Η νύχτα της αλήθειας


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

  Η νύχτα ούσα σκοτεινή θα μπορούσε να ταυτιστεί με το ψέμα καί η ημέρα ούσα φωτεινή θα μπορούσε να ταυτιστεί με την αλήθεια. Είναι,όμως,πάντα έτσι; Υπάρχουν φορές που η αλήθεια συνοδεύεται από την παρουσία της νύχτας κι αυτό γιατί είναι σκληρή καί πονάει όσους/ες έχουν μερίδιο σε εκείνη... Αρκεί μία μόνο στιγμή για να ανατραπούν όλα όσα γνώριζες μία ζωή. Ποιός/α θα μπορέσει να αντέξει το βάρος των αποκαλύψεων;
  Ο συγγραφέας κύριος Σπύρος Πετρουλάκης επανέρχεται δυναμικά με το νέο κοινωνικό του μυθιστόρημα με τίτλο ''Η νύχτα της αλήθειας''. Ένα βιβλίο που το διάβασα μόλις μέσα σε δυόμιση ώρες καί δεν μπορούσε τίποτα να μου αποσπάσει την προσοχή. 'Εχοντας διαβάσει τα πέντε από τα επτά βιβλία ενηλίκων που έχει γράψει,μπορώ να πώ ότι είναι ένας από τους συγγραφείς που ξεχωρίζω καί αναζητώ να διαβάζω τα βιβλία του.
  Ο συγγραφέας κατά έναν δικό του,ιδιαίτερο τρόπο καταφέρνει κάθε φορά,από τον λιτό τίτλο καί το εξώφυλλο που κοσμεί το εκάστοτε βιβλίο του,να βάζει τον αναγνώστη απευθείας μέσα στο νόημα του κειμένου. Δίνει πολλά σημαντικά στοιχεία για την υπόθεση,αρκεί να είστε παρατηρητικοί/ες για να μπορέσετε να τα εντοπίσετε καί να τα αναγνωρίσετε.
  ''Η νύχτα της αλήθειας'' ο τίτλος του βιβλίου κι αυτόματα αντιλαμβανόμαστε ότι η αλήθεια που θα έρθει στο φώς,θα φέρει την ανατροπή στις ζωές των ηρώων καί θα τις καταρρίψει σαν άλλους χάρτινους πύργους. Διότι,το σκοτάδι μπορεί μέσα του να περιέχει περισσότερο φώς απ'ό,τι η ημέρα. Άν το σκεφτείτε δε παραπάνω,μέσω εκείνου γεννιέται το φώς. Άρα το ένα οδηγεί αυτόματα στο άλλο.
  Για ρίξτε τώρα μια ματιά στο εξώφυλλο. Μπορείτε να δείτε πέρα από το προφανές; Μην μένετε μόνο στο κοίταγμα. Εστιάστε σε αυτό το κρυφό νόημα που υπάρχει μέσα του. Ποιό είναι αυτό; Ότι οι ήρωές μας έζησαν όλη την ζωή τους μέσα σε μία προστατευμένη γυάλα που δεν επέτρεπε να έρχονται σε επαφή με τίποτα που υπήρχε η πιθανότητα να τους πονέσει. Ζούσαν,τελικά,πραγματικά,ή,απλά επιβίωναν; Εάν θέλεις να ζείς,θα πρέπει να είσαι πρόθυμος/η να έρθεις αντιμέτωπος/η καί με τον πόνο καί τις όποιες δυσκολίες καί τα προβλήματα. Όλα είναι μέσα στην ζωή. Αλλιώς,θα έρθει η στιγμή,όπως έγινε καί στο βιβλίο,που η γυάλα θα σπάσει καί θα είναι ακόμα πιο αντίξοο να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις. Θα κλονιστεί συθέμελα ο κόσμος που έχουν φτιάξει καί θα χαθούν οι ισορροπίες.
   Μέσα από την υπόθεση του βιβλίου θα λάβουμε πολλά μηνύματα για την ζωή μας. Μηνύματα καί διδαχές όπως είναι η αξία της γονεϊκής αγάπης προς τα παιδιά τους,η συζυγική αγάπη,η φιλία,ο έρωτας,η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον,αν κι όλα δείχνουν το αντίθετο,μα κι ότι στο τέλος,αργά ή γρήγορα,η δικαίωση θα έρθει.
  Το βιβλίο παρ'όλο που ανήκει στην κατηγορία των κοινωνικών μυθιστορημάτων,μέσα στις σελίδες του περιέχει ψήγματα αστυνομικής λογοτεχνίας,τα οποία βοηθούν να δοθεί σε όλο το κείμενο μία έξτρα δόση αγωνίας,σασπένς καί δράσης. Ο ένοχος είναι αυτός που δείχνουν όλα τα στοιχεία,ή,μας παραπλούν καί είναι άλλος;
   Ο λόγος του συγγραφέα για ακόμη μία φορά είναι αδιάκοπος καί στρωτός. Ρέει σαν ένα ήρεμο ποτάμι που όσο περνούν οι σελίδες καί οι εξελίξεις διαδέχονται απανωτά η μία την άλλη,μετατρέπεται σε ένα ορμητικό χείμαρρο,ο οποίος παρασύρει τα πάντα στο διάβα του. Προσωπικά θεωρώ ότι δρα καταλυτικά σχεδόν σαν μία άλλη κάθαρση στις ψυχές των ηρώων. Αποτινάζει από πάνω τους μυστικά,λάθη καί πάθη του παρελθόντος που τους κρατούσαν δεμένους σαν άλλες χοντρές αλυσίδες στα πόδια. Τα κεφάλαια μικρά καί περιεκτικά καί σε συνδυασμό με την παράλληλη εξιστόρηση των γεγονότων στο παρόν καί το παρελθόν καθιστούν το βιβλίο ευανάγνωστο καί καλύπτουν κενά,δίνοντας στοιχεία απαραίτητα για την ομαλή εξέλιξη της ιστορίας.
  Η τραγικότητα των ηρώων καί όλη αυτή η βαριά αύρα/ενέργεια που ακολουθεί τους ήρωες,τους καθιστά αγαπητούς καί προσιτούς στο αναγνωστικό κοινό. Η ταύτιση ήταν δεδομένη καί η ανάπτυξη των συναισθημάτων προς τα πρόσωπά τους είναι κάτι αναμενόμενο. Συναισθήματα όπως είναι ο πόνος της απώλειας,η αγανάκτηση,η επιθυμία για απόδοση της δικαιοσύνης,η συμφιλίωση έως καί η χαρά.
   Διαβάζοντας τα βιβλία του κυρίου Πετρουλάκη,πολλές φορές σκέφτομαι ότι ίσως να αξίζει όλος αυτός ο πόνος καί η ταλαιπωρία για να δούμε πόσο τυχεροί/ες είμαστε με ό,τι έχουμε στην ζωή μας. Πως πρέπει να εκτιμάμε ό,τι μας έχει δοθεί τόσο απλόχερα καί να αγαπάμε ακόμη παραπάνω τους ανθρώπους που έχουμε δίπλα μας. Να μην είμαστε αχάριστοι/ες αλλά να λέμε πάντα ''ευχαριστώ'' καί να ευγνωμονούμε που δεν ζούμε τέτοιες τραγικές καταστάσεις όπως οι ήρωες.
  Επειδή το βιβλίο είναι ολοκαίνουργιο καί δεν έχει πολλές μέρες που κυκλοφόρησε,κάπου εδώ θα κλείσω την κριτική μου,παροτρύνοντάς σας να αναζητήσετε να διαβάσετε καί το παρόν βιβλίο,καθώς καί τα υπόλοιπα,αν δεν το έχετε κάνει έως τώρα. Εμένα μου άρεσε πάρα πολύ καί θα μείνει καιρό νωπό στην μνήμη μου.
                                                            Καλές σας αναγνώσεις!

                                                                    ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ό,τι πίστευες για τη ζωή
ανατρέπεται σε μία μόλις νύχτα.

Ένα βρέφος βρίσκεται βουτηγμένο στο αίμα. Όχι το δικό του, αλλά της μητέρας του. Τα στοιχεία οδηγούν με απόλυτη ακρίβεια στον πατέρα, ο οποίος και συλλαμβάνεται. Αποδέχεται την κατηγορία και καταδικάζεται.

Η μικρή Φένια εξαφανίζεται από την κατασκήνωση και σιγά σιγά ξεφυλλίζεται ένα παλιό βιβλίο που κρύβει δεκάδες ανοιχτές πληγές.

Ο ηλικιωμένος Διονύσης κρατάει κλειδωμένα μέσα του τα πιο βαθιά μυστικά, ενώ τα πάντα θα διαταράξει η καταλυτική ορμή της Ελευθερίας.

Εκεί όπου ακροβατεί ο έρωτας με το μίσος, η πίστη με την απιστία και το χρήμα έχει τη δύναμη να καθορίσει τις ζωές, η ανθρωπιά θα βρει έδαφος να ανθίσει σαν ένα ξεχωριστό λουλούδι.

Η Ιθάκη και τα βουνά της Ευρυτανίας γίνονται ο καμβάς για τις πιο συναισθηματικές πινελιές και η Νύχτα της Αλήθειας κρύβει στον ουρανό της μόλις τρία αστέρια. Τρία ολόχρυσα αστέρια.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΣΠΥΡΟΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΙΝΩΑΣ

  
Η νύχτα της αλήθειας Η νύχτα της αλήθειας Reviewed by Dominica on Μαΐου 25, 2020 Rating: 5

1 σχόλιο:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.