Γυναίκες χωρίς έλεος



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

  Αν καί διανύουμε τον 21ο αιώνα,η θέση των γυναικών στην κοινωνία καί τα ατομικά τους δικαιώματα,δυστυχώς,ακόμη δεν είναι δεδομένα αλλά χρειάζεται συνεχής προσπάθεια από μεριά τους για να διεκδικούν ό,τι τους αρμόζει. Μέχρι πότε θα συμβαίνει αυτό; Ας μην εθελοτυφλούμε. Δεν μιλάμε μόνο για χώρες που έχουν μείνει πίσω στο θέμα της ανάπτυξης αλλά καί στις σύγχρονες κοινωνίες του δυτικού κόσμου. Πόσες φορές δεν έχει συμβεί να γίνουμε αυτήκοοι μάρτυρες οδυνηρών ιστοριών με θύματα γυναίκες; Πότε,όμως,θα σταματήσει όλο αυτό; Πότε επιτέλους οι γυναίκες θα τυγχάνουν της ίδιας εκτίμησης με τους άνδρες καί θα υπάρχει ουσιαστική ισότητα;
   Η συγγραφέας κυρία Καμίλα Λάκμπεργκ(Camilla Lackberg),ούσα η ίδια υποστηρίκτρια των γυναικών καί συνιδρύτρια της εταιρίας Invest In Her,στο νέο της μυθιστόρημα με τίτλο ''ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΧΩΡΙΣ ΕΛΕΟΣ'' καυτηρίαζει τα κακώς κείμενα της εποχής μας καί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι γυναίκες σε παγκόσμιο επίπεδο.
  Τρείς γυναίκες διαφορετικής ηλικίας,κοινωνικής τάξης καί καταγωγής,αταίριαστες με μία πρώτη ματιά,είναι οι βασικοί πυλώνες που θα στηριχθεί η πλοκή του βιβλίου. Μέσα από την προσωπική εμπειρία της καθεμίας εξ αυτών,η συγγραφέας θα θίξει σοβαρά ζητήματα,όπως είναι η ενδοοικογενειακή βία,η σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο της εργασίας,η απιστία καί η εκμετάλλευση εις βάρος των γυναικών που έρχονται από ξένες χώρες με σκοπό ένα καλύτερο μέλλον από αυτό που θα ζούσαν στην πατρίδα τους. Ο πόνος,η αδικία καί η αγανάκτηση εξαιτίας όλων όσων βιώνουν θα τις οδηγήσουν να πάρουν δραστικές αποφάσεις για να επέλθει η πολυπόθητη λύτρωση,γαλήνη καί ηρεμία. Τα θύματα γίνονται θύτες καί παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους. Τελικά,πέτυχαν αυτό που επεδίωκαν;
   Ήταν η πρώτη φορά που ήρθα σε επαφή με την γραφή της συγκεκριμένης συγγραφέως καί έμεινα αρκετά ικανοποιημένη,σε βαθμό που μελλοντικά θα επιδιώξω να διαβάσω κι άλλα βιβλία της. Σε αυτό το βιβλίο πλέκει έντεχνα έναν ιστό όμοιο με της αράχνης για να παγιδέψει τα υποψήφια θύματά της. Όλα είναι σχεδιασμένα στην εντέλεια,με μηδενικό ποσοστό αποτυχίας για τις ηρωϊδες μας.
  Το βιβλίο είναι πολύ ενδιαφέρον καί καθηλωτικό από την πρώτη έως καί την τελευταία του σελίδα. Αν καί μικρό σε όγκο,η πλοκή του είναι σφιχτοδεμένη καί ουσιώδης. Χωρίζεται σε τρία μέρη που κάλλιστα θα μπορούσαν να λειτουργούν ως τα τρία βήματα που χρειάστηκε να κάνουν οι πρωταγωνίστριες για να κατακτήσουν τον στόχο τους. Εδώ,αξίζει να δώσω πολλά συγχαρητήρια στον κύριο Γρηγόρη Κονδύλη για την πολύ καλή δουλειά που έκανε στην μετάφραση του κειμένου.  Είχα την αίσθηση ότι εκείνος είχε γράψει εξ αρχής το βιβλίο. Είναι εξαιρετικός χρήστης της ελληνικής γλώσσας.
   Σαφώς καί θα έχετε αντιληφθεί ότι πρόκειται για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα,από εκείνα που εισχωρούν βαθειά μέσα στο μυαλό σου,σε ιντριγκάρουν καί μένουν αρκετό καιρό νωπά στην μνήμη σου. Εμένα δεν θα μου έκανε καμία εντύπωση,αν επρόκειτο καί για βιβλίο που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Εκπέμπει έναν ρεαλισμό που ως αποτέλεσμα έχει πολλές αναγνώστριες να δούν τον εαυτό τους,όσο είναι εφικτό κάτι ανάλογο,μέσα από τις πρωταγωνίστριες.
  Η αυτοδικία σε καμία των περιπτώσεων δεν είναι η σωστή λύση. Πρέπει ο κόσμος να αρχίσει να νοιάζεται. Να μην στέκεται σε αυτό που βλέπει. Οι νόμοι θα πρέπει να υπερασπίζονται το δίκαιο,να προστατεύουν καί να απονέμουν δικαιοσύνη. Ελπίζω όλα αυτά κάποια στιγμή να γίνουν κακές αναμνήσεις καί αυτά τα συμβάντα παραδείγματα προς αποφυγή.
   Κλείνοντας,σας παραθέτω την περίληψη του βιβλίου καί σας προτρέπω να το διαβάσετε. Θα σας βάλει σε σκέψεις. ''ΤΡΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ. Η Ίνγκριντ εγκατέλειψε την πολλά υποσχόµενη δηµοσιογραφική της καριέρα για να υποστηρίξει τα επαγγελµατικά όνειρα του συζύγου της. Ανακαλύπτει πως εκείνος για άλλη µια φορά την απατά. Η Μπιργίτα δεν πηγαίνει να κάνει τις προγραµµατισµένες ιατρικές της εξετάσεις για να µην αποκαλυφθεί ότι τη δέρνει ο άντρας της. Ανακαλύπτει πως πάσχει από καρκίνο του µαστού. Η Βικτόρια έφυγε από τη Ρωσία για να παντρευτεί έναν άντρα που γνώρισε διαδικτυακά. Ανακαλύπτει πως ο καλοκάγαθος Σουηδός αγρότης που εµπιστεύτηκε είναι ένας τύραννος. ΤΡΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΙ ΓΑΜΟΙ. Η µόνη λύση για να ελευθερωθούν είναι να διαπράξουν όχι έναν, αλλά τρεις τέλειους φόνους…'.
                                                               Καλές σας αναγνώσεις!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΚΑΜΙΛΑ ΛΑΚΜΠΕΡΓΚ(CAMILLA LACKBERG)

TIΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: Women without mercy

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
 

 
 
 
 
 

Γυναίκες χωρίς έλεος Γυναίκες χωρίς έλεος Reviewed by Dominica on Φεβρουαρίου 15, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.