Η ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

''Χίλιοι διακόσιοι επιβάτες γεμάτοι προσδοκίες ταξιδεύουν με το κρουαζιερόπλοιο Μπάλτικ Καρίσμα από τη Σουηδία στη Φινλανδία.  Για ένα εικοσιτετράωρο διασκεδάζουν και αφήνουν πίσω τους την καθημερινότητα και όλες τις αναστολές τους. Μέσα στο πλοίο όμως παραμονεύει κάτι αδιανόητα τρομακτικό, από το οποίο δεν θα μπορέσουν να ξεφύγουν. Τη νύχτα, στα ανοιχτά της Βαλτικής, το πλοίο ακινητοποιείται και η επικοινωνία με τη στεριά διακόπτεται. Κανένας δεν μπορεί να γλιτώσει και κανένας δεν ξέρει ποιον μπορεί να εμπιστευθεί. Συνηθισμένοι άνθρωποι θα αναγκαστούν να γίνουν ήρωες, αλλά μπορεί επίσης να βγει στην επιφάνεια ο χειρότερος εαυτός τους. Kαι τότε, αν το πλοίο φτάσει στη Φινλανδία, ίσως ο κόσμος αλλάξει για πάντα.
Καλώς ήρθατε στο Μπάλτικ Καρίσμα, όπου η πραγματικότητα συνυπάρχει με το υπερφυσικό.''
                                                         (Περίληψη οπισθοφύλλου)

   Για πολλές καί πολλούς εκεί έξω,ένα ταξίδι με κρουαζιερόπλοιο με προορισμό μέρη εξωτικά καί μη,που δεν έχουν επισκεφτεί ποτέ κατά το παρελθόν,μοιάζει σαν ένα όνειρο ζωής που κάποια στιγμή θα επιθυμούσαν να πραγματοποιηθεί. Ένα ταξίδι με παρέα αγαπημένα πρόσωπα,μακρυά από σκοτούρες κι έννοιες. Τί θα γινόταν,όμως,αν το όνειρο μετατρεπόταν ξαφνικά σε εφιάλτη; Άραγε,τί θα ήταν αυτό που θα μπορούσε να πάει στραβά καί να χαλάσει όλη αυτή η μαγεία; Ποιό το χείριστο για εσάς σενάριο; Να ναυαγήσει το κρουαζιερόπλοιο στην μέση του πουθενά; Να έχετε συνταξιδιώτες σας ανεπιθύμητα για εσάς πρόσωπα π.χ.την πεθερά σας,ή,κάποιον/α πρώην σύντροφο; Να υπάρχει ένας serial killer που θα σκοτώσει όλους τους επιβάτες; 'Η κάτι άλλο; Το έχετε σκεφτεί ποτέ;
  Ο συγγραφέας κύριος Mats Strandberg συστήνεται στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό με το βιβλίο του ''Η ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ''. Ένα μυθιστόρημα που ανήκει στην κατηγορία των θρίλερ, διαβάζεται με κομμένη την ανάσα καί υπόσχεται δυνατές συγκινήσεις στους αναγνώστες. Αν θέλετε να αισθανθείτε τον απόλυτο φόβο καί αντέχεται στις ανατριχιαστικές αιματοβαμμένες εικόνες,χωρίς να έχετε λιποθυμικές τάσεις,αξίζει να το διαβάσετε.
  Ρίχνοντας ένα πρώτο βλέμμα στο πορφυρό χρώμα που καλύπτει όλη την εξωτερική επιφάνεια του βιβλίου καί σε συνδυασμό με τον τίτλο του,στο μυαλό μου γεννήθηκε η σκέψη πως έχει χρωματιστεί έτσι,εξαιτίας του άπλετου αίματος που χύθηκε από τις πληγές των επιβατών... Αμέσως ένιωσα ένα κρύο ρεύμα να διαπερνά το σώμα μου. Το βιβλίο έπρεπε να το διαβάσω καί δεν είχα σκοπό να το αφήσω από τα χέρια μου μέχρι να τελειώσει.
  Ο συγγραφέας επιλέγει αρχικά να μας παρουσιάσει όλα τα κύρια πρόσωπα που θα συναντήσουμε μέσα στην υπόθεση. Η πολυπρόσωπη αφήγηση καί η άρτια σκιαγράφηση των χαρακτήρων των ηρώων,βοηθά τον αναγνώστη να αισθανθεί οικειότητα καί ίσως να ταυτιστεί μαζί τους ως ένα βαθμό. Άν καί αναφέρεται στα εξωτερικά χαρακτηριστικά τους καί στην ιδιότητά τους,ουσιαστικά τους ''απογυμνώνει'' από τις όποιες ταμπέλες φέρουν καί μοιάζουν όλοι ίσοι μπροστά στα μάτια των αναγνωστών.
  Η γραφή είναι μεστή,το λεξιλόγιο καθημερινό καί πλούσιο,οι περιγραφές ρεαλιστικές καί άκρως γλαφυρές καί ο λόγος γρήγορος καί κοφτός. Εύστοχα αποφεύγει να πλατιάζει,ή,να τοποθετεί περιττές επαναλήψεις. Η ένταση κλιμακώνεται σελίδα με την σελίδα με αύξουσα πορεία. Η αγωνία,ο τρόμος,το μυστήριο φτάνουν στο ζενίθ. Οι μύχιες φοβίες πολλών παίρνουν σάρκα καί οστά καί γίνονται άγρια θηρία έτοιμα να τους κατασπαράξουν. Θα μπορέσουν να ξεφύγουν καί να γλιτώσουν,ή,είναι μία άνιση χαμένη μάχη; Η ισορροπία ανάμεσα στην πραγματικότητα καί την φαντασία είναι ομαλή καί έρχεται με ένα φυσικό τρόπο.
   Για μένα,σε ένα βιβλίο πολύ βασικό ρόλο παίζει ο επίλογος του. Μπορεί είτε να αναδείξει όλο το κείμενο,ή,να το καταστρέψει. Στο παρόν μυθιστόρημα δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερος από αυτόν που επέλεξε ο συγγραφέας. Αφήνει να αιωρείται στον αέρα μία εσάνς τρόμου καί λαχτάρας. Η φαντασία των αναγνωστών τρέχει σαν αχαλίνωτο άλογο σε λιβάδι καί πλάθει πολλά πιθανά σενάρια. Είχα την αίσθηση ότι μου δίνει την δυνατότητα να επιλέξω εγώ το τι μέλλει γενέσθαι.
  Εάν επιλέγετε να διαβάζετε θρίλερ με στοιχεία φαντασίας,είναι μία πολύ καλή πρόταση. Αξίζει να το αναζητήσετε καί να το διαβάσετε. Ποιός ξέρει; Μπορεί να δείτε με άλλο μάτι τις κρουαζιέρες... Ίσως να το σκεφτείτε καί μία δεύτερη φορά πρίν να αποφασίσετε να κάνετε ένα τέτοιο ταξίδι.
                                                           Καλές σας αναγνώσεις!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: MATS STRANDBERG

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: Färjan

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΕΔΡΟΣ
  
Η ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ Η ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ Reviewed by Dominica on Μαΐου 13, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.