Υπόθεση Μπετόβεν


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Κατά καιρούς ακούμε υποθέσεις ειδεχθών εγκλημάτων που έχουν διαπραχθεί από κατά συρροή δολοφόνους. Οι δράστες αυτοί,όχι μόνο είναι αδίστακτοι κι αφήνουν στο διάβα τους πολλά θύματα,έχουν ως συνήθεια να χρησιμοποιούν ένα δικό τους μοτίβο στην εκτέλεση των θυμάτων τους,ή,ένα προσωπικό,ξεχωριστό χαρακτηριστικό που τους ακολουθεί σαν ένα είδος ταυτότητας για να αναγνωρίζονται από την αστυνομία κι όσους έχουν αναλάβει να εξιχνιάσουν την υπόθεση. Ή ακόμα καί να νιώσουν ότι μπορούν να τραβήξουν πάνω τους την προσοχή του κόσμου καί να αποκτήσουν μία διασημότητα. Στην Ελλάδα είναι ελάχιστες τέτοιες περιπτώσεις καί ευτυχώς συμβαίνουν πολύ σπάνια.
   Ο συγγραφέας κύριος Άρης Τσακμακίδης συστήνεται στο αναγνωστικό κοινό,με το πρώτο του αστυνομικό μυθιστόρημα,με τίτλο ''Υπόθεση Μπετόβεν''. Άν καί πρωτόλειο δείγμα γραφής,είναι ένα αρκετά καλό βιβλίο με γραφή εξελίξιμη. Μία εξέλιξη που αναζητώ πάντα σε όλους τους συγγραφείς.
  Η δικαιοσύνη,αν καί αδέκαστη καί ορθή,υπάρχουν στιγμές που παραπλανάται καί πέφτει σε λάθη. Λάθη που έχουν ως αποτέλεσμα να τιμωρούνται καί να φυλακίζονται αθώοι,ενώ οι πραγματικοί ένοχοι καί οι εγκληματίες να είναι έξω. Τί θα συνέβαινε,άραγε,εάν κάθε αδικημένος έπαιρνε στα χέρια του τον νόμο καί διεκδικούσε την απόδοση της δικαιοσύνης σαν άλλος εκδικητής/τιμωρός; Θα έρθει η πολυπόθητη λύτρωση,ή,θα προκληθεί μεγαλύτερος πόνος;
   O συγγραφέας μας δίνει ένα ρεαλιστικό σκηνικό έντονης δράσης καί αγωνίας,όμοιο με αυτά που έχουν συμβεί στο εξωτερικό καί μετά μεταφέρθηκαν στην μεγάλη οθόνη ως ταινία. Ένας αστυνομικός που καταδικάστηκε χωρίς να φταίει,αναζητά απεγνωσμένα εκδίκηση καί την ζωή του πίσω. Όλοι οι παλιοί καί οι νέοι ήρωες θα βρεθούν μπλεγμένοι σε ένα αόρατο γαϊτανάκι που δύσκολα κάποιος θα μπορέσει να ξεφύγει. Θα στηθούν σαν άλλα πιόνια πάνω στην σκακιέρα καί ετοιμαστούν για την μεγάλη μάχη. Ποιός,όμως,θα είναι ο τελικός νικητής;
   ''Υπόθεση Μπετόβεν'' ο τίτλος του βιβλίου κι οφείλω να ομολογήσω πως προσπάθησα να βρώ το νόημα πίσω από τις λέξεις,πρίν διαβάσω την υπόθεση του εξωφύλλου. Αυτόματα δε,ο νούς μου πήγε στο γνωστό έργο του συνθέτη με τίτλο ''Πέμπτη Συμφωνία'' καί δικαιώθηκα διαβάζοντας το βιβλίο. Εύστοχα ο συγγραφέας επιλέγει αυτό το χαρακτηριστικό κομμάτι για να το ταιριάξει με την υπόθεση του βιβλίου. Ξεκινάει πιο ήρεμα καί δυναμώνει σε ένταση καθώς περνάει η ώρα,όμοια με την υπόθεση. Εγώ θα σας έλεγα να βάλετε να ακούγεται η εν λόγω μελωδία όσο διαβάζετε το βιβλίο. Ποιά είναι τελικά η σχέση του δολοφόνου με τον γνωστό συνθέτη;
  Ο λόγος του συγγραφέα είναι λιτός καί οικείος. Τον χαρακτηρίζουν τα μικρά καί περιεκτικά κεφάλαια που δρούν το καθένα σαν μία σκηνή της υπόθεσης,το καθημερινό λεξιλόγιο,οι ρεαλιστικοί καί γρήγοροι διάλογοι ανάμεσα στους ήρωες,καθώς καί οι πολλές εικόνες που κοσμούν το κείμενο. Γενικά,έχουμε ένα ευκολοδιάστο καί ξεκούραστο βιβλίο. Ευτυχώς,πρίν το κλείσιμο του βιβλίου συγκεντρώνονται πληροφορίες που είναι χρήσιμες για να αντιληφθεί ο αναγνώστης το πως έφτασαν ως εκεί οι ήρωες καί να καλυφθούν τυχόν προηγούμενα κενά.
  Εμένα μου κράτησε,πάντως,καλή συντροφιά καί θα σας πρότεινα να το αναζητήσετε. Πάντα στηρίζω νέους συγγραφείς καί σας συνιστώ να κάνετε το ίδιο.
                                                             Καλά σας αναγνώσματα!

                                                                   ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Δεκαπέντε χρόνια πριν, ένας αστυνομικός πέφτει θύμα ενός καλοστημένου σχεδίου εξόντωσής του. Ένας πολύ ισχυρός έμπορος ναρκωτικών καταφέρνει με την επιρροή και τη δύναμή του να τον στείλει στη φυλακή για δέκα χρόνια. Τα μαρτύρια που υπομένει είναι μια φρίκη. Βιασμός και ξυλοδαρμός ήταν η καθημερινή του ρουτίνα. Όταν όμως μαθαίνει την αλήθεια, την προδοσία των δικών του ανθρώπων, την προδοσία όλων αυτών που αγαπά, ένα ένα τα κομμάτια της ψυχής του καίγονται. Σε συνεργασία με έναν συγκρατούμενό του, κατάφερε να αποδράσει από τη φυλακή του Πρινς Άλμπερτ και δέκα χρόνια μετά εμφανίζεται ως ο δολοφόνος που ακούει Μπετόβεν, κυνηγώντας όλους αυτούς που του κατέστρεψαν τη ζωή. Δεν το κάνει για εκδίκηση, αλλά για να πάρει πίσω τη χαμένη του ζωή. Πολλοί κατά συρροή δολοφόνοι έχουν περάσει από τον Καναδά. Κανείς όμως από αυτούς δεν άκουγε Μπετόβεν.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΡΗΣ ΤΣΑΚΜΑΚΙΔΗΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΕΛΚΥΣΤΗΣ
  
    
  
  
  
Υπόθεση Μπετόβεν Υπόθεση Μπετόβεν Reviewed by Dominica on Ιουνίου 06, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.