Ασύμπτωτες διαδρομές



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ελκυστής το βιβλίο ''Ασύμπτωτες διαδρομές'' του συγγραφέα κυρίου Ανδρέα Καρακώστα. Όπως αναφέρει στο εξώφυλλό του,πρόκειται για ένα παραμύθι που απευθύνεται σε μεγάλα παιδιά... Η αλήθεια είναι ότι με ένα πρώτο κοίταγμα δείχνει αρκετά ενδιαφέρον κι ιντριγκάρει τον αναγνώστη. Το ερώτημα,όμως,είναι αν παραμένει το ίδιο αρεστή κι η ιστορία του μετά την αναγνωσή του.
   Οι ήρωες του βιβλίου θα ζήσουν ζωές παράλληλες σε ένα ασπρόμαυρο σκηνικό. Θα τους δούμε να ακολουθούν ασύμπτωτες διαδρομές,οι οποίες,όσο κι αν προσπαθήσουν,δεν θα διασταυρωθούν ποτέ. Έτσι,άλλωστε,δεν είναι καί η πραγματική ζωή; Δεν ζούμε πάντα ό,τι θέλουμε. Κάποιες φορές αναγκαζόμαστε να συμβιβαστούμε με όσα μας δίνονται,βάζοντας πίσω τα θέλω μας καί τον ίδιο μας τον εαυτό. Μέχρι πότε θα επιτρέπουμε να συμβαίνει αυτό; Θα αντιδράσουμε,ή,θα παραδοθούμε ηττημένοι;
   Το μυθιστόρημα έχει αρκετές κοινωνικοπολιτικές επεκτάσεις. Είναι άρτιο από άποψη γραφής καί δομής. Αρκετά ευφυής είναι ο τρόπος που αποφάσισε ο συγγραφέας να αφηγηθεί την ιστορία,σαν μία καταγραφή γεγονότων στο ημερολόγιο ενός εκ των ηρώων. Με αυτόν τον τρόπο δεν γνωρίσαμε μόνο τον συγκεκριμένο ήρωα αλλά καί τους υπολοίπους,χωρίς καν να έχουν τόσο δυνατή ''φωνή'' μέσα στο κείμενο. Το πλούσιο λεξιλόγιο του συμβάλλει στο να είναι το βιβλίο ευανάγνωστο,ευχάριστο καί προσιτό στον αναγνώστη,ενώ,παράλληλα ενισχύει το νόημα του.
  Ο συγγραφέας χαρακτηρίζει το βιβλίο ως παραβολή καί συμφωνώ σε μεγάλο βαθμό μαζί του. Καθ'όλη την διάρκεια της ανάγνωσής του είχα την αίσθηση ότι έβλεπα μία μικρογραφία της δικής μας κοινωνίας με όλα τα καλά καί κακώς κείμενα της εποχής. Δυστυχώς,η κρίση είχε πολλές βλαβερές συνέπειες σε πολλά ζητήματα. Επηρεάστηκαν θεσμοί όπως η οικογένεια,η φιλία καί η πολιτική,περισσότερο από ποτέ,νοιάστηκε για το δικό της συμφέρον έναντι των πολιτών. Είναι πολύ πιθανή η ταύτισή σας με κάποιον από τους πρωταγωνιστές. Επίσης,η αληφοθάνεια των γεγονότων δύναται να σας κάνει να ξαναζήσετε δικές σας στιγμές του παρελθόντος,ή,δικών σας ανθρώπων που έχετε ακούσει κατά καιρούς.
   Σίγουρα θα κατακλύσουν το μυαλό σας διάφορες σκέψεις. Από το τι θα μπορούσατε να κάνετε για ανατρέψετε την κατάσταση έως το πως να είχατε προετοιμαστεί καλύτερα για να αντιμετωπίσετε τα όποια προβλήματα. Το νόημα θεωρώ πως είναι να μαθαίνουμε από τα λάθη μας καί να μην τα επαναλαμβάνουμε. Πρέπει να πάρουμε την ζωή στα χέρια μας καί να μην είμαστε απλοί θεατές.
   Όσο για τον επίλογο του βιβλίου δεν θα μπορούσα να φανταστώ πιο καλό κι ανατρεπτικό τέλος για την υπόθεση. Το βιβλίο,για μένα,άρχισε με πολύ όμορφο τρόπο καί τελείωσε με ακόμη ιδανικότερο. Σίγουρα σας προτρέπω να το αναζητήσετε καί να το διαβάσετε.
                                                           Καλές σας αναγνώσεις!

                                                                 ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Το παρόν φιλοδοξεί να ντυθεί παραβολή, να καμώνεται για παραμύθι, που ισορροπεί με δυσκολία σε μια σειρά από ψέματα που ’ρχεται να καταθέσει στη σκιά της αλήθειας που ζει την τελευταία δεκαετία η χώρα και οι άνθρωποί της. Κάθε λογής. Απ’ όπου κι αν οι πρωταγωνιστές επέλεξαν να κρατά η σκούφια τους. Εκείνοι με τις παράλληλες πορείες που κάποτε μπορεί και να προσέγγισαν, μα τελικά κατέληξαν αποκλίνουσες. Τις… ‘ασύμπτωτες διαδρομές’ τους επιχειρούν να μπογιατίσουν αυτές οι γραμμές, χορεύοντας ανάμεσα στις πολλές εκδοχές αλήθειας των συμπρωταγωνιστών, υποκινούμενες συχνά από τα θέλω, τη σκοπιμότητα της στιγμής αλλά και… τις ορμόνες τους. Αφήνουν όμως στο διάβα τους κενά. Κενά που η φύση απεχθάνεται…

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΕΛΚΥΣΤΗΣ
   
   


 


Ασύμπτωτες διαδρομές Ασύμπτωτες διαδρομές Reviewed by Dominica on Φεβρουαρίου 07, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.