Μαύρα Λιβάδια


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

  Ξεχάστε ό,τι έχετε μάθει από τα παραμύθια για τα πράσινα λιβάδια,τις πριγκίπισσες που σώζονται από τους όμορφους πρίγκηπες πάνω στα άσπρα άλογα καί την φράση στο τέλος πως ''ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα''. Η συγγραφέας κυρία Αγνή Σιούλα δίνει στο αναγνωστικό κοινό ένα μυθιστόρημα φαντασίας/θρίλερ που διαβάζεται με κομμένη την ανάσα. Ο λόγος για το βιβλίο της με τίτλο ''Μαύρα Λιβάδια'' που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως. Ένα σκοτεινό ''παραμύθι'' ενηλίκων που απευθύνεται σε όσους κι όσες ψάχνουν να βρούν ευχάριστους τρόπους διαφυγής από την καθημερινότητα.
  Στο εν λόγω βιβλίο της συγγραφέως τα πάντα ανατρέπονται! Τα λιβάδια παίρνουν ένα μαύρο χρώμα για να τονιστεί το σκοτάδι που επικρατεί καί να ενισχυθεί ο φόβος καί η αγωνία στις ψυχές των ηρώων καί των αναγνωστών. Η κεντρική μας ηρωίδα,κάθε άλλο παρά με τις συνηθισμένες πριγκίπισσες των παραμυθιών,μπορεί να ταυτιστεί. Είναι δυναμική,έξυπνη,μαχήτρια καί θα αγωνιστεί μέχρι τέλους για ό,τι αγαπά καί νοιάζεται. Ο πρίγκηπας,εδώ,γίνεται κι αυτός πολεμιστής καί προασπιστής,όχι μόνο της πρωταγωνίστριας,αλλά κι όλων όσων τον έχουν ανάγκη. Είναι αψύς,ωμός,κυνικός καί σκληροτράχηλος. Θα την προετοιμάσει για ό,τι την περιμένει. Ακόμη καί οι ''κακοί'' της ιστορίας είναι αλλιώτικοι. Μου θύμισαν λίγο τις ακρίδες από τις πληγές του Φαραώ. Για πολλοστή,επίσης,φορά αποδεικνύεται ότι οι ένοχοι ''φορούν'' τον μανδύα των καλών καί το αντίστροφο. Μέσα στην ιστορία θα συναντήσουμε πολλούς ακόμη δευτεραγωνιστές που κι εκείνοι με την σειρά τους θα βοηθήσουν στην ομαλή ροή καί εξέλιξη της πλοκής.
  Εύστοχα η συγγραφέας αφιερώνει αρκετές σελίδες μέσα στο βιβλίο για να μας δείξει την μετάβαση της ηρωίδας από το ένα στάδιο στο άλλο καί το πως εξελίχθηκε ο χαρακτήρας της καί προσαρμόστηκε κατάλληλα στα νέα δεδομένα της ζωής της. Αν δεν υπήρχε αυτή η προσέγγιση,ίσως να υπήρχαν ανεπιθύμητα κενά μέσα στην πλοκή. Ευτυχώς,εδώ,δεν συναντάμε κάτι ανάλογο.
  Όταν ένας αναγνώστης θα πιάσει για πρώτη φορά στα χέρια του το βιβλίο καί αρχίσει να το ξεφυλλίζει,θα βρεί στην αρχή του δύο χάρτες που αποτυπώνουν επακριβώς τα μέρη που θα λάβουν χώρα τα γεγονότα της υπόθεσης. Αρκετά σημαντικό καί χρήσιμο βοήθημα για την κατανόηση της πλοκής. Επιπλέον,στο τέλος του βιβλίου υπάρχει αναλυτικό λεξιλόγιο των όρων που αναφέρονται.
  Κύρια χαρακτηριστικά του βιβλίου είναι η αχαλίνωτη κι απεριόριστη φαντασία,ο τρόμος,οι αναπάντεχες καί διαρκείς ανατροπές,η περιπέτεια καί η άφθονη δράση από την αρχή έως καί το τέλος. Σε όλο αυτό συμβάλλει κατά πολύ ο τρόπος με τον οποίο επιλέγει η συγγραφέας να αποτυπώσει την ιστορία στο χαρτί. Ο λόγος της είναι στρωτός κι αδιάκοπος. Οι εικόνες πολλές καί περιγραφικές. Το λεξιλόγιο απλό καί οικείο σε συνδυαμό με τους αληθοφανείς,γρήγορους διαλόγους δίνουν έναν τόνο ζωντάνιας μέσα στο κείμενο.
  Αν καί πρόκειται για ένα θρίλερ,δεν παύει να περνάει μέσα από την υπόθεσή του σοβαρά μηνύματα με τελικό αποδέκτη το αναγνωστικό κοινό. Ζητήματα όπως είναι η πάταξη του ρατσισμού,η αδερφική αγάπη,η ανιδιοτέλεια,η προσφορά στον συνάνθρωπο,το κοινό συμφέρον κι όχι το ατομικό,η πίστη στην καλοσύνη των ανθρώπων καί η ασχήμια των πολιτικών συμφερόντων. Εγώ για να είμαι ειλικρινής το εξέλαβα σαν μία αλληγορία της σύγχρονης κοινωνίας.
  Εάν δεν έχει τύχει να το διαβάσετε μέχρι σήμερα,σπεύσατε! Θα δείτε με άλλο μάτι τα βιβλία που ανήκουν σε αυτό το είδος καί θα τα αγαπήσετε.
                                                               Καλά σας αναγνώσματα!

                                                                      ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η Αλεξάνδρα Βάγια είναι μια δεκαεννιάχρονη φοιτήτρια που κάνει όνειρα και σχεδιάζει το μέλλον της. Η ζωής της θα ανατραπεί όταν ανακαλύψει ότι ο μικρός της αδερφός είναι δέσμιος ενός όρκου αίματος που έχουν δώσει χιλιάδες οικογένειες εννέα αιώνες πριν, ενός όρκου που δεσμεύει ένα παιδί κάθε δεύτερης γενιάς σε μια εικοσαετή θητεία στα Μαύρα Λιβάδια. Η Αλεξάνδρα, για να απαλλάξει τον αδελφό της, αποφασίζει να καταταγεί στη θέση του. Αλλά η Αλεξάνδρα Βάγια, κεντρική ηρωίδα στο μυθιστόρημα φαντασίας της Αγνής Σιούλα "Μαύρα λιβάδια", που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως, δεν θα καταταγεί σε έναν τυπικό στρατό. Θα κάνει τη θητεία της στα Μαύρα Λιβάδια, εκεί που ο θάνατος ελλοχεύει και θα μας επισκεφτεί, αν οι ακρίτες δε θυσιάσουν τα νιάτα τους και ενίοτε τη ζωή τους στη φύλαξη των συνόρων. Και θα αναμετρηθεί με απάνθρωπα τέρατα και απόκοσμες οντότητες. Για να επιβιώσει, η Αλεξάνφρα Βάγια πρέπει να μετατραπεί από ένα απλό κορίτσι σε έναν σκληρό στρατιώτη.


Ένα μυθιστόρημα επικής φαντασίας, εμπνευσμένο απ’ το ποίημα του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη «Βρικόλακας» και το έπος του Διγενή Ακρίτα.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΓΝΗ ΣΙΟΥΛΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΛΥΚΟΦΩΣ
Μαύρα Λιβάδια Μαύρα Λιβάδια Reviewed by Dominica on Απριλίου 22, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.