιλογή του Αντρέα και καταλήγουν να τον κοροϊδεύουν και να τον στιγματίζουν. Θα καταφέρει άραγε ο Αντρέας να πραγματοποιήσει τα όνειρά του ανεξάρτητα από τη γνώμη των γύρω του; Μια ιστορία για την ελευθερία της επιλογής, τη διαφορετικότητα, τη δύναμη της φιλίας, την αγάπη και τα όνειρα.''
   Πρίν κλείσω την κριτική μου για το βιβλίο,να σας ενημερώσω ότι παράλληλα με το παιδικό βιβλίο κυκλοφορεί καί η αντίστοιχη διασκευή του σε θεατρικό κείμενο με τίτλο "Το αγόρι που ήθελε μόνο να χορεύει" σε ασπρόμαυρη εικονογράφηση. To οποίο αποτελεί ιδανική πρόταση για εκπαιδευτικούς.
                                                         Καλά σας αναγνώσματα!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΙΖΙΡΙΔΟΥ

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΝΙΚΟΣ ΡΑΦΑΗΛΙΔΗΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: GROTESQUE

Το αγόρι που ήθελε μόνο να χορεύει (Παιδικό βιβλίο & Θεατρικό έργο) Το αγόρι που ήθελε μόνο να χορεύει (Παιδικό βιβλίο & Θεατρικό έργο) Reviewed by Dominica on Ιουλίου 21, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.