Οι κόρες του σκότους


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

  Έχω ξαναπεί πως τα όρια που χωρίζουν την φαντασία με την πραγματικότητα είναι τόσο λεπτά,σχεδόν διαφανή,που κάποιες φορές δεν είναι ευδιάκριτα,με αποτέλεσμα να υπάρχει μία ευχάριστη-ως επί των πλείστων-σύγχυση στο μυαλό μας... Εκεί πάνω στηρίζονται πολλοί συγγραφείς καί μας δίνουν βιβλία που ισορροπούν επάξια ανάμεσα στην λογική καί την μαγεία...
  Μου αρέσει πολύ,όταν οι συγγραφείς τολμούν καί αποτυπώνουν μέσα στις σελίδες των βιβλίων τους ιστορίες που συνδυάζουν λογοτεχνικά είδη,που εκ πρώτης όψεως,φαντάζουν αταίριαστα κι αντίθετα καί μας προσφέρουν μυθιστορήματα που εξάπτουν την φαντασία καί την σκέψη μας.
  Στο δεύτερο βιβλίο της με τίτλο ''Οι κόρες του σκότους'' η συγγραφέας κυρία Μαρία Γεωργοπούλου παντρεύει με έναν κομψό τρόπο δύο πολύ αγαπημένα μου είδη μυθιστορημάτων. Αυτό των αστυνομικών με εκείνο της φανταστικής λογοτεχνίας. Το αποτέλεσμα,ένα βιβλίο ευκολοδιάβαστο,γρήγορο καί απόλυτα κατανοητό από τον αναγνώστη.
  Όπως προανέφερα,πρόκειται για το δεύτερο βιβλίο της συγγραφέως καί επειδή δεν έχει τύχει να διαβάσω το πρώτο (μελλοντικά θα το αναζητήσω),θα μου επιτρέψετε να μην τα ''συγκρίνω''. Οφείλω,όμως,να πω τα ακόλουθα για την γραφή της. Είναι στρωτή καί ρέει με ευκολία χωρίς να διακόπτεται από περιττές επαναλήψεις,ή,κοιλιές. Έχει μία αρκετά καλή βάση καί είναι εξελίξιμη. Το λεξιλόγιο οικείο κι άφθονο καί οι περιγραφές άκρως ταιριαστές με την ιστορία του κειμένου.
  Η ματαιοδοξία,ο φθόνος καί η απληστία ανέκαθεν κυριαρχούσαν καί εξακολουθούν να κυριαρχούν στις ψυχές των περισσότερων ανθρώπων. Η κατοχή μεγάλης δύναμης καί πολλών αγαθών στα χέρια λίγων ήταν,είναι καί θα είναι η κινητήριος δύναμή τους. Το μέχρι που είναι ικανοί να φτάσουν για να το πετύχουν τρομάζει σαν σκέψη έναν απλό,καθημερινό άνθρωπο. Εδώ ταιριάζει η φράση πως κάποιος πούλησε την ψυχή του στον διάολο για να έχει όλον αυτόν τον πλούτο. Χάνεται η ηθική καί πλέον δεν υπάρχει κανένας φραγμός για να τους εμποδίσει.
  Η σκιαγράφηση των περισσότερων χαρακτήρων στηρίζεται πάνω σε αυτό. Αν καί η κύρια πρωταγωνίστρια είναι εκ διαμέτρου αντίθετη από εκείνους. Νοιάζεται για τα θύματα της υπόθεσης που αναλαμβάνει καί σκοπεύει να την φέρει εις πέρας μέχρι τέλους. Δεν λυγίζει. Είναι δυναμική καί έξυπνη. Θα αντέξει μπροστά στις αποκαλύψεις που θα ακολουθήσουν,ή,όχι;... Αυτό θα πρέπει να το ανακαλύψετε μόνοι σας,διαβάζοντας το βιβλίο.
   Η πλοκή του μυθιστορήματος κινείται ανάμεσα στη λογική καί στην φαντασία. Αν καί το φανταστικό στοιχείο είναι διάχυτο μέσα στο κείμενο-κυρίως λίγο πριν την μέση μέχρι καί τον επίλογο-υπάρχουν πολλά ψήγματα αστυνομικής λογοτεχνίας τα οποία βοηθούν όχι μόνο να γίνει πιο ενδιαφέρουσα η υπόθεση,αλλά καί πιο οικεία καί δελεαστική για τους αναγνώστες. Η φαντασία,δε,προσφέρει μία νότα φρεσκάδας σε όλο το κείμενο.
  Αν δεν το έχετε διαβάσει μέχρι τώρα,σας προτρέπω να το αναζητήσετε. Είναι μία πολύ καλή επιλογή,ειδικά τώρα που μένουμε σπίτι καί έχουμε άπλετο ελεύθερο χρόνο. Επενδύστε στα βιβλία. Θα σας ανταμείψει η ανάγνωσή των.
                                                                Καλά σας αναγνώσματα!

                                                                        ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Στα όρια μεταξύ της σκοτεινής Λογοτεχνίας του Φανταστικού και των αστυνομικών ιστοριών κινείται το δεύτερο μυθιστόρημα της Μαρίας Γεωργοπούλου "Οι κόρες του σκότους" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως.
Κεντρικό πρόσωπο του μυθιστορήματος είναι η Νατάσα, μια εσωστρεφής κοπέλα που δεν γνώρισε πατέρα και κρατάει αποστάσεις από τη μητέρα της. Η Νατάσα εργάζεται ως ιδιωτική ντετέκτιβ, αναλαμβάνοντας συνήθως υποθέσεις συζυγικής απιστίας.
Η ζωή της κυλάει χωρίς απρόοπτα μέχρι που η σύζυγος ενός πολύ πλούσιου επιχειρηματία ζητάει τη συνδρομή της για να βρεθούν τα ίχνη της εξαφανισμένης κόρης της. Στην πορεία των ερευνών κι ενώ η Νατάσα καταλαβαίνει ότι η υπόθεση είναι πιο σκοτεινή από όσο είχε αρχικά εκτιμήσει, θα έρθει κοντά στον Άρη, έναν ελκυστικό συνάδελφό της, με τον οποίο θα συνεργαστούν.
Η Νατάσα και ο Άρης θα ανακαλύψουν ότι οι δαίμονες δεν είναι αποκυήματα φαντασίας και ότι υπάρχουν άνθρωποι πρόθυμοι να τους πουλήσουν την ψυχή τους. Και όχι μόνο…

Αλλά και αυτή η αποκάλυψη δεν είναι τόσο ανατριχιαστική μπροστά σε όσα η Νατάσα θα μάθει για το παρελθόν.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΜΑΡΙΑ Α. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΛΥΚΟΦΩΣ
  
Οι κόρες του σκότους  Οι κόρες του σκότους Reviewed by Dominica on Απριλίου 08, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.