Για πάντα


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Το ''για πάντα'' καί το ''ποτέ'' είναι δύο εκφράσεις/λέξεις που δεν θα πρέπει να ειπώνονται τόσο ασύστολα καί κάθετα. Πρέπει να τα χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας με φειδώ καί έπειτα από ώριμη σκέψη καί όση σιγουριά γίνεται. Κι αυτήν την συμβουλή σας την δίνει ένας άνθρωπος που έχει ''δει'' τα ποτέ του να ''καταρρίπτονται'' σαν άλλοι χάρτινοι πύργοι με ένα απλό φύσημα του ανέμου. Όμως,εδώ,δεν θα μιλήσουμε για μένα,αλλά για ένα βιβλίο,ή,ίσως όχι μόνο γι'άυτό;
  Σήμερα διάβασα καί σας παρουσιάζω το κοινωνικό μυθιστόρημα του συγγραφέα κυρίου Σταμάτη Σουφλέρη με τίτλο ''Για πάντα'',που κυκλοφορεί από την Άνεμος εκδοτική. Ένα βιβλίο που θα μείνει για πολύ καιρό νωπό στην μνήμη μου,αφού η συναισθηματική μου φόρτιση ήταν παρούσα καθ'όλη την διάρκεια της ανάγνωσής του. Προβλέπω όχι μόνο να ''ξαναγυρνάω'' πίσω σε αυτό για να το ξαναδιαβάσω,αλλά ότι θα μου είναι πολύ δύσκολο στο τέλος της χρονιάς να ξεχωρίσω τα πιο αγαπημένα μου βιβλία. Είναι από εκείνα τα βιβλία που αξίζει να αναζητήσετε.
  Η φιλία είναι ένα από τα πιο σημαντικά ''αγαθά'' στην ζωή ενός ανθρώπου. Δεν είναι δύσκολο μόνο το να την ''συναντήσεις'',μα καί να μπορείς να την ''συντηρήσεις''. Έχει ''ψυχή'' σαν κάθε έμβιος οργανισμός καί η τροφή της είναι η αγάπη καί το νερό της η εμπιστοσύνη. Εύλογα θα αναρωτηθείτε τι σχέση έχουν όλα αυτά με την υπόθεση του βιβλίου. Θα σας απαντήσω αμέσως. Η υπόθεση του βιβλίου στηρίζεται στην φιλία ανάμεσα σε δύο γυναίκες καί ένα άνδρα καί τον τρόπο με τον οποίο τους επηρέασε καί διαμόρφωσε τον χαρακτήρα τους μέσα στην πάροδο των ετών.
  Ο συγγραφέας με αρκετή δόση λυρισμού αποτυπώνει πάνω στις σελίδες του βιβλίου μία ιστορία καλοδουλεμένη καί βαθειά συγκινητική. Ο λόγος του άλλες φορές πιο χιουμοριστικός -ίσως καί λίγο καυστικός- κι άλλες πιο σοβαρός καί στιβαρός αγγίζει το θυμικό καί την σκέψη των αναγνωστών. Οι εικόνες κατακλύζουν όλο το κείμενο καί οι αληθοφανείς διάλογοι ανάμεσα στους ήρωες βοηθούν στην ομαλή ροή των γεγονότων καί δίνουν έναν τόνο ζωντάνιας σε όλη την ιστορία.
  Ο συγγραφέας,επίσης,τολμά καί καταφέρνει με απόλυτη δεξιοτεχνία να ''μπεί'' μέσα στην γυναικεία ψυχολογία καί να αφηγηθεί όλη την υπόθεση μέσω της κύριας πρωταγωνίστριας. Κρατά τις ισορροπίες καί δεν τοποθετεί περιττές επαναλήψεις,ή,άσκοπες καί κουραστικές ''κοιλιές'',που θα έφερναν αρνητικά αποτελέσματα.
  Αν καί γίνεται αναφορά σε πολλά πρόσωπα μέσα στην πλοκή,ουσιαστικά τρία είναι τα πιο σημαντικά,με κύρια πρωταγωνίστρια την ηρωίδα με το όνομα Ελένη. Μία ηρωίδα που είναι ταυτόχρονα απούσα καί παρούσα. Εδώ,αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για την ευρυματικότητα του συγγραφέα. Για τον τρόπο με τον οποίο,εκείνη είναι πάντα εκεί κι ας μην είναι. Το τι εννοώ με αυτό,θα το καταλάβετε διαβάζοντας το βιβλίο.
  Λένε ότι με το να γράφει κάποιος πάνω σε ένα ημερολόγιο τις σκέψεις του,δίνει την δυνατότητα σε όποιον/α το διαβάσει να ανοίξει ένα παράθυρο καί να δει μέσα στην ψυχή του. Να απογυμνωθεί ολότελα μπροστά του καί να σταθεί σαν άλλο ένα νεογέννητο πλάσμα,πλήρως εκτεθειμένο. Έτσι,καί η καταγραφή όλης της ιστορίας του μυθιστορήματος υπό την μορφή ημερολογίου,βοηθά εμάς τους αναγνώστες να δούμε όχι μόνο όσα έζησαν οι ήρωες αλλά κι όλα όσα αισθάνθηκαν. Πιστέψτε με. Δεν θα είναι λίγες οι φορές που θα πιάσετε τον εαυτό σας να ταυτίζεται με τους ήρωες,αλλά καί να τρέφει συναισθήματα στοργής για εκείνους.
  Εν κατακλείδι,το νόημα του βιβλίου είναι διπλό. Πρώτη είναι η αξία της ουσιαστικής φιλίας στην ζωή μας καί δεύτερο,η προτροπή να ζούμε την ζωή μας καί όχι απλά να επιβιώνουμε. Να την ζούμε όμορφα κι ευχάριστα. Να μην την αφήνουμε να κυλά σαν νερό μέσα από τα χέρια μας,γιατί περνάει καί δεν ξαναγυρίζει. Κι αν δεν θέλουμε κάποια στιγμή να γυρίσουμε πίσω το βλέμμα μας καί να απογοητευτούμε από ό,τι δούμε καί δεν κάναμε,ξεκινήστε να ΖΕΙΤΕ! Ζήστε για εσάς! Ζήστε καί τα καλά καί τα άσχημα γιατί εντέλει έτσι είναι η ζωή. Αλλιώς δεν θα είχε καμία σημασία...
                                                             Καλά σας αναγνώσματα!

                                                                        ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Τρεις άνθρωποι εντελώς διαφορετικοί αλλά και τόσο όμοιοι μεταξύ τους, σαν τα κομμάτια ενός περίτεχνου ψηφιδωτού:

η αρχαιολόγος Ελένη, η οικονομολόγος Μάρω και ο συλλέκτης Πέτρος ζουν, παθιάζονται, μαλώνουν, συμφιλιώνονται, εξελίσσονται και λυτρώνονται κυνηγώντας τα όνειρα και τους στόχους τους.

Τρία ανθρώπινα νήματα ζωής άρρηκτα δεμένα μεταξύ τους με στιγμές πολύτιμες, με αναμνήσεις αλησμόνητες, με εμπειρίες μοναδικές και συναισθήματα αναλλοίωτα στον χρόνο που, παρά τις αναμενόμενες αντιθέσεις, τις απρόσκλητες έριδες και τις επιφανειακές διαφορές τους, συμπορεύονται αμετάβλητα διαχρονικά σαν μία ψυχή, με εφόδια τη βαθιά φιλία και την αμείωτη αγάπη τους.

Μέχρι το ένα από τα τρία νήματα να κοπεί απρόσμενα, άδικα και πρόωρα.


Ένα σαγηνευτικό χρονικό περιπλάνησης και ταξιδιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μέσα σε μια πραγματικότητα που μεταβάλλεται διαρκώς, από την ανεμελιά της δεκαετίας του ’80 μέχρι την εξέλιξη και την ωρίμανση της δεκαετίας του 2000, αλλά κυρίως στα κατάβαθα της ανθρώπινης ψυχής και των πιο κρυφών και ανεκπλήρωτων πόθων της.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΣΟΥΦΛΕΡΗΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΑΝΕΜΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ
   
Για πάντα Για πάντα Reviewed by Dominica on Απριλίου 14, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.