Εκείνοι που επιστρέφουν


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

  Δύο μετρ της φανταστικής λογοτεχνίας καί του κόσμου των θρίλερ ενώνουν τις δυνάμεις τους καί προσφέρουν από κοινού στους αναγνώστες μία συλλογή αποτελούμενη από 7 ιστορίες,βασισμένες σε θρύλους της χώρας μας καί υπόσχονται να μας τρομάξουν σαν τους χείριστους εφιάλτες που πολλές φορές στοιχειώνουν τον ύπνο μας.... Μία συλλογή που πρέπει να αναζητήσετε καί να διαβάσετε!
  Οι συγγραφείς κυρία Αγνή Σιούλα καί ο κύριος Γιώργος Γιώτσας εμπνεόμενοι από τις παραδόσεις καί τους θρύλους σχετικά με τους βρικόλακες τόσο στην χώρα μας,όσο καί στα Βαλκάνια έγραψαν την συλλογή διηγημάτων με γενικό τίτλο ''Εκείνοι που επιστρέφουν'',το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως.
 Λένε πως όπου υπάρχει καπνός,υπάρχει καί φωτιά. Γι'αυτόν τον λόγο,πιστεύω ότι αρκετοί από τους μύθους,που υπάρχουν στην τοπική παράδοση της χώρας μας,περιέχουν ένα μέρος αλήθειας,η οποία με τα χρόνια έχει ''κρυφτεί'' καί η φαντασία καί ο φόβος του κόσμου έχει γιγαντωθεί,με αποτέλεσμα ιστορίες αλλόκοτες κι ανατριχιαστικές με μοναδικό σκοπό την ''προστασία'' του κόσμου από τις σατανικές δυνάμεις....
  Έχοντας διαβάσει καί προηγούμενα έργα των συγγραφέων,για μία ακόμη φορά μπόρεσα να έρθω σε επαφή με την χαρακτηριστική γραφή του καθενός καί να μείνω πολύ ικανοποιημένη από την ανάγνωση του βιβλίου. Δεν είναι τυχαίο,άλλωστε,πως εναρμονίστηκαν τόσο άψογα οι δύο τους κι έχουμε ένα άρτιο καί μεστό αποτέλεσμα σαν κι αυτό.
  Οι ιστορίες του βιβλίου είναι ευκολοδιάβαστες,μικρές καί συνοπτικές. Καθεμιά φέρει τον δικό της τίτλο καί ξεκινάει με την αναφορά σε ένα στίχο είτε από κάποιο γνωστό βιβλίο,ή,κάποιο τραγούδι,ο οποίος με την σειρά του μας δίνει μία πρώτη αίσθηση για το τι πρόκειται να συναντήσουμε μέσα στις υποθέσεις των διηγημάτων. Ο λόγος είναι ακατάπαυστος,το λεξιλόγιο αρκετά οικείο καί γεμάτο συγχρόνως,οι εικόνες ρεαλιστικές καί εξωπραγματικές την ίδια στιγμή,η ένταση αυξάνεται με καλπάζοντα ρυθμό,η αγωνία ''χτυπάει'' κόκκινο καί ο τρόμος μόνιμος συνοδοιπόρος μας σε αυτό το ιδιαίτερο ταξίδι. Δεν θα σας κρύψω πως θα επιθυμούσα μελλοντικά να διαβάσω κάποιες ιστορίες που ξεχώρισα,σε μεγαλύτερη ανάπτυξη,ή,ακόμα κι ως ολόκληρα βιβλία. Έχουν μία πολύ δυνατή βάση!
 Για ποιόν λόγο να διαβάσετε την συγκεκριμένη συλλογή; Γιατί πολύ απλά,η κυρία Αγνή Σιούλα καί ο κύριος Γιώργος Γιώτσας έχουν ως σκοπό τους-τουλάχιστον,εγώ αυτό αντιλαμβάνομαι-μέσα από τις ιστορίες φαντασίας/τρόμου που γράφουν,να αναφέρονται σε πολλά καί καίρια κοινωνικά ζητήματα που μας απασχολούν σε καθημερινή βάση. Τα αναδεικνύουν καί τα ''καταδικάζουν'' όποτε είναι αυτό απαραίτητο. Δεν ωραιοποιούν καταστάσεις,αλλά μέσα από το αβίαστο καί αρμονικό πάντρεμα δύο εκ φύσεως αντίθετων εννοιών,πραγματικότητας καί φαντασίας,τα προσφέρουν στους αναγνώστες.
 Θεωρώ ότι είναι αναγκαία η επαφή μας με την παράδοση του τόπου μας. Καί ποιός είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος να μεταλαμπαδευτούν ιστορίες καί θρύλοι αυτής,με έναν εκμοντερνισμένο καί πιο θελκτικό τρόπο,πέρα από τα βιβλία;
  Άν κι εσείς έχετε κουραστεί να διαβάζετε καί να ακούτε γοτθικές ιστορίες για αιμοδιψείς βρικόλακες που ζούν στο σκοτάδι καί παραμονεύουν το βράδυ πίσω από σκιές με μοναδικό τους στόχο να ξεδιψάσουν την πείνα τους αποστραγγίζοντας το αίμα των αθώων τους θυμάτων,η πιο κατάλληλη πρόταση είναι το βιβλίο ''Εκείνοι που επιστρέφουν''.
  Μην ξεχνάτε πως ό,τι βρίσκεται πιο κοντά μας καί υπάρχει έστω καί η παραμικρή πιθανότητα να είναι επικίνδυνο για εμάς,μας τρομάζει παραπάνω. Άλλο είναι να μπορείς να δείς κάτι,κι άλλο απλά να το πλάθεις με την φαντασία σου. Άλλωστε,πόσες φορές δεν συνηθίζουμε να δίνουμε τον όρο ''ενεργειακά βαμπίρ'' σε ανθρώπους που εξαιτίας της τοξικότητας που εκπέμπουν,νιώθουμε ότι απορροφούν την ενέργειά μας;
  Θα τολμήσετε να διαβάσετε το βιβλίο καί να ανακαλύψετε μέσα από τις ιστορίες του,ποιοί είναι τελικά ''Εκείνοι που επιστρέφουν''΄....;
                                                            Καλά σας αναγνώσματα!

                                                                     ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Δύο από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Λογοτεχνίας του Φανταστικού, η Αγνή Σιούλα και ο Γιώργος Γιώτσας, ενώνουν τις δυνάμεις τους, με αποτέλεσμα τη συγγραφή επτά διηγημάτων βασισμένων στην ελληνική παράδοση, υπό τον γενικό τίτλο "Εκείνοι που επιστρέφουν".
Πρόκειται για σκοτεινές ιστορίες οι οποίες μεταφέρουν τον αναγνώστη εκεί όπου το υπερφυσικό και το αλλόκοτο συναντούν την πραγματικότητα. Οι ιστορίες συνδυάζουν τον σύγχρονο τρόμο με την ελληνική παράδοση και συνδέουν με το σήμερα τις ιστορίες φαντασμάτων που διηγούνταν οι παλαιότεροι.
Η συλλογή περιλαμβάνει τα εξής αφηγήματα:
- Καθένας πετάει κι από ένα ασημένιο φεγγάρι
Τι μπορεί να συμβεί όταν προδώσεις την οικογένειά σου και χαθείς στη λαγνεία και το εγωιστικό σου σύμπαν;
- Το δώρο και η καταδίκη
 Μια νεαρή μητέρα που μπερδεύει τη μητρική αγάπη. Ένας πατέρας που τον ενδιαφέρει μόνο η επαγγελματική του επιτυχία. Και μια γιαγιά που ξέρει, αλλά κανείς δεν την ακούει.
- Ομίχλη στη Νιβέστα
Τι θα βρει μπροστά της η νεαρή φοιτήτρια, που είναι το τρίτο πρόσωπο σε έναν γάμο, όταν θα επισκεφτεί τον άρρωστο παππού της στο Νυμφαίο;
- Άνω Τελώνια
Μια ζοφερή ιστορία για έναν φιλόδοξο συγγραφέα και τον πλούσιο θείο του που τον καλεί σε βοήθεια.
- Μια παλιά ιστορία
Η γιαγιά διηγείται μια παλιά ιστορία στην εγγονή της. Εκείνη βαριέται και απορεί. Αλλά μήπως η γιαγιά το κάνει για να την προετοιμάσει;
- Ονειροτόκος
Κάποια κορίτσια μπορούν να αγαπήσουν με όλο τους το είναι. Αν γνωρίζετε μια τέτοια κοπέλα, πρέπει να την προστατέψετε. Γιατί εκείνοι, την αναζητούν.
- Ο γυρισμός του Ορέστη
Ένας επιτυχημένος άντρας επιστρέφει στη Σκοτίνα για την κηδεία του πατέρα του, που είχε παραμελήσει για χρόνια. Όμως, μαζί με τις τύψεις, τον περιμένει και μια ανείπωτη κατάρα.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: ΑΓΝΗ ΣΙΟΥΛΑ & ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΩΤΣΑΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΛΥΚΟΦΩΣ
  
  
  
Εκείνοι που επιστρέφουν Εκείνοι που επιστρέφουν Reviewed by Dominica on Απριλίου 29, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.