Αναστασία, Παλεύοντας με τη Σχιζοφρένεια



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

  Τίτλος βιβλίου: ''Αναστασία, Παλεύοντας με τη Σχιζοφρένεια'',συγγραφέας κυρία Άντρη Χαϊράλλα καί μετά τί; Τί μπορεί να πεί κάποιος/α γι'αυτό το βιβλίο; Με πόση ηρεμία καί συγκέντρωση να καταφέρει να αποτυπώσει,έστω καί με λίγα λόγια,την άποψη-κριτική του καί να μην περάσουν πάλι μπροστά από τα μάτια του όλες οι εικόνες του βιβλίου κι όλα τα συναισθήματα που γεννήθηκαν στην ψυχή του; Ας το προσπαθήσω κι όσο αντέξω... Να αντέξω να μην λυγίσω...
  Συνηθίζω μόλις τελειώνω την ανάγνωση ενός βιβλίου,σχεδόν αμέσως να ξεκινάω να σας ''μιλάω'' για εκείνο. Για τα στοιχεία της δομής του,το νόημα του καί το τι εντέλει αποκόμισα από εκείνο. Αυτήν την φορά είναι δύσκολο κι επώδυνο. Άφησα να περάσει μία ολόκληρη ημέρα για να καταφέρω να αποφορτιστώ συναισθηματικά καί να γράψω τις σκέψεις μου για εκείνο με όση νηφαλιότητα γίνεται.
  Η συγγραφέας κυρία Άντρη Χαϊράλλα δίνει στο αναγνωστικό κοινό ένα άρτιο από άποψη δομής καί γραφής μυθιστόρημα που το χαρακτηρίζει ο γοργός λόγος,η λυρικότητα,η σωστή χρήση των εκφραστικών μέσων,το άφθονο λεξιλόγιο που διανθίζεται από την ντοπιολαλιά της Κύπρου,οι συνεχόμενες ανατροπές καί τα πολλά συναισθήματα.
  Η υπόθεση του βιβλίου βασίζεται πάνω σε αληθινή ιστορία κι αυτό συμβάλλει με την σειρά του να δίνεται σε όλο το κείμενο ένας ακόμη πιο δραματικός τόνος. Ο τίτλος του απλός καί περιεκτικός τα λέει όλα καί δεν χρήζει περαιτέρω ανάλυσης. Κατά την διάρκεια της ανάγνωσής του μας δίνεται η δυνατότητα να έχουμε ολοκληρωμένη την εικόνα του ''προβλήματος'' -αν καί δεν θέλω να το αποκαλώ έτσι γιατί μιλάμε για άρρωστες ανθρώπινες ψυχές- αφού θα δούμε την οπτική γωνία τόσο μέσα από τους υγιείς,κοντινούς καί μη ανθρώπους της πρωταγωνίστριάς μας αλλά καί μέσα από την δική της μεριά. Πώς μπορείς να βοηθήσεις έναν άνθρωπο που είναι άρρωστος με τον ενδεδειγμένο τρόπο; Όχι από οίκτο,ή,λύπηση μα από πραγματική αγάπη καί νοιάξιμο.
  Τριγύρω μας υπάρχουν άνθρωποι που ποτέ δεν διάλεξαν να αρρωστήσουν καί η ψυχή τους να εγκλωβιστεί σε ένα αδιέξοδο που δείχνει ότι δεν υπάρχει γυρισμός. Με μεγάλη προσοχή,σεβασμό καί ευγένεια η συγγραφέας εστιάζει κι αναδεικνύει το ζήτημα της ψυχικής ασθένειας. Ένα ζήτημα που απασχολεί πολύ κόσμο σε παγκόσμιο επίπεδο. Επιχειρεί να αναδείξει την τεράστια προσπάθεια που καταβάλουν καθημερινά οι άνθρωποι που πάσχουν από μία τέτοια νευροψυχιατρική νόσο για να γίνουν καλά καί να μπορούν να προσφέρουν στους δικούς τους καί στην κοινωνία. Τους οικείους των ασθενών,που στην πλειοψηφία τους,τους στηρίζουν καί στέκονται ακοίμητοι φρουροί δίπλα τους. Μα καί το σπουδαίο έργο των γιατρών καί των νοσοκόμων που τιμούν τον όρκο που έδωσαν στον Ιπποκράτη για παροχή φροντίδας σε όποιον/α την έχει ανάγκη. Εύστοχα δε,κάνει μία μικρή αναφορά καί σε εκείνους που καταπατούν τον όρκο τους κι εκείνους τους απάνθρωπους που μπροστά στο θέαμα ενός αρρώστου το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να χλευάζουν,ή,να κατακρίνουν... Κι όλα αυτά χωρίς να γίνεται γραφική,μελοδραματική. Δίνει τα πράγματα στις σωστές διαστάσεις.
  Για μένα το νόημα όλης της ιστορίας είναι να εστιάζουμε στην ομορφιά της ψυχής των ανθρώπων κι όχι στην ασθένεια που ''κουβαλούν'' στις πλάτες τους σαν άλλος Χριστός που προχωρά στον δρόμο του προς τον Γολγοθά. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η επιλογή της συγγραφέως να δώσει το όνομα Αναστασία στην πρωταγωνίστρια της ιστορίας. Υπάρχει ένας συμβολισμός πίσω από αυτό. Αρκεί να είμαστε δεκτικοί καί ''ανοικτοί'' να τον δούμε.
  Εάν χρειαζόταν να χαρακτηρίσω με δύο λέξεις το βιβλίο θα ήταν σπαρακτικό καί ελπιδοφόρο. Αντιφατικές έννοιες αλλά ταυτόχρονα τόσο ταιριαστές με όλα όσα έλαβα από την ανάγνωσή του. Ένα βιβλίο που θα μείνει για πάντα μέσα στην ψυχή μου σε μία ιδιαίτερη θέση. Αξίζει της προσοχής σας. Θα σας κάνει να δείτε τον κόσμο με άλλη ματιά. Είναι τροφή για σκέψη!
                                                    Όνομα ασθενούς: Αναστασία
                                                                         'ΟΧΙ!
                                                    Όνομα Ανθρώπου: Αναστασία!

                                                         Καλά σας αναγνώσματα!

                                                                      ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Αναστασία, μια γυναίκα έξυπνη και γεμάτη αγάπη, πονεμένη μα αγιάτρευτη. Σε μια εποχή όπου ο κόσμος επέκρινε το διαφορετικό, προσπαθούσε να βρει τον εαυτό της αφήνοντας πίσω το στίγμα του παρελθόντος, αυτό που επισκίαζε αυτήν και την οικογένεια της. Δεν ήταν εφικτό. Όπου κι αν πήγαινε αυτό την ακολουθούσε, αφού ζούσε μέσα της, ήταν ένα μ’ αυτήν. Σχιζοφρένεια, αυτή ήταν η διάγνωση των γιατρών.

Μέσα από την πορεία της ζωής της ξεδιπλώνονται ένα – ένα τα νήματα που σκιαγραφούν το είναι της Αναστασίας, μιας μάνας που λόγω της ασθένειας της αναγκάστηκε να δώσει το παιδί της για υιοθεσία και πάλευε καθημερινά για να κρατηθεί στον κόσμο των «λογικών», την εξέλιξη της αρρώστιας της και ταυτόχρονα την αντίδραση και την αποδοχή ή την απόρριψη της από τον υπόλοιπο κόσμο.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΝΤΡΗ ΧΑΪΡΑΛΛΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΕΥΓΝΩΜΩΝ (1η/3η ΈΚΔΟΣΗ I-WRITE.GR)
  
  
Αναστασία, Παλεύοντας με τη Σχιζοφρένεια Αναστασία, Παλεύοντας με τη Σχιζοφρένεια Reviewed by Dominica on Απριλίου 18, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.